preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac

 > Naslovnica
Vijesti...vijesti...vijesti

Najuspješniji učenici

Autor: Barbara Evaj, 21. 6. 2021. 13:48

Na kraju svake nastavne godine pohvaljuju se i nagrađuju učenici za svoje uspjehe u učenju, vladanju, posebnim rezultatima u natjecanjima, trudu i zalaganju. Ni ove nastavne godine, zbog situacije u kojoj se nalazimo, nije moguće ostvariti nagradni izlet za učenike, stoga je Učiteljsko vijeće odlučilo najbolje učenike nagraditi  ruksakom.

Ukupno je nagrađeno 21 učenik/ca 4.-8. razreda. Nagrade će, na podjeli svjedodžbi, dobiti:

8. r.: Ivano Cjetojević, Jana Marenić, Eva Mihaljević, Klara Pokopac, Petra Stankić

7. r.: Benjamin Božinić, Josip Cindrić, Žana Cindrić, Jakov Klarić, Patricia Ljevar, Lucia Mesar, Lea Vrbanić

6. r.: Nick Ivičić, Lea Veseli

5. r.: Katja Petreković, Karla Sejka

4. r.: Nela Evaj, Elena Žuti, Marko Vlahović, Leni Šeliř

      PŠ Ladislav: 4. r.: Matej Grdinić

Pohvalnice su zaslužili:

8. r.: Nadja Havranek, Viktor Noa Kramarić

7. r.: Borna Sertić

6. r.: Maja Bašljan, Emma Glavač, Patrik Sertić

5. r.: Josip Bogdan, Niko Cindrić, Glorija Kramarić, Rafael Žlender

4. r.: Lana Banić, Nika Klobučar, Noa Sertić, Luka Lacković

3. r.: Filip Bosanac, Mislav Božinić, Tara Bratković, Simona Bureš, Lara Djurica

2. r.: Jakov Kocijančić, Patrik Novaković, Viktorija Poslon

1. r.: Jan Cindrić, Tibor Čuka, Josipa Fel, Marin Jurković, Mirna Kliček, Adela Kralj, Ivano Tandarić, Iva Zrinski, Korina Žuti                   

         PŠ Ladislav: 4. r.: Ivan Markotić

                           2. r.: Filip Trošćan

         PŠ Palešnik: 3. r.: Željko Kosihajda, Lucija Kunješić

                            1. r.: Gabrijela Sakačić

Ni ove nastavne godine nisu odabrani najčitatelji ni najsportaši.

Svim učenicima čestitamo na uspješnosti!

[više]

Preporuke za ljetno čitanje

Autor: Barbara Evaj, 17. 6. 2021. 13:44

Učenici 6. razreda, članovi izvannastavne skupine Knjižničari, izradili su svoje prve video uratke u kojima preporučuju svoje najdraže knjige svima onima koji ne znaju što bi čitali tijekom ljetnih praznika i kojima vas pozivaju na čitanje. Videe su izradili sami, zato malo zažmirite na pokoju pogreškicu koja se potkrala i uživajte u preporukama jer im je izbor knjiga odličan!

https://www.youtube.com/watch?v=aXAUSySaJvA&list=PL9c8zl1vuC-so14vMslvwUP6ytnMu7pNH

[više]

Obavijest!

Autor: Barbara Evaj, 17. 6. 2021. 12:37

1. Sutra, 18. lipnja, posljednji je dan nastave u ovoj školskoj godini. Nastava će se održati prema redovitom rasporedu. Svi učenici RN i PN trebaju vratiti udžbenike koje su zadužili prvog dana nastave. 

Vraćaju se sljedeći udžbenici:

1. r. – VJE, INF                              5. r. – sve osim EJ, NJJ

2. r. – VJE, INF, ČJ                         6. r. – sve osim EJ, NJJ

3. r. – VJE, INF, ČJ                         7. r. – sve osim EJ, NJJ

4. r. – VJE, INF, GK, PID                 8. r. – sve osim EJ, NJJ

2. Osim udžbenika, potrebno je vratiti tablete i microbitove koje su učenici dobili na korištenje. Isto vrijedi i za tamburice. Svi, koji još nisu, trebaju vratiti knjige za lektiru u knjižnicu. 

3. Dopunski rad, ukoliko će biti potreban, odvijat će se 23. lipnja – 6. srpnja 2021.

4. Podjela svjedodžbi za sve učenike bit će 30. lipnja u 9.30. Prijevoz će biti osiguran, a učenici putnici čekaju na autobusnim stanicama u 9 sati.

5. Popravni ispiti, ukoliko će ih biti, održat će se 25. – 26. kolovoza 2021.

6. Udžbenike za sljedeću školsku godinu osiguralo je MZO i njih će učenici dobiti u školi prvog dana nastave. Udžbenici su vlasništvo škole, što znači da ih je posljednjeg dana nastave potrebno vratiti neoštećene. Ukoliko netko izgubi ili ošteti udžbenik do te mjere da više nije za korištenje, nadoknađuje štetu u vrijednosti 50% cijene tog udžbenika.

7. Radne bilježnice i ostali nastavni materijal nabavljaju roditelji. Odluka o korištenju drugog obrazovnog materijala i popis po razredima bit će objavljen na glavnom ulazu u školu i web stranici škole do 15.7.2021.

8. Nastava u narednoj školskoj godini počinje 6. rujna 2021.

9. Pratite i dalje obavijesti na našoj web stranici.

Svim učenicima želimo sretan završetak ove nastavne godine, ugodan odmor tijekom ljeta, a osmašima želimo uspješan upis u odabrane srednje škole.

[više]

60 godina ŠŠD "Dinamo"

Autor: Barbara Evaj, 16. 6. 2021. 14:12

Davne 1961. osnovano je u našoj školi Školsko športsko društvo "Dinamo". Ove godine obilježava se 60 godina od njegova osnutka. Društvo je osnovano na inicijativu tadašnje nastavnice tjelesnog odgoja Matice Vide, a njen rad su nastavili nastavnici Milivoj Fičko, Josip Arefijev i, od 2018. do danas, Anita Ježabek. ŠŠD "Dinamo" imao je i ima mnoge sekcije: nogometnu, rukometnu, košarkašku, stolnotenisku, atletsku, badmintonsku, odbojkašku i šahovsku. Svih ovih godina (do pojave epidemije koronavirusa) mogli smo ponosno isticati rezultate postignute u navedenim sekcijama. Posljednje dvije godine, nažalost, sportske aktivnosti učenika su "na aparatima", kao i sama nastava Tjelesne i zdravstvene kulture. Zbog nemogućnosti organiziranja zajedničkih sportskih aktivnosti, učenici će sutra, unutar razrednih odjela i poštujući propisane epidemiološke mjere, obilježiti ovu veliku obljetnicu našeg Školskog športskog društva prisjećajući se najznačajnijih postignutih uspjeha. Nadamo se da ćemo u sljedećoj školskoj godini ipak moći ovoj obljetnici pripremiti svečanost kakvu zaslužuje. 

[više]

Obavijest

Autor: Barbara Evaj, 2. 6. 2021. 08:27

Sutra, 3. lipnja (četvrtak) je Tijelovo - jedan od značajnijih katoličkih blagdana. Tijelovo je u Hrvatskoj 2001. godine proglašeno državnim blagdanom i neradnim danom. Prema tome, sutra nema nastave. Nastave neće biti ni u petak, 4. lipnja, prema Planu i programu rada Škole. Naredni nastavni dan je ponedjeljak, 7. lipnja.

Svim učenicima želimo ugodan produženi vikend!

[više]

Mala tribina s Majom Brajko-Livaković

Autor: Barbara Evaj, 20. 5. 2021. 13:44

Danas je u našoj školi, za učenike viših razreda, održan online književni susret s Majom Brajko-Livaković. Nakon početnih tehničkih poteškoća i sramežljivosti učenika, književnica je u ugodnoj atmosferi predstavila svoje romane za mlade koji se uglavnom bave teškim temama (ovisnosti, "bijelo roblje", opasnosti interneta). Unatoč tome, njena djela ukazuju na ljepotu života, na različitosti među ljudima koje treba poštivati.

Maja je vrhunska književnica, i veoma pozitivna osoba, a tu je pozitivu prenijela i na današnjem susretu s učenicima, naglasivši pri tome važnost čitanja. Tijekom susreta predstavili su se neki naši učenici svojim hobijima (crtanje, šah, glazba, sport, čitanje) i uspjesima koje su postigli. Zahvaljujemo Maji Brajko-Livaković na poticajnim i ohrabrujućim porukama i organizatorima Hrvoju Kovačeviću i Društvu hrvatskih književnika na ovom sjajnom susretu.

[više]

Obilježili smo Dan škole

Autor: Barbara Evaj, 19. 5. 2021. 09:15

Jučer smo proslavili Dan škole... I ove godine prošlo je jednostavno, skromno. Kako se i dalje primjenjuju epidemiološke mjere, zajedničko druženje učenika nije bilo moguće. Zato su se zabavili svatko u svom razrednom odjelu. Neki su igrali društvene igre, neki se natjecali u kvizovima, neki pričali viceve, neki crtali, neki izrađivali tajanstvene poklončiće, neki uživali na suncu... Učitelji su održali svečanu sjednicu kako bi se istaknuli uspjesi učenika i podsjetilo na sve što se u ovoj nastavnoj godini radilo. Nadamo se da ćemo sljedeće godine ipak moći rođendan škole proslaviti zajedno s roditeljima i mještanima.

[više]

Dan škole

Autor: Barbara Evaj, 17. 5. 2021. 14:12

Sutra, 18. svibnja, obilježit ćemo Dan škole. Kako su još uvijek na snazi Mjere HZJZ i Upute MZO vezane za epidemiološku stituaciju, svaki razredni odjel proslavit će Dan škole na Satu razrednika u svom razrednom odjelu. Sutra ćemo nadoknaditi i nastavni dan 12. ožujka (petak) tako da će nastava biti prema rasporedu od petka. 

Ovom prigodom čestitam svima Dan škole, želim zdravlje, učenicima da što uspješnije završe razred koji polaze. Pohvaljujem učenike koji su sudjelovali na susretima i natjecanjima i predstavljali našu školu.

[više]

Palešnik će dobiti novu školu

Autor: Barbara Evaj, 13. 5. 2021. 12:40

Danas su nas posjetili općinski načelnik Boro Bašljan, dožupanica Bjelovarsko-bilogorske županije Bojana Hribljan i pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Nikolina Prišćan. Razlog njihovog posjeta bio je potpisivanje službenog zahtjeva za izgradnju nove škole u Palešniku koji će uputiti na adresu MZO-a.

Područna škola u Palešniku teško je oštećena u potresu i zgrada je procijenjena kao nesigurna te se posljednjih mjeseci tražilo najbolje i najisplativije rješenje ovog problema. Nakon studije isplativosti, ekonomski najisplativijim pokazao se model izgradnje potpuno nove zgrade. Dio razgovora u resornom ministarstvu već je obavljen, a danas je potpisan službeni zahtjev radi osiguranja sredstava, koje procjenom dosežu i 4 milijuna kuna.

[više]

Svjetski dan plesa

Autor: Barbara Evaj, 29. 4. 2021. 15:18

Danas je Svjetski dan plesa!
Nećemo vam pisati o plesu, nego ćemo vam pokazati kako smo ga mi neplanirano obilježili! 😍
Pogledajte videe i uživajte s nama!
 
[više]

Povratak učenika 5.-8. razreda u školske klupe

Autor: Barbara Evaj, 29. 4. 2021. 13:03

Drago nam je da konačno možemo objaviti povratak učenika 5.-8. razreda u školske klupe. 😍 🥳
Od 30. travnja 2021. godine prestaje važiti Odluka o načinu i održavanju nastave u osnovnim i srednjim školama Bjelovarsko-bilogorske županije donesena od strane Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije 22. travnja 2021. godine.
Stoga obavještavamo da se od ponedjeljka, 3. svibnja 2021. godine, kreće s redovnim programom nastave, odnosno s provedbom nastave po modelu A u svim osnovnim i srednjim školama u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.
Jedva čekamo ponedjeljak!!😍
[više]

Međuškolski književni kviz za 5. razred

Autor: Barbara Evaj, 28. 4. 2021. 14:52

Danas je, nakon već dva odgađanja, konačno održan Međuškolski književni kviz za učenike 5. razreda Bjelovarsko-bilogorske županije. Ovo je 10. po redu MŠKK i sretni smo jer smo gotovo svake godine do sada sudjelovali. A sudjelovali smo i ove. Ekipu su činili Karla, Katja i Rafael i udruženim snagama odgovarali su na pitanja vezana uz knjigu Čokoladne godine Mladena Kopjara. Kviz se proveo online, koristeći Teams i Zoome online meeting. Iako je izostao susret s književnikom i ostalim natjecateljima uživo, nikako nije nedostajalo napetosti i uzbuđenja. Sudjelovalo je 12 škola naše županije, a naše je bilo sedmo mjesto. S obzirom da se nismo pripremali, vježbali, niti se uopće vidjeli od ožujka, zadovoljni smo.

[više]

Svjetski dan knjige i Noć knjige

Autor: Barbara Evaj, 23. 4. 2021. 14:50

Danas je Svjetski dan knjige...
Danas je i deseta po redu Noć knjige.
Već duže vrijeme se mučimo s groznim virusom koji nam ne dozvoljava normalno živjeti. Lijek tražimo na raznim mjestima, u raznim stvarima, svuda i svagdje. Zato nije neobično što se posegnulo i za knjigama. Tema ovogodišnje Noći knjige je Ljekovita moć knjige.
Može li nam knjiga pomoći, može li nas lektira izliječiti? Možda može, možda ne može... Ali sigurno je da čudesnu moć knjiga ima...
U videu pogledajte koje su knjige kao lijek preporučili naši učenici i koja je "najljekovitija" lektira u našoj knjižnici...

https://youtu.be/xDj4FK8t3e0

[više]

Nastavlja se nastava na daljinu Vijest ima dokument u privitku

Autor: Barbara Evaj, 22. 4. 2021. 15:07

Mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa, a vezane uz nastavu u osnovnim i srednjim školama s područja Bjelovarsko-bilogorske županije produžuju se i idući tjedan.

Na prijedlog nadležne epidemiološke službe, Stožer civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije donio je odluku da će i idućeg tjedna, od 26. do 30. travnja, učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola te učenici srednjih škola na području Bjelovarsko-bilogorske županije, izuzev završnih razreda, nastavu pohađati po modelu C, odnosno online.

Maturanti i učenici od 1. do 4. razreda osnovnih škola u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nastavu će pohađati u školi.

Također, treba istaknuti kako će se pratiti daljnja epidemiološka situacija na području naše županije i sukladno preporukama nadležne epidemiološke službe Stožer civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije donosit će odluke.

[više]

Dan hrvatske knjige - književni susret s Hrvojem Kovačevićem

Autor: Barbara Evaj, 22. 4. 2021. 14:45

22. travnja - Dan hrvatske knjige
Dan hrvatske knjige obilježava se u spomen na Marka Marulića koji je 22. travnja 1501. dovršio svoju "Juditu", prvi umjetnički ep hrvatske književnosti ispjevan na hrvatskom jeziku. Ova godina proglašena je i godinom Marka Marulića.
Današnji dan proveli smo u dobrom društvu. Učenici 1., 2., 4. razreda i PŠ Palešnik sudjelovali su na susretu s književnikom Hrvojem Kovačevićem u organizaciji Hrvatske knjižnice i čitaonice"ĐuroSudeta"Garešnica. Saznali smo za mnoge "Tajne", upoznali jednog generala, i otkrili zašto književnik Hrvoje Kovačević voli pisati knjige za djecu...
Njegov savjet, a i naš je: "Čitajte da ne ostanemo bez riječi"!
[više]

Znanstvene čarolije u 1. razredu

Autor: Barbara Evaj, 22. 4. 2021. 09:51

Ljubav prema znanosti treba poticati od malih nogu...
Upravo to su učinile studentice PMF-a, članice Studentske sekcije Hrvatskog kemijskog društva, u utorak (20.4.) s učenicima 1. razreda naše škole (zbog epidemije, nažalost, online). Volonterskim radionicama Znanstvene čarolije nastoje djeci otkriti svijeti znanosti izvodeći jednostavne pokuse i približiti im svakodnevne prirodne pojave. Prvašići su uživali u "mućkanju" i "bućkanju", svašta su novoga čuli i naučili i pri tome se odlično zabavili.
[više]

Dan planeta Zemlje

Autor: Barbara Evaj, 22. 4. 2021. 08:38

Danas je Dan planeta Zemlje! 

Dužnost je svakoga od nas čuvati i štiti naš planet Zemlju! Učenici 1.-4. razreda izradili su radove kojima potiču zaštitu prirode i ljubav prema planetu. Pogledajte ga!

https://youtu.be/DR0ffMyfJjE

[više]

Nastavlja se nastava na daljinu Vijest ima dokument u privitku

Autor: Barbara Evaj, 16. 4. 2021. 14:43

Na prijedlog nadležne epidemiološke službe, Stožer civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije donio je odluku da će i idućeg tjedna, od 19. do 24. travnja, učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola te učenici srednjih škola na području Bjelovarsko-bilogorske županije, izuzev završnih razreda, nastavu pohađati po modelu C, odnosno online.

Maturanti i učenici od 1. do 4. razreda osnovnih škola u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nastavu će pohađati u školi.

Također, treba istaknuti kako će se pratiti daljnja epidemiološka situacija na području naše županije i sukladno preporukama nadležne epidemiološke službe Stožer civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije donosit će odluke.

[više]

Obavijest o odvozu EE otpada

Autor: Barbara Evaj, 13. 4. 2021. 13:11

Obavještavamo da sav električni i elektronički otpad možete donijeti u školu (kod glavnog ulaza) do sutra (14.4.) u 8:00 sati. Nakon toga više ne prikupljamo do sljedeće akcije (u jesen). Hvala!
 
 
 
 
[više]

Nastavlja se nastava na daljinu za učenike 5.-8.r. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Barbara Evaj, 9. 4. 2021. 08:05

Stožer Civilne zaštite BBŽ donio je Odluku da se i idući tjedan produžavaju mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Tako će i dalje, točnije od 12. do 17. travnja, nastavu po modelu C, odnosno online, pohađati učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola te učenici srednjih škola izuzev završnih razreda.

Maturanti i učenici od 1. do 4. razreda osnovnih škola u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji vraćaju se u školske klupe od ponedjeljka.

Treba napomenuti kako će se pratiti daljnja epidemiološka situacija na području naše županije i sukladno preporukama nadležne epidemiološke službe Stožer civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije donosit će odluke.

[više]

Proljetni odmor učenika

Autor: Barbara Evaj, 1. 4. 2021. 07:57

Proljetni odmor učenika počinje 2. travnja 2021. (petak) i traje do 9. travnja. Prvi nastavni dan nakon odmora je ponedjeljak, 12. travnja 2021.

Svim učenicima želimo ugodan i opuštajući odmor te sretan Uskrs u krugu vaših obitelji. Molimo vas da pratite našu stranicu te ostale kanale komuniciranja kako biste, u slučaju bilo kakvih promjena, bili na vrijeme obaviješteni.

Također svim roditeljima, djelatnicima škole, sumještanima i posjetiteljima naše web stranice želimo veseo i blagoslovljen Uskrs. 

[više]

Proljetna akcija prikupljanja starog papira

Autor: Barbara Evaj, 29. 3. 2021. 14:51

Proljetna akcija starog papira je danas uspješno odrađena. Hvala svima koji su prikupljali i dovezli stari papir i time pripomogli našoj akciji. Hvala Flora Vtc na još jednoj uspješnoj suradnji!

EE otpad još uvijek prikupljamo, slobodno dovezite ako imate!

[više]

Obavijest o prelasku na online nastavu Vijest ima dokument u privitku

Autor: Barbara Evaj, 27. 3. 2021. 11:43

OBAVIJEST!
Od ponedjeljka 29. ožujka na online nastavu prelaze učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola te učenici srednjih škola izuzev završnih razreda, odnosno maturanta u školama s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.
Prelazak na online nastavu temeljen je na prijedlogu nadležne epidemiološke službe uslijed pogoršanja epidemiološke situacije vezano uz širenje pandemije koronavirusa. Online nastava, odnosno C model, po važećoj Odluci trajat će od ponedjeljka 29. ožujka 2021. godine do 11. travnja 2021. godine, odnosno do završetka proljetnih praznika.
Učenici su dužni pratiti nastavu prema redovitom rasporedu te se javljati predmetnim učiteljima do 12:00, najkasnije do 14:00 sati te prijaviti svoju prisutnost na nastavi.
[više]

Uspjeh na Županijskom natjecanju iz Engleskog jezika

Autor: Barbara Evaj, 26. 3. 2021. 09:19

Ponosno objavljujemo još odličnih rezultata s natjecanja. Jučer je u Čazmi održano Županijsko natjecanje iz Engleskog jezika u kojem su sudjelovali učenici 8. razreda Jana Marenić i Viktor Noa Kramarić. Jana je zauzela 2. mjesto i predložena je za sljedeću razinu natjecanja (državnu!!), a Viktor je zauzeo 10. mjesto. Bio bi Viktor i bolji, ali mu iz tehničkih razloga neki odgovori, nažalost, nisu priznati. Čestitamo Jani i Viktoru!!🥳

[više]

Vjeronaučna olimpijada

Autor: Barbara Evaj, 24. 3. 2021. 13:58

 Jučer je održano online Nad/biskupijsko natjecanje iz Vjeronauka - Vjeronaučna olimpijada. Ekipa koja je predstavljala našu školu (Žana Cindrić, Petra Stankić, Jakov Klarić i Josip Cindrić) zauzela je visoko 4. mjesto od ukupno 17 škola. Budući da je podjela škola prema biskupijama, a ne županijama (kao što je slučaj s ostalim natjecanjima), postigli su najbolji rezultat među školama naše županije. Čestitamo učenicima i vjeroučitelju Perici Mrvelju! 

[više]

Akcija prikupljanja starog papira

Autor: Barbara Evaj, 23. 3. 2021. 09:30

Ovogodišnja proljetna akcija prikupljanja starog papira provest će se 29. ožujka 2021. Molimo vas da stari papir dovezete (kao i inače) ispred glavnog ulaza u školu u ponedjeljak do 9 sati (možete i u nedjelju u poslijepodnevnim satima). EE otpad možete dovoziti i ostaviti svakodnevno, još uvijek nemamo potvrđen datum odvoza. Veselimo se što ćete se odazvati akciji! Hvala!

[više]

Hercegovac za Petrinju

Autor: Barbara Evaj, 22. 3. 2021. 13:21

Ne možemo im vratiti niti izgraditi školu, ali uspjeli smo, barem na kratko, vratiti im osmijehe na lica. Naši petaši, sa svojom razrednicom, napisali su poruke i nacrtali crteže podrške i ohrabrenja za učenike 5.b razreda OŠ Dragutina Tadijanovića iz Petrinje. Njihova je škola, nakon potresa, nesigurna za održavanje nastave i oni su sve ovo vrijeme na online nastavi. Prikupili smo novac, kupili školske potrepštine, izradili im narukvice prijateljstva, magnetiće s porukom podrške, privjeske - srca Hercegovac za Petrinju, a tvrtka Koestlin d.d. iz Bjelovara pomogla je donacijom svojih slatkih i slanih proizvoda. Zapakirali smo paketiće i u četvrtak ih posjetili. Trebalo je vidjeti to veselje i sreću, što zbog međusobnog susreta (nakon duga tri mjeseca), a što zbog poklončića! Neprocjenjivo!
Hvala mami Željki koja nas je povezala!🥰
 
 
[više]

Svjetski dan osoba s Downovim sindromom

Autor: Barbara Evaj, 18. 3. 2021. 09:35

21. ožujka, na prvi dan proljeća obilježava se Svjetski dan osoba s Downovim sindromom. Budući da je ove godine taj dan nedjelja, mi smo svoj doprinos obilježavanju u školi dali danas.

Downov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška. Nastaje u trenutku začeća. Pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života. Procjene govore da se danas u svijetu pojavljuje prosječno 1 slučaj na 1000 živorođenih. 

Obilježavanjem Dana Downovog sindroma skreće se pozornost na sve probleme i izazove s kojima se osobe sa sindromom Down i njihovi roditelji i bližnji susreću, ali se i ukazuje na njihovu posebnost.

Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape što predstavlja različitost. Nošenjem različitih čarapa se pokazuje podrška borbi osoba s Downovim sindromom kako bi se što bolje integrirali u naše društvo.

U nedjelju svakako obucite različite čarape…

[više]

Uspješni na Županijskom natjecanju iz Povijesti

Autor: Barbara Evaj, 15. 3. 2021. 08:37

U petak, 12. ožujka, održano je u našoj školi Županijsko natjecanje iz Povijesti. Natjecalo se 11 učenika 7. razreda i 10 učenika 8. razreda. U oba razreda sudjelovali su naši učenici i postigli odličan uspjeh. Josip Cindrić zauzeo je 4. mjesto, Jakov Klarić 5., a Lucia Mesar 9. mjesto u kategoriji 7. razreda, dok je u kategoriji 8. razreda Petra Stankić zauzela 7. mjesto. Njihov je mentor Darko Deželić. Bravo!

[više]

Ljestvica konačnog poretka Županijskog natjecanja iz povijesti - 8. razred

Autor: Juraj Marković, 12. 3. 2021. 14:35

Prilog 5 / Ljestvica konačnog poretka

________________________________________________________________

Školsko / općinsko / županijsko / državno Natjecanje iz

POVIJESTI

Sjedište povjerenstva, ime i prezime predsjednika/ce povjerenstva, adresa, telefon

OŠ Slavka Kolara Hercegovac, Braće Petr 2, Hercegovac, Vera Obrovac, 043/524539

Razred ili kategorija natjecanja: 8.

 

Rb.

Ime i prezime učenika/ce

Ime škole

Mjesto

Broj županije

Ime i prezime mentora

Broj bodova

1.

Isidora Ivančević

OŠ Garešnica

Garešnica

7

S.H.

62

2.

Dorijan Car

OŠ Čazma

Čazma

7

Marijana Piršić Tijan

57

3.

Matija Novaković

OŠ Ivanska

Ivanska

7

Renata Zemčak

55

3.

Dino Plažanin

ČOŠ J.A. Komensky

Daruvar

7

Miroslava Veltruski

55

4.

Lana Lalić

I. OŠ

Bjelovar

7

Jelena Halgaš

50

5.

Irma Miličević

OŠ V. Trojstvo

Veliko Trojstvo

7

Zlatka Pemper

49

6.

Leon Martinčević

OŠ M. Lovraka

Veliki Grđevac

7

Davor Činčak

48

7.

Petra Stankić

OŠ S. Kolara

Hercegovac

7

Darko Deželić

42

7.

Ante Brletić

IV. OŠ

Bjelovar

7

Ivana Smolec Mustapić

42

8.

Noa Perok

III. OŠ

Bjelovar

7

Đurđa Haić

32

[više]

Ljestvica konačnog poretka Županijskog natjecanja iz povijesti - 7. razred

Autor: Juraj Marković, 12. 3. 2021. 14:18

Prilog 5 / Ljestvica konačnog poretka

________________________________________________________________

Školsko / općinsko / županijsko / državno Natjecanje iz

POVIJESTI

Sjedište povjerenstva, ime i prezime predsjednika/ce povjerenstva, adresa, telefon

OŠ Slavka Kolara Hercegovac, Braće Petr 2, Hercegovac, Vera Obrovac, 043/524539

Razred ili kategorija natjecanja: 7.

 

Rb.

Ime i prezime učenika/ce

Ime škole

Mjesto

Broj županije

Ime i prezime mentora

Broj bodova

1.

Ivana Blažinić

II. OŠ

Bjelovar

7

Gorana Popović

61

2.

Filip Kostadinović

III. OŠ

Bjelovar

7

Vesna Lovrić

54

3.

David Radman

OŠ V. Nazora

Daruvar

7

Ivan Tomljenović

53

4.

Josip Cindrić

OŠ S. Kolara

Hercegovac

7

Darko Deželić

50

5.

Jakov Klarić

OŠ S. Kolara

Hercegovac

7

Darko Deželić

47

5.

Nika Čavlović

II. OŠ

Bjelovar

7

Gorana Popović

47

6.

Mateo Ković

OŠ Dežanovac

Dežanovac

7

Elena Petrušić

46

7.

Leon Dolak Birka

OŠ V. Nazora

Daruvar

7

Ivana Bakarić

44

8.

Luka Vučemilo

IV. OŠ

Bjelovar

7

Ivana Smolec Mustapić

42

9.

Lucia Mesar

OŠ S. Kolara

Hercegovac

7

Darko Deželić

37

10.

Stjepan Patek

OŠ Dežanovac

Dežanovac

7

Elena Petrušić

28

[više]

Privremeni rezultati Županijskog natjecanja iz povijesti - 7. razred

Autor: Juraj Marković, 12. 3. 2021. 13:43

Prilog 2 / Ljestvica privremenog poretka

________________________________________________________________

Školsko / općinsko / županijsko / državno Natjecanje iz

________POVIJESTI_________________________________________________________

Razred ili kategorija natjecanja

__________7.______________________________________________________________

 

Rb

Zaporka

Broj bodova

Ime škole

Mjesto

Broj županije

1.

86248 ERDODY

59

II. OŠ

Bjelovar

7

2.

67890 DRVO

53

OŠ V. Nazora

Daruvar

7

3.

15037 TRIVIUM

50

III. OŠ

Bjelovar

7

3.

19416 POVIJEST

50

OŠ S. Kolara

Hercegovac

7

4.

23478 ZLATO

47

OŠ S. Kolara

Hercegovac

7

5.

01711 VATRA

46

OŠ Dežanovac

Dežanovac

7

6.

20218 PANJ

44

OŠ V. Nazor

Daruvar

7

6.

88235 BAN

44

II. OŠ

Bjelovar

7

7.

54321 LUKA

42

IV. OŠ

Bjelovar

7

8.

13124 LOPTA

37

OŠ S. Kolara

Hercegovac

7

9.

48351 LONAc

28

OŠ Dežanovac

Dežanovac

7

[više]

Privremeni rezultati Županijskog natjecanja iz povijesti - 8. razred

Autor: Juraj Marković, 12. 3. 2021. 13:16

Prilog 2 / Ljestvica privremenog poretka

________________________________________________________________

Školsko / općinsko / županijsko / državno Natjecanje iz

________POVIJESTI_________________________________________________________

Razred ili kategorija natjecanja

__________8.______________________________________________________________

 

Rb

Zaporka

Broj bodova

Ime škole

Mjesto

Broj županije

1.

25107 ŠVEDSKA

62

OŠ Garešnica

Garešnica

7

2.

76154 ŠKOLA

57

OŠ Čazma

Čazma

7

3.

95599 ŠEŠIR

55

OŠ Ivanska

Ivanska

7

3.

17106 POVIJEST

55

ČOŠ J.A. Komensky

Daruvar

7

4.

11216 HRVATSKA

50

I. OŠ

Bjelovar

7

5.

20020 ZEC

49

OŠ V. Trojstvo

Veliko Trojstvo

7

6.

52637 KRALJ

48

OŠ M. Lovraka

Veliki Grđevac

7

7.

25733 RUŽA

42

OŠ S. Kolara

Hercegovac

7

8.

12345 KNJIGA

42

IV. OŠ

Bjelovar

7

9.

13467 KUĆA

32

III. OŠ

Bjelovar

7

[više]

U društvu s Matom Lovrakom

Autor: Barbara Evaj, 11. 3. 2021. 15:42

U ožujku obilježavamo godišnjicu rođenja i smrti hrvatskog književnika Mate Lovraka (8. ožujka 1899., Veliki Grđevac - 14. ožujka 1974., Zagreb).
Najpoznatija Lovrakova djela su Vlak u snijegu i Družba Pere Kvržice. Prema tim djelima snimljeni su i filmovi. Njegova djela su uvijek rado čitana od njihova pojavljivanja do danas. Učenice naše škole, Tara Bratković (3.r.), Elena Žuti i Nela Evaj (4.r.) uključile su se u virtualno obilježavanje ovih obljetnica čitajući ulomke iz Lovrakovih knjiga Vlak u snijegu i Družba Pere Kvržice koje organizira i provodi Hrvatska knjižnica i čitaonica "Đuro Sudeta" Garešnica.
Možete ih pogledati na sljedećim poveznicama...
 
[više]

Županijsko natjecanje iz Povijesti

Autor: Barbara Evaj, 10. 3. 2021. 13:33

U petak, 12. ožujka 2021., naša škola je domaćin Županijskog natjecanja iz Povijesti. Natječu se učenici 7. i 8. razreda škola iz naše županije. Kako bismo uspješno proveli natjecanje, poštujući sve propisane epidemiološke mjere, odlučeno je kako za učenike Matične škole u Hercegovcu NEĆE BITI NASTAVE. Učenici područnih škola u Ladislavu i Palešniku imaju nastavu prema redovitom rasporedu.  Našim učenicima, Luciji Mesar, Jakovu Klariću, Josipu Cindriću i Petri Stankić želimo puno uspjeha na natjecanju.

[više]

Obavijest o prikupljanju EE otpada

Autor: Barbara Evaj, 10. 3. 2021. 12:37

Obavještavamo učenike, roditelje i mještane da započinjemo s proljetnom akcijom prikupljanja i zbrinjavanja EE otpada i starog papira. Ukoliko imate električnog i elektroničkog otpada, možete ga dovesti i odložiti pokraj glavnog ulaza u školu. Budući ne znamo točan datum odvoza, EE otpad možete početi dovoziti već sada, i ostaviti ga, a o točnom terminu odvoza ćemo vas obavijestiti. Planirani datum za odvoz starog papira još nije potvrđen, ali će biti u tjednu od 22. do 26. 3. Čim dobijemo potvrdu, objavit ćemo točan datum akcije. Zahvaljujemo na razumijevanju!

[više]

Dan ružičastih majica

Autor: Juraj Marković, Barbara Evaj, 24. 2. 2021. 12:21

Ovaj običaj nastao je 2007. godine u Kanadi kada je dječak u znak podrške majci oboljeloj od karcinoma dojke došao u školu obučen u ružičastu majicu zbog čega je doživio izrugivanje i verbalno nasilje. Kolege iz njegovog razreda počeli su sljedećih dana dolaziti u školu identično obučeni kako bi mu iskazali  potporu te ukazali na problem vršnjačkog nasilja u školama.

Na poziv stručnih suradnika naše škole učenici i djelatnici došli su u ružičastim majicama kako bismo svi obilježili ovaj vrlo značajan dan.

Iako se tijekom cijele školske godine na satima razrednog odjela, ali i u sklopu međupredmetne teme građanskog odgoja, naglašava važnost međusobne tolerancije, uvažavanja i suzbijanja svakog oblika nasilja među djecom i mladima, Dan ružičastih majica odlična je prilika da se još jednom skrene pozornost na ovaj gorući problem.

[više]

Školska natjecanja su iza nas...

Autor: Barbara Evaj, 23. 2. 2021. 14:40

Veljača je, uobičajeno, rezervirana (između ostalog) i za provedbu školskih natjecanja u znanju. Ove godine učenici su sudjelovali na sljedećim natjecanjima:

INFORMATIKA – 3. veljače – Patrik S., Lea V. (6.r.) i Jakov K. (7.r.)

POVIJEST – 5. veljače – Jakov K., Josip C., Lucia M., Žana C. (7.r.) i Petra S., Viktor Noa K., Iva U. (8.r.)

HRVATSKI JEZIK – 9. veljače – Jakov K. i Josip C. (7.r.)

BIOLOGIJA – 10. veljače -  Patricia LJ., Jakov K., Ema P., Lea V. (7. r.) i Petra S. (8.r.)

ENGLESKI JEZIK – 15. veljače – Jana M., Viktor Noa K., Iva U. (8.r.)

VJERONAUK – 16. veljače – Jakov K., Josip C., Žana C. (7.r.) i Petra S., Ivano C. (8.r.)

MATEMATIKA – 17. veljače – Katja P., Glorija K. (5.r.) i Emma G., Lorena J. (6.r.)

GEOGRAFIJA – 22. veljače – Patrik S., Nick I., Emma G. (6.r.) i Pavle G., Fran Š., Ivano C. (8.r.)

U tijeku su pozivi za sljedeću razinu natjecanja – županijsku…

[više]

Mjesec hrvatskog jezika

Autor: Barbara Evaj, 22. 2. 2021. 09:20

Jučer je, Međunarodnim danom materinskog jezika, započeo Mjesec hrvatskoga jezika. Danas je Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva. Hrvatska glagoljica povijesno je hrvatsko pismo, jedan od nezaobilaznih simbola nacionalnoga identiteta i višestoljetne uljudbe, na temelju kojega smo i danas prepoznatljivi i jedinstveni u Europi i svijetu. Proglašenje tog dana inicirao je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, koji je 22. veljače odabrao kao spomen na dan kada je 1483. godine tiskana prva hrvatska knjiga – Misal po zakonu rimskoga dvora. Svojom inicijativom Institut je želio skrenuti pozornost javnosti i svih govornika hrvatskoga jezika na važnost promicanja vrijednosti i ljepota hrvatskog glagoljičnoga pisma te omogućiti glagoljici da jedan dan u godini bude upravo njezin spomendan.

Izvor: Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

[više]

100. dan škole

Autor: Barbara Evaj, 19. 2. 2021. 13:18

Danas je bio 100. dan nastave u ovoj školskoj godini!! I još k tome petak!🎊🎉🎈Više od polovice je iza nas...

 

 

 

[više]

Maškare su...

Autor: Barbara Evaj, 16. 2. 2021. 11:23

Maškare, maškare🤠😈👹👺🤡😻👀🕵️‍♂️👮‍♀️👷‍♂️👨‍🚒🧙‍♀️🧝‍♀️🦄🐯
Ove godine bez povorke kroz mjesto, bez izbora najbolje maske, bez zajedničkog plesa i zabave😞, ali nam sreću, radost, veselje i ludost nitko ne može uzeti! Ludiramo se svatko u svojoj učionici, plešemo, pjevamo, jedemo krafne i baš nam je dobro!!🤪😜😝
[više]

Hrskavo iznenađenje u novom prostoru PŠ Palešnik

Autor: Barbara Evaj, 15. 2. 2021. 13:21

U petak je učenike PŠ Palešnik razveselio neočekivan poklon. Nakon potresa školska zgrada je oštećena i procijenjeno je da nije sigurna za korištenje te su učenici, sa svojom učiteljicom, morali preseliti u drugi, sigurniji prostor (novouređenu prostoriju iznad vatrogasnog doma) koji je ustupila Općina Hercegovac. Da bi im tamo bilo malo ugodnije, pobrinula se naša lokalna tvrtka - Intersnack Adria. Učenike su iznenadili hrskavim grickalicama! Hvala im!🥰

 

[više]

Valentinovo

Autor: Barbara Evaj, 15. 2. 2021. 11:18

Znamo, znamo, Valentinovo je bilo jučer! Ali nama je i danas.🥰

Kutija puna ljubavne pošte jedva je dočekala da otpremi svoj sadržaj! Ljubavni poštari (učenici 4. razreda) vrijedno su danas razvrstali sva pisamca i poruke i dostavili ih njihovim vlasnicima. Kao i uvijek, bilo je veselja, iznenađenja, malo i razočaranja. Ali sve to čini ljubav! Najzaljubljeniji su ipak prvašići!🥰💖😍

[više]

Akcija darivanja knjigom

Autor: Barbara Evaj, 12. 2. 2021. 16:43

Do danas je, u našoj školskoj knjižnici, trajala akcija Čitam, dam, sretan sam. Svoju knjigu daruj, tuđe srce obraduj! u kojoj smo prikupljali knjige i slikovnice povodom Svjetskog dana darivanja knjigom koji se održava 14. veljače. Prikupljene knjige dostavljene su u Hrvatsku knjižnicu i čitaonicu "Đuro Sudeta" u Garešnici odakle će otići u svoje nove domove i razveseliti djecu u potresom pogođenim mjestima. Zahvaljujemo svima koji su se uključili u akciju i odlučili knjigom uljepšati teške dane stradalima u potresu.

[više]

LiDraNO 2021.

Autor: Barbara Evaj, 12. 2. 2021. 15:58

Danas je održan Međuopćinski susret LiDraNo 2021. Škola domaćin bila je OŠ Berek. Po prvi puta učenici se nisu susreli uživo, nego su se gledali preko ekrana. Svima je bilo neobično, dosta neprirodno, i nimalo lako. Ali što je - tu je, situacija tako zahtijeva. Našu školu predstavile su djevojčice Nela Evaj i Elena Žuti, učenice 4. razreda, Lea Veseli, učenica 6. razreda, a njihova mentorica je Romana Bukač-Šegavac. U kategoriji literarnih ostvaraja sudjelovale su Petra Stankić i Klara Pokopac, učenice 8. razreda. Najviše uspjeha imala je Petra Stankić, čiji je rad odabran za nastavak natjecanja na županijskoj razini. Mentorica je učiteljica Dijana Lacković.

Čestitamo svima na uspjehu i sudjelovanju!
[više]

Dan sigurnijeg interneta

Autor: Barbara Evaj, 9. 2. 2021. 14:54

Danas je Dan sigurnijeg interneta i naravno da smo ga obilježili koristeći mobilne uređaje pametno. Učenici 4.-8. razreda sudjelovali su u webinaru A gdje si ti u digitalnoj džungli? u kojem su imali prilike čuti i upoznati iskustva poznatih hrvatskih youtubera i gamera. Učenici 6. razreda imali su radionicu Mrežni katalozi na kojoj su upoznali kataloge školske, općinske i županijske knjižnice te naučili kako ih pretraživati. Učenici 7. razreda su upoznali alat Pixton i naučili ga koristiti. Izrađivali su strip na temu sigurnijeg interneta. Učenici 4. razreda pogledali su nekoliko edukativnih videa, igrali igrice vezane uz sigurnost na internetu te sudjelovali u nagradnom kvizu. Od danas će sigurno malo bolje razmišljati o digitalnom otisku koji ostavljaju u virtualnom svijetu.

[više]

Svjetski dan čitanja naglas

Autor: Barbara Evaj, 3. 2. 2021. 09:36

Svjetski je dan čitanja naglas!

Čitanje naglas razvija vještinu slušanja, obogaćuje rječnik, razvija razumijevanje za društvene probleme i čimbenik je budućeg uspješnog razvoja djeteta. Čitajmo djeci naglas gdje god i kad god stignemo čime podržavamo i nacionalnu kampanju “Čitaj mi!”.

Svjetski dan čitanja naglas trebao bi pokazati svijetu kako pravo na čitanje i pisanje pripada svima. Djeca i odrasli širom svijeta, slaveći moć riječi kreiraju društvo koje će omogućiti svakom, baš svakom djetetu pravo na obrazovanje te pristup knjigama i tehnologiji.

Uživajte danas u čitanju naših najmlađih učenika. Prvašići su jedva dočekali da mogu pokazati kako su naučili slova i kako je za njih čitanje lako. Drugašići već u tome naveliko uživaju, a četvrtašice su postale prave maherice. A oni veliki…? Znate njih… Vole i oni čitanje, ali kad to nije baš tako javno. Oni čitaju za sebe…

https://www.youtube.com/watch?v=6icUoSBFiy4&list=PL9c8zl1vuC-t-6DANTnfIr-57WbgSwC6o

[više]

Međunarodni dan darivanja knjigom

Autor: Barbara Evaj, 1. 2. 2021. 13:13

SVOJU KNJIGU DARUJ I TUĐE ❤️ OBRADUJ!
Uključite se i ove godine u akciju! Poklonite knjigu📚 - darujte ljubav💝! Međunarodni dan darivanja knjigom obilježava se 14.veljače.  Cilj ovog projekta je potaknuti djecu i odrasle diljem svijeta da djeci daruju slikovnicu ili knjigu. 2021. godina je šesta godina obilježavanja ovog dana u Hrvatskoj pod geslom "Čitam, dam, sretan sam - svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj". Akcija darivanja organizira se u sklopu nacionalne kampanje "ČITAJ MI". 
Pozivamo djecu i odrasle da se pridruže i postanu dio ove akcije. Knjige se prikupljaju u lokalnim knjižnicama, a jedna od njih je i naša! Knjige će se pokloniti djeci na području pogođenom potresom💖
[više]

Nastava po Modelu A od 1. veljače

Autor: Barbara Evaj, 27. 1. 2021. 16:51

Dragi učenici i roditelji,
danas je Stožer civilne zaštite BBŽ donio odluku o načinu provođenja nastave za učenike osnovnih i srednjih škola.
Tom Odlukom od ponedjeljka 1.2.2021. svi učenici osnovnih škola pohađat će nastavu uživo u školi.
I dalje ćemo se pridržavati svih epidemioloških preporuka!
[više]

Humanitarna akcija Kutija prijateljstva

Autor: Barbara Evaj, 22. 1. 2021. 13:39

Uključili smo se u humanitarne akcije "Djeca za djecu" i "Djeca Moslavine za djecu Banovine" kojima se prikupljaju kutije s potrepštinama (Kutije prijateljstva) za djecu u područjima stradalim od potresa. Jedan dio prikupljenih Kutija prijateljstva je jučer otpremljen u Društvo "Naša djeca" Bjelovar. Danas je pristiglo još kutija koje će se otpremiti u Poduzetnički centar Garešnica, a od tamo do djece kojoj su namijenjene. Hvala svima koji su se uključili u akciju.

[više]

Obavijest o početku 2. polugodišta

Autor: Barbara Evaj, 14. 1. 2021. 10:24

Prema Odluci Županijskog stožera, a prema preporuci Vlade RH, od ponedjeljka 18. siječnja 2021., učenici 1.-4. razreda MŠ i PŠ Ladislav dolaze na nastavu u školu, a učenici 5.-8. razreda prelaze na nastavu online. Budući da je, prema procjeni statičara, školska zgrada u Palešniku nesigurna, učenici PŠ Palešnik će od ponedjeljka imati nastavu online do dobivanja suglasnosti MZO-a i potrebnih dozvola za prelazak u drugi prostor, o čemu će biti na vrijeme obaviješteni.

Učenici su dužni pratiti nastavu prema redovitom rasporedu te se javljati predmetnim učiteljima do 12:00, najkasnije do 14:00 sati istoga dana te prijaviti svoju prisutnost na nastavi.

Stalno pratite našu web stranicu i društvene mreže na kojima će biti objavljene sve promjene ukoliko do njih dođe.

[više]

Pomoć stanovnicima pogođenim potresima

Autor: Barbara Evaj, 30. 12. 2020. 11:16

Poštovani učitelji, učenici i roditelji, 

naša škola se pridružuje akciji prikupljanja pomoći u hrani, higijenskim potrepštinama i ostalom materijalu koju organizira Općina Hercegovac u suradnji s Crvenim križem Garešnica. Molimo sve da pomognu koliko mogu. Donacije se mogu  donijeti u veliku salu Hrvatskog seljačkog doma:

30.12. od 9:00 do 18:00

31.12. od 9:00 do 14:00

1. 1. od 14:00 do 18:00

2. 1. od 9:00 do 14:00

3. 1. od 9:00 do 12:00.

Crveni križ je objavio listu potrebnih stvari te molimo  sve da se drže popisa. Najnovija informacija je da su najpotrebnije higijenske potrepštine, hrana, dezinficijensi i maske!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[više]

Božićna videočestitka

Autor: Barbara Evaj, 23. 12. 2020. 09:46

Dragi svi, 

budući da ove godine nismo za vas mogli pripremiti Božićnu priredbu, ovim putem vam šaljemo virtualnu čestiku i najljepše želje povodom božićnih i novogodišnjih blagdana. (kliknite na poveznicu)

Sretan Božić i nova 2021. godina od učenika i djelatnika OŠ Slavka Kolara Hercegovac.

https://bit.ly/2Ko5ENQ

[više]

Zimski odmor učenika

Autor: Barbara Evaj, 22. 12. 2020. 14:45

Sutra, 23. prosinca, posljednji je dan nastave u prvom polugodištu. Zimski odmor učenika počinje 24. prosinca i traje do 15. siječnja 2021.

Drugo polugodište počinje 18. siječnja 2021. prema redovitom rasporedu (ukoliko sve bude u redu s epidemiološke strane). Molimo da pratite naše stranice i društvene mreže gdje će biti objavljene sve pravovaljane informacije vezane uz našu školu.

Svim učenicima, roditeljima i djelatnicima želimo sretan i blagoslovljen Božić te uspješnu, i zdravlja punu, novu godinu.

[više]

Još jedan sjajan rezultat naše učenice!

Autor: Barbara Evaj, 16. 12. 2020. 10:53

Eva Mihaljević, učenica 8. razreda, sudjelovala je 7. - 9. prosinca u online SVJETSKOM brzopoteznom prvenstvu u šahu. Samo 10 igrača u 5 skupina (U10, U12, U14, U16, U18) predstavljalo je Republiku Hrvatsku, a Eva je jedna od njih. Eva je članica Šahovskog kluba „Konaki“ Novo Virje, a u ekipu, koja je predstavljala Hrvatsku, odbrana je zbog velikih uspjeha na prijašnjim natjecanjima. Od 50 igrača, u konačnom poretku, osvojila je 35. mjesto i to u skupini U16, iako je njezina kategorija U14, odnosno uzrast do 14 godina. Svaka čast, Eva!! Čestitamo.

Evini dojmovi: „Svjetska prvenstva u svakom sportu, pa tako i u šahu, predstavljaju nešto veliko. Kada sam dobila poziv Hrvatskog šahovskog saveza da sam izabrana (po ovogodišnjim rezultatima na drugim natjecanjima) da predstavljam našu zemlju na svjetskom prvenstvu, prvo sam bila jako ponosna na sebe, a drugo što mi je palo na pamet je činjenica da će se ono održati online. Znala sam da doživljaj neće biti ni približno isti i isprva se plašila kako ću se snaći jer ipak nije isto kada možete vidjeti izraz lica protivnika ili opipati figure od „klikanja“ mišem. No, ipak nije bilo toliko strašno i na kraju je ispalo zadovoljavajuće. Od 7 partija, pobijedila sam 3. Važna je činjenica i da sam igrala u uzrastu do 16 godina, a ne u svojoj skupini – uzrast do 14 godina. Znam da sam mogla odigrati i bolje, jer uvijek može bolje, ali sve u svemu, ja sam zadovoljna i ovo mi je dodatni poticaj da treniram još više i bolje.“

[više]

Znanstvene čarolije

Autor: Barbara Evaj, 14. 12. 2020. 11:27

Danas je u 3.r. održana radionica „Tko bi gori, sad je doli“ u sklopu volonterskog projekta Znanstvene čarolije koji provodi Studentska sekcija Hrvatskog kemijskog društva. Pohvaljujemo voditeljice radionice, od kojih je jedna naša bivša učenica Silvija Mrkonja (što s ponosom ističemo!) i Virna Zavidić. Ovim projektom nastoji se popularizirati znanost među djecom i na jednostavan i praktičan način prezentirati apstraktne pojmove, prirodne zakone, procese i pojave. Studentice su online putem provele radionicu o gustoći pa su učenici naučili što je pokus, znanstvenik, laboratorij, pravila ponašanja i odijevanja prilikom izvođenja pokusa. A najbolji dio je bilo samo izvođenje pokusa. Naučili su da je ulje lakše od vode, da masnoća bježi od deterdženta za suđe, da se prilikom otapanja šumeće tablete oslobađa ugljik-dioksid i još pokoju sitnicu. Za sve pokuse korištene su „kemikalije“ koje pronalazimo u kućanstvu. Učenici su bili radoznali i vrijedni, a uživali su u izvođenju pokusa jer na taj način brže i lakše dolaze do novih spoznaja.

[više]

Intersnack Adria darivala za Božić

Autor: Barbara Evaj, 14. 12. 2020. 08:43

Vodeći domaći proizvođač slanih snack proizvoda - Intersnack Adria - odlučio je razveseliti i uljepšati nam ovo blagdansko vrijeme svojim proizvodom - slanim snack grickalicama POM-BÄR. Svi učenici i djelatnici škole dobili su po kutiju proizvoda. Ovoga Božića naveliko će se grickati u Hercegovcu.

[više]

Božićna humanitarna akcija

Autor: Barbara Evaj, 11. 12. 2020. 13:59

U duhu Božića i ove smo godine organizirali humanitarnu akciju kojom smo prikupili prehrambene i higijenske proizvode i poklonili ih onima najpotrebitijima u našoj općini kako bi i njihov Božić bio ispunjeniji, bogatiji i veseliji. Zbog epidemioloških mjera u prikupljanju su sudjelovali samo učenici i djelatnici škole. Učenici, članovi volonterske skupine, predvođeni našim vjeroučiteljem, sve su prikupljene proizvode razvrstali i složili pakete kako bi svi korisnici dobili podjednako. Poklon-paketi su podijeljeni danas, a vjeroučitelj ih je ostavljao na kućnim pragovima kako bi se izbjegli kontakti i poštivale sve epidemiološke mjere. Zbog toga je izostao osmijeh na licima, topla riječ, čašica razgovora, ali vjerujemo da se, unatoč tomu, pojačala toplina u srcima.heart

[više]

Školski medni dan

Autor: Barbara Evaj, 7. 12. 2020. 08:27

Danas, 7. prosinca, na Dan svetog Ambrozija, zaštitnika pčelara, pčela, svjećara i trgovaca na malo, obilježava se diljem Hrvatske u svim prvim razredima Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju provodi ovaj program već treću godinu, a cilj je povećanje unosa meda u prehranu djece, podizanje razine znanja o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima meda te educiranje učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost. Svaki učenik 1. razreda dobio je promotivni paket koji čini staklenka meda s oznakom Med hrvatskih pčelinjaka i edukativna slikovnica Pčelica Jelica i medo Edo. Učenici su pogledali kratak edukativni film o pčelama, pročitali slikovnicu, razgovarali o medu, pčelama i njihovoj važnosti i rješavali pripremljene zadatke.

[više]

Obavijest o online nastavi za učenike predmetne nastave Vijest ima dokument u privitku

Autor: Blaženka Rihter, 26. 11. 2020. 08:37

Zbog epidemiološke situacije od 26.11., za odjele 5. i 8. razreda, započela je online nastava putem aplikacije Microsoft Teams, a od 27.11. i učenici 6. i 7. razreda prelaze na online nastavu koja će za sve razredne odjele PN trajati do 4. prosinca.  Ako sve bude u redu, učenici se na nastavu u školu vraćaju 7. prosinca. Ovdje se nalaze poveznice na razredne odjele, a u priloženim dokumentima su detaljne i jasne upute za prijavu u aplikaciju.

Sretno svima!

Poveznica za 5. razredni odjel

Poveznica za 6. razredni odjel

Poveznica za 7. razredni odjel

Poveznica za 8. razredni odjel

[više]

Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje

Autor: Barbara Evaj, 18. 11. 2020. 11:11

Danas je Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata. Život mora ići dalje, no njihova žrtva treba biti stalan podsjetnik da slobodu koju danas uživamo, dugujemo njima.

Nagrađene literarne uratke na temu Vukovar - zašto ga toliko volim? naših učenika 8. razreda Petre, Pavla i Ivana možete poslušati na poveznici https://bit.ly/3f8yIna

 

[više]

Vukovar u slikama

Autor: Blaženka Rihter, 17. 11. 2020. 09:34

Crteži učenika 6. razreda, tema Vukovar.

..sve slike pogledajte pod više...

 

[više]

Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje

Autor: Barbara Evaj, 16. 11. 2020. 08:17

U srijedu, 18. studenoga, Dan je sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje koji je od ove godine državni blagdan. Naziva se još i Dan sjećanja na žrtve Domovinskoga rata i neradni je dan, stoga u srijedu neće biti nastave. Naredni nastavni dan je četvrtak, 19. studenoga. Danas i sutra palit ćemo lampaše uz pločnik od škole do centra Hercegovca. Zbog epidemioloških mjera svaki će razredni odjel paliti zasebno u dogovoru s razednicom. U srijedu, tko je u mogućnosti, neka zapali i ispred svoje kuće kako bismo dostojno odali počast svim poginulima u Vukovaru, Škabrnji i drugdje u Domovinskom ratu.

[više]

Nagrađeni učenici za pjesme na temu Vukovar - zašto ga toliko volim?

Autor: Barbara Evaj, 13. 11. 2020. 14:12

Lijepa vijest stigla nam je iz Vukovara. Na nagradnom literarnom natječaju Lions Cluba Vukovar "Napiši pjesmu i osvoji bicikl", od 402 pristigla rada iz 93 osnovne škole, učenici osmog razreda, Petra Stankić, Pavle Gelenčir i Ivano Cjetojević, su za svoje pjesme nagrađeni trećim mjestom i nagradama koje tek trebaju stići. Čestitamo i njihovoj mentorici Dijani Lacković! A pohvaljujemo i Nadju Havranek, Janu Marenić i Patrika Sertića čiji su radovi također sudjelovali na natječaju!

[više]

Školska pobjednica Kviza je...

Autor: Barbara Evaj, 10. 11. 2020. 13:37

Do 23. listopada moglo se sudjelovati u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja koji se tradiocionalno organizira u Mjesecu hrvatske knjige. U kvizu je sudjelovalo 15-ak učenika naše škole. Knjižnice grada Zagreba objavile su rezultate Nacionalnog kviza za poticanje čitanja "Istraživači planeta Z". Pobjednica u našoj školi je Nela Evaj. Čestitamo!!!
!!!
Popis dobitnika se može pogledati na https://www.mhk.hr/kviz/
Nažalost, zbog nepovoljne epidemiološke situacije Nela neće putovati u Zagreb, ali će sudjelovati u izvlačenju glavnih nagrada u Zagrebu 13. studenog 2020. godine koje će, iz istih razloga, ove godine biti održano bez publike.

Čestitiamo i svima koji su sudjelovali!

[više]

Posjet općinskoj knjižnici

Autor: Barbara Evaj, 6. 11. 2020. 14:26

Ovoga tjedna jedna od aktivnosti povodom Mjeseca hrvatske knjige bili su posjeti učenika 1., 2., 3. razreda i izvannastavne skupine Knjižničari našoj mjesnoj knjižnici - Hrvatskoj knjižnici Općine Hercegovac. Učenici 4. razreda posjetit će knjižnicu sljedećeg tjedna. Učenici nižih razreda upoznali su knjižničara, prostor, pregledali knjige i slikovnice i poslušali priču o Kristoforu Grickiću i njegovom recikliranom biciklu koju je za korisnike općinske knjižnice pročitala Nevena Zuber iz Dječje knjižare Knjiguljica iz Karlovca. Osim toga, pogledali su kratki animirani film Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea, budući da je prošlog tjedna bio Svjetski dan animiranog filma.

Za učenike knjižničare organizirana je radionica I ja želim biti knjižničar! na kojoj su se učenici okušali u nekim knjižničarskim poslovima: tražili su knjige na policama, sami izradili svoje članske iskaznice, pečatirali nove knjige, lijepili signaturne oznake, omatali knjige i zaduživali ih u računalnom programu.

Svi su postali članovi Knjižnice jer je jedna od aktivnosti tijekom Mjeseca hrvatske knjige besplatno učlanjenje djece u knjižnicu, a sljedećeg tjedna, kad knjižničar Tihomir izradi iskaznice, posudit će nove knjige. Prije odlaska su dobili prigodne straničnike.

[više]

Halloween

Autor: Barbara Evaj, 31. 10. 2020. 10:20

Noć vještica ili Halloween (Hallowe'en) je poganski praznik koji se slavi noć uoči Svih svetih, 31. listopada, a zapravo je skraćenica od All Hallows' Eve ili Hallow Eve (Sveta večer, noć uoči Svih Svetih). Slavi se prije svega u Irskoj, SAD-u, Kanadi, Puerto Ricou, Australiji i Novom Zelandu.  

Svetkovina je nastala na temelju keltskih poganskih obreda u slavu žetve, a danas se slavi, većinom u anglosaskim zemljama, kao zabavni festival koji uključuje maskiranje u mitološke likove poput vještica, vampira, duhova, zombija, goblina i ukrašavanje kuća i okućnica bundevama (Jack-o'-lantern), paukovim mrežama, kosturima, gledanje horor filmova, sve u svrhu zastrašivanja, jer se u davnim vremenima strašenjem tjerala smrt uoči Dana svih svetih.

Velika zasluga za proširenje proslave Noći vještica pripisuje se redatelju Johnu Carpenteru koji je snimio istoimeni horor na tu tematiku, a u širenju na naše područje, ali i ostatak svijeta, pomogla je razgranata industrija zabave i trgovine. U ovo vrijeme trgovci zadovoljno trljaju ruke jer prodaju veliki broj maski i kostima, kao i ostalih rekvizita potrebnih za moderan način obilježavanja Noći vještica.

Više o Halloweenu pročitajte na poveznici https://djeca.hr/roditeljstvo/praznici/halloween/

Budući da dolazi s engleskog govornog područja, učenici na satima Engleskog jezika uče o ovom blagdanu pa su se učenici 6. razreda ovoga tjedna zabavili izrađujući halloweenske motive i njima ukrasili svoju učionicu.

Ovo je još jedan blagdan „uvezen“ u našu zemlju koji nema puno doticaja s našom kulturom. U našoj zemlji se u ovo vrijeme obilježava blagdan Svih svetih, 1. studenoga, i Dušni dan, 2. studenoga, kada posjećujemo grobove naših najmilijih, palimo svijeće i molimo za njihove duše.

[više]

Jesenski odmor učenika

Autor: Barbara Evaj, 29. 10. 2020. 11:51

Prema školskom kalendaru za 2020./2021. godinu, 2. studenoga započinje jesenski odmor učenika i traje do 3. studenoga. 1. studenoga blagdan je Svih svetih. Nastava nakon blagdana i odmora počinje u srijedu, 4. studenoga. Svim učenicima želimo ugodne i mirne dane odmora u krugu svojih obitelji.

[više]

Svjetski dan animiranog filma

Autor: Barbara Evaj, 28. 10. 2020. 11:51

Danas je Svjetski dan animiranog filma!
Ustanovljen je 2002. godine u spomen na dan kada je 1892. Emile Reynaud u Parizu organizirao prvu projekciju animiranog filma na celuloidnoj vrpci. Obilježava se različitim filmskim manifestacijama u pedesetak zemalja na svim kontinentima.
Veliki značaj u svijetu animacije imala je i Hrvatska. Naime, Zagrebačka škola crtanog filma estetski je pojam za školu animacije koja donosi estetski avangardni iskorak novog naraštaja zaljubljenika u pokrenuti crtež s novom koncepcijom animiranog filma polovicom pedesetih godina.
Prvi veliki uspjeh Zagrebačke škole crtanog filma jest Grand Prix u Veneciji za crtani film "Samac" Vatroslava Mimice, a "zlatno razdoblje" zaključuje Oscar za film "Surogat" Dušana Vukotića iz 1961. godine.
Mnogi animirani filmovi nastali su prema pričama iz knjiga i slikovnica, a ponekad i obratno. Jedna od takvih je prekrasna animirana priča o knjigama "Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea" Williama Joycea, koja je 2012. nagrađena i Oskarom, a zatim pretočena u slikovnicu.
[više]

Akcija starog papira

Autor: Barbara Evaj, 27. 10. 2020. 13:15

Danas smo imali prvu ovogodišnju akciju starog papira. Moramo priznati da je odaziv slabiji i da je prikupljeno puno manje papira nego u prijašnjim akcijama. Razlog tomu je možda taj što smo svi više online. Koji god razlog bio, zahvaljujemo svima koji su se odazvali akciji. Također zahvaljujemo Flori Vtc na suradnji u preuzimanju starog papira. Čuvajte okoliš, reciklirajte!

[više]

Maraton čitanja Minuta za čitanje

Autor: Barbara Evaj, 23. 10. 2020. 12:58

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige danas se, u knjižnicama diljem Hrvatske održava maraton čitanja pod nazivom Minuta za čitanje. Naši mali korisnici, a i poneki veliki, odazvali su se pozivu i snimili svoju minutu čitanja odabranog teksta. Tekstovi su odabrani prema temi ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige Razlistaj se!, a vezani su uz naš planet, njegovo očuvanje i zaštitu u najrazličitijim pojavnim oblicima.
Videozapise možete pogledati na poveznici
Nadam se da ćete uživati i razlistati se zajedno s nama!
[više]

Akcija skupljanja starog papira

Autor: Barbara Evaj, 22. 10. 2020. 08:25

U utorak, 27. listopada, bit će prva akcija sakupljanja starog papira i EE otpada u ovoj  školskoj godini. Papir i  EE otpad možete predati do 9 sati ispred glavnog ulaza u školu. Ukoliko ne možete ostaviti ujutro, možete ga dovesti u ponedjeljak poslije podne i ostaviti kod glavnog ulaza. Pozivamo sve učenike, roditelje i mještane da se odazovu akciji te da budemo jednako uspješni kao i dosadašnjih godina. Unaprijed zahvaljujemo na odazivu!   ​

[više]

Online susret s književnikom Mladenom Kopjarom

Autor: Barbara Evaj, 21. 10. 2020. 14:44

Danas je (neplanirano) održan književni susret u organizaciji Hrvatske knjižnice i čitaonice „Đuro Sudeta“ Garešnica. Susret je proveden na daljinu s književnikom za djecu Mladenom Kopjarom, a na susretu su prisustvovali učenici 3., 4. i 6. razreda. Mladen Kopjar trebao je biti naš gost još u travnju, no zbog koronavirusa, sve je propalo. Ovako smo, u Mjesecu hrvatske knjige,  ipak dobili priliku upoznati književnika, čuti o njegovim romanima i pričama za djecu i upitati ga što nam je bilo na pameti. Učenici su dobili mogućnost besplatnog učlanjenja u garešničku gradsku knjižnicu tijekom što će, iskreno se nadam, i iskoristiti. Iako neplaniran, susret je bio odličan, a učenici zainteresirani i puni pitanja.

[više]

Dani kruha i dan kravate

Autor: Barbara Evaj, 16. 10. 2020. 14:30

U utorak je bio Dan zahvalnosti za plodove zemlje, a danas je Dan hrane. Inače smo ih obilježavali zajedničkim svečanim programom, izložbom, blagoslovom i degustacijom krušnih proizvoda, a ove godine, zbog svima poznate situacije, to nismo mogli tako. Ovoga puta smo to učinili skromno, svaki razredni odjel u svojoj učionici u dane kada su bili satovi razrednika. Kako bismo, unatoč koroni, zahvalili za plodove kojima nas zemlja hrani. Svatko za sebe. I baš je bilo nekako tužno.sad Nadamo se i vjerujemo da će sljedeće godine sve ovo biti iza nas i da ćemo moći sve aktivnosti provoditi kao i do sada.
Osim Dana kruha, obilježili smo i Dan kravate koji je 18.10., ali je to nedjelja pa smo odabrali današnji dan za nošenje kravate i na taj način ukazali na ovaj izvorni hrvatski simbol.
[više]

Mjesec hrvatske knjige

Autor: Barbara Evaj, 15. 10. 2020. 09:27

Danas započinje Mjesec hrvatske knjige, manifestacija koja se već 25 godina održava od 15. listopada do 15. studenog, a posvećena je prije svega knjizi, ali i knjižnicama. Programi i aktivnosti koji se organiziraju posvećeni su planetu Zemlji u povodu 50. obljetnice obilježavanja Dana planeta Zemlje. Moto ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige je Razlistaj se!
Mnogo je aktivnosti koje će se provoditi, no zbog epidemiološke situacije većina ih je online. Budući da se ove godine neće održati Natjecanje u čitanju naglas, naša školska knjižnica uključit će se u Čitateljski maraton koji organizira Hrvatsko čitateljsko društvo. Pod nazivom „Minuta za čitanje“ 23. listopada knjižnice će objaviti videozapise jednominutnog čitanja korisnika.
Druga aktivnost u kojoj sudjelujemo je Nacionalni kviz za poticanje čitanja, koji se do 23. listopada održava pod nazivom „Istraživači planeta Z“.
Osim toga, u knjižnici će biti izložene knjige i slikovnice vezane uz temu ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige. A i čitat će se više i češće nego inače.
[više]

Solidarnost na djelu

Autor: Barbara Evaj, 12. 10. 2020. 09:02

Crveni križ Garešnica provodi 48. akciju „Solidarnost na djelu 2020“ pod sloganom „Ne dvoji, za drugog izdvoji“.

Akcija „Solidarnost na djelu“ provodi se kao zajednička akcija svih društava Crvenog križa na području Republike Hrvatske, koja se na isti način i u isto vrijeme provodi na cijelom teritoriju RH. Započela je 8. listopada, a trajat će do 30. listopada.

Partneri u provedbi akcije su  Osnovne škole Garešnica, Hercegovac, Berek, Trnovitički Popovac i Trnovitica  te  Srednja škola Garešnica. Budući da živimo i radimo u novim "novonormalnim" uvjetima, akcija će se provesti na sljedeći način:

   - prikupljanjem financijskih sredstava od sugrađana i privrednih subjekata uplatom  donacije na ž-r broj: HR5024020061500085892 u vremenu od 8.10.-30.10.2020.

  - organiziranim prikupljanjem financijskih sredstava unutar sustava školstva - od učenika, učitelja/profesora  i zaposlenika osnovnoškolskih i srednjoškolske ustanove

-  organiziranim prikupljanjem financijskih sredstava  na prostoru gradske tržnice -  utorkom od 8-12 sati - 13.-20. i 27. 10. 2020. godine

- prijemom materijalnih dobara - odjeće, obuće, bijele tehnike, namještaja  i sl.  tijekom cijele godine - četvrtkom od 16-18 sati u skladištu Crvenog križa Garešnica.

Zahvaljujemo na vašem sudjelovanju i doprinosu u akciji “Solidarnost na djelu 2020” te Vas molimo da i ove godine pokažete svoju plemenitost i tako pomognete svima onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Za dodatne informacije možete kontaktirati Crveni križ Garešnica na tel. 531-156.

[više]

Dan Hrvatskog sabora

Autor: Barbara Evaj, 8. 10. 2020. 10:15

8. listopada - Dan Hrvatskoga sabora
U Hrvatskoj se 8. listopada obilježava kao spomendan - Dan Hrvatskoga sabora u sjećanje na dan kada je Sabor Republike Hrvatske 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ.
Do stupanja na snagu novoga Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj 1. siječnja 2020., 8. listopada obilježavao se kao državni blagdan - Dan neovisnosti.
[više]

Dječji tjedan

Autor: Barbara Evaj, 8. 10. 2020. 10:02

Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci koja se obilježava od 1953. Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana.

Moto Dječjeg tjedna je lijepa i prepoznatljiva izreka koja izražava odnos odraslih prema djeci: „Ljubav djeci prije svega!“ I mi ga obilježavamo različitim aktivnostima. Iako je, ove godine, aktivnost usmjerena na izradu murala, zbog nepredvidivih vremenskih uvjeta, mi smo tu aktivnost malo prilagodili i izradili puzzle dječjih crteža kojima predstavljaju što je za njih sreća. Osim toga, papirnati zmajevi koji krase naše eko – drvo nose poruke djece o prijateljstvu i sreći.

[više]

Svjetski tjedan svemira

Autor: Barbara Evaj, 5. 10. 2020. 09:36

Svake godine 4. - 10. listopada održava se Svjetski tjedan svemira. Ti su dani odabrani kao početni i završni zbog važnih događaja iz prošlosti: 4. listopada 1957. godine lansiran je prvi umjetni satelit (Sputnik 1), a 10. listopada 1967. potpisan je prvi međunarodni dokument o miroljubivom korištenju svemira u kojem je, prema tom sporazumu, zabranjeno korištenje bilo kakvoga oružja. Ove godine tema je „Sateliti poboljšavaju život“.

Naši vrijedni knjižničari, kako bismo obilježili ovu manifestaciju, izradili su 3D Sunčev sustav, plakat s listajućim karticama o planetima, slagalicu te pripremili različite bojanke i labirinte. A i vi ga možete obilježiti jednostavnim podizanjem pogleda i promatranjem svemira od kuće.

 

[više]

Uspjesi na županijskim natjecanjima

Autor: Barbara Evaj, 30. 9. 2020. 14:15

Agencija za odgoj i obrazovanje na temelju suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja objavila je Vremenik preostalih županijskih i državnih natjecanja i smotri u školskoj godini 2019./2020. koja zbog pandemije koronavirusa nisu mogla biti održana. Prema Dopunama uputa za provedbu natjecanja i smotri preostala županijska i državna natjecanja i smotre održavaju se u matičnim školama učenika kako bi se izbjegla putovanja učenika te miješanje učenika iz različitih škola. Na Županijskom natjecanju iz Povijesti, održanom 22. rujna, sudjelovala je Petra Stankić, učenica 8. r., i zauzela 2. mjesto.  Na Županijskom natjecanju iz Geografije, održanom 24. rujna, sudjelovao je Jakov Klarić, učenik 7. r. i podijelio 2. mjesto s još jednim učenikom zbog istog broja bodova. Čestitamo Petri i Jakovu na uspjehu!

[više]

Akcija prikupljanja plastičnih čepova

Autor: Barbara Evaj, 29. 9. 2020. 10:16

Pozivamo sve da nam se pridruže u akciji prikupljanja plastičnih čepova te na taj način pomognu djeci oboljeloj od leukemije i limfoma da nabave skupocjene lijekove. Akciju pokreće Liga protiv raka Daruvar i prikupljene čepove predajemo njima. Skupljajući plastične čepove činimo dobro za okoliš, a ujedno činimo i hvalevrijedno humanitarno djelo. U ovu akciju mogu se uključiti svi, jer sve što trebate učiniti, jest prikupiti što više plastičnih čepova s boca. Mogu se skupljati različiti ambalažni čepovi kao što su čepovi od boca vode, sokova, jogurta, ulja, omekšivača…
Prikupljene čepove predajte u školu (uz prethodnu najavu) do 23. listopada 2020. Najaviti dolazak možete na brojeve: 043/524-539 ili 098/9355-008 (Barbara Evaj).
Hvala što pomažete!
[više]

Dan kulturne baštine

Autor: Barbara Evaj, 23. 9. 2020. 14:14

23. rujna obilježava se Međunarodni dan kulturne baštine. Hrvatska se ovoj manifestaciji pridružila 1995. godine proglašenjem posavskog sela Krapje - selom graditeljske baštine. Kulturna baština, materijalna i nematerijalna, zajedničko je bogatstvo čovječanstva u svojoj raznolikosti i posebnosti, a njena zaštita jedan je od važnih čimbenika za prepoznavanje, definiranje i afirmaciju kulturnog identiteta. Ministarstvo kulture razvija mehanizme i uspostavlja mjere zaštite kulturne baštine s ciljem osiguranja njene održivosti što podrazumijeva identificiranje, dokumentiranje, istraživanje, održavanje, zaštitu, korištenje kao i promicanje njenih vrijednosti.

Manifestacija Dana europske baštine 2020. u Hrvatskoj će se održavati tijekom rujna i listopada, s temom "Baština i obrazovanje – učenje za život". Detalje pronađite na https://min-kulture.gov.hr/vijesti-8/pocinju-dani-europske-bastine-2020/20038?impaired=1

[više]

Hrvatski olimpijski dan

Autor: Barbara Evaj, 10. 9. 2020. 14:50

Povodom dana osnivanja Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO-a), 10. rujna1991., krovna sportska organizacija svake godine 10. rujna, organizira proslavu olimpizma i sporta uopće pod nazivom Hrvatski olimpijski dan - HOD. Nacionalna je to sportska manifestacija koja obuhvaća niz sportskih priredbi i edukativnih radionica o olimpizmu u kojima mogu sudjelovati svi građani, a manifestacija se provodi u suradnji sa svim sportskim udrugama i organizacijama, obrazovnim ustanovama i drugim institucijama. Ove godine, nažalost, mogli smo ga obilježiti samo bijelim majicama...☹️

 

[više]

Općina sufinancira prehranu za učenike

Autor: Barbara Evaj, 10. 9. 2020. 12:32

Općinsko vijeće Općine Hercegovac donijelo je Odluku o sufinanciranju prehrane za učenike osnovne škole s područja Općine Hercegovac u školskoj godini 2020./2021.

Pravo na sufinanciranje ima 15 učenika iz obitelji slabijeg imovinskog stanja i to u 100% iznosu.

Zahtjev za ostvarivanje prava na sufinanciranje prehrane učenika osnovne škole podnose roditelji Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Hercegovac.

Uz zahtjev je potrebno priložiti potvrde o prihodima svih članova kućanstva i izjavu o zajedničkom kućanstvu.

Zahtjevi za isplatu pomoći  i sufinanciranje prehrane podnose se na propisanom obrascu u Općini Hercegovac ili se mogu preuzeti na web stranici Općine i predati u Općini Hercegovac.

[više]

Zahtjev za sufinanciranje radnih bilježnica

Autor: Barbara Evaj, 7. 9. 2020. 16:16

Poštovani roditelji,

Općina Hercegovac i ove školske godine sufinancira nabavu radnih bilježnica i drugog obrazovnog materijala u iznosu od 200,00 kn za učenike 1. - 4. razreda, 400,00 kn za učenike 5. - 8. razreda te srednjoškolce. Svi učenici danas su dobili obrazac Zahtjeva i ponijeli ga kući. Želimo obavijestiti da roditelji koji imaju dvoje i više djece školaraca ispunjavaju samo jedan Obrazac i pošalju ga po jednom djetetu natrag u školu kako bi se izbjegao velik broj dolazaka u zgradu Općine. Zahvaljujemo na razumijevanju.

[više]

Obavijest o maskama i prijevozu

Autor: Barbara Evaj, 4. 9. 2020. 14:38

Poštovani roditelji i učenici,

želimo pojasniti obavijest vezanu uz nošenje maski. Učenici razredne nastave u prostoru škole ne trebaju nositi maske, a učenici predmetne nastave trebaju nositi masku prilikom ulaska u školu do svoje učionice i prilikom odlaska na WC te učionice Informatike i TZK. Svi učenici putnici moraju nositi maske u autobusu. Maske će prvog dana dobiti  svi učenici predmetne nastave i učenici putnici razredne nastave. Ostali učenici razredne nastave ne dobivaju maske.

Obavijest o voznom redu autobusa

Učenici putnici trebaju čekati na stanicama:

Ladislav u 6.40

Velika Trnava u 6.50

Ilovski Klokočevac u 6.45

Garešnički Brestovac u 6.25

Palešnik u 6.35

Odlazak učenika kućama 7. rujna je:

RN u 10.30, a PN u 11.20.

Od 8. rujna odlazak je:

- prvi bus u 11.20

- drugi bus u 12.50.

Za obavijesti, informacije i najavu dolaska u školu (u slučaju potrebe) možete se obratiti na 043/524-539; 099/508-7985 ili na mail: ured@os-skolara-hercegovac.skole.hr

Vera Obrovac, ravnateljica

[više]

Prvi dan nastave

Autor: Barbara Evaj, 3. 9. 2020. 14:49

U ponedjeljak, 7. rujna, prvi je nastavni dan u novoj školskoj godini. Svi učenici naše škole nastavu polaze u prijepodnevnoj smjeni s početkom u 7.30 sati.

Ovdje su obavijesti i upute kojih se treba pridržavati prema Modelima i preporukama za rad u uvjetima povezanim s COVID-19:

 1. Mjerenje temperature:

- svaki učenik dužan je svakoga dana donijeti podatak o izmjerenoj temperaturi kod kuće koji će razrednik svakodnevno evidentirati

 1. Putovanje učenika u školu:

- prvog dana nastave svi učenici trebaju imati svoju masku, a na 1. satu u ponedjeljak svaki učenik će dobiti dvije maske

- učenici putnici prilikom ulaska u autobus i tijekom vožnje moraju nositi maske

- učenici matične škole koji ne putuju autobusom u školu dolaze u određeno vrijeme:

7. i 8. r. u 7:10

5. i 6. r. u 7:20

3. i 4. r. u 7.30

1. i 2. r. u 7:35

       2.    Ulazak u školu:

                - na glavni ulaz s razmakom od 1,5 m od drugog učenika

                - učenik prolazi dezinfekcijsku barijeru na ulazu za obuću

                - teta spremačica svakom učeniku dezinficira ruke

- svaki učenik dolazi ispred svog razreda te se preobuva ispred razreda i tamo ostavlja  obuću, osim 5.r. koji se preobuva u garederobi :

                8.r. - učionica GK/LK

                7.r. - učionica MAT

                6.r. - učionica BIO

                5.r. - učionica HJ (nekadašnji vrtić)

                4.r. - učionica FIZ (kao i prošle godine)

                3.r. - učionica produženog boravka (kao i prošle godine)

                2.r. - učionica ČITAONICA (kao i prošle godine)

                1.r. - učionica stranog jezika (na katu)

                - u razredu svaki učenik pere ruke te se smješta na svoje mjesto unaprijed određeno (5.r., nakon preobuvanja, pere ruke u sanitarnom čvoru kod sportske dvorane pa tek onda dolazi u svoju učionicu)

       3.   Boravak u školi:

- učenik je razmaknut od drugog učenika 1,5 m u svojoj učionici te se iz učionice premješta    samo na nastavu Informatike i TZK

- učenik je obavezan nositi masku prilikom odlaska na WC kroz hodnik te prilikom premještanja u specijalizirane učionice i odlaska na gablec

- učenici ne izlaze iz učionice na odmore nego borave u svojoj učionici

- školski sat skraćen je na 40min

        4. Školska kuhinja

- prvog tjedna nastave učenici trebaju donijeti gablec zbog hitne intervencije u šk. kuhinji koja neće raditi te neće biti gableca

- učenik ne izlazi iz učionice na gablec već u određeno vrijeme prema rasporedu objeduju u razredu s prethodno opranim rukama

5. Produženi boravak

      - učenici produženog boravka bit će smješteni u višenamjenskoj dvorani

      - ručak i užina će biti osigurani i u prvom tjednu nastave

Raspored vožnje autobusa bit će objavljen čim dobijemo raspored vožnje od autoprijevoznika.

U školu je moguće doći samo uz prethodnu najavu telefonom.

Pratite naše stranice radi daljnjih obavijesti ili mogućih izmjena.

Zahvaljujemo na razumijevanju!

 

 

 

[više]

Početak nove školske godine

Autor: Barbara Evaj, 31. 8. 2020. 09:07

Sutra, 1. rujna, započinje nova školska godina. Tjedan dana nas dijeli do prvog nastavnog dana. Ovo će, za sve nas, biti neuobičajen i izazovan početak. Želimo vas obavijestiti da je organizacija rada u tijeku, da pripremamo, prema zadanim Modelima i preporukama za rad u uvjetima povezanim s COVID-19, sve što se od nas očekuje kako bismo 7. rujna što sigurnije započeli s odgojno-obrazovnim procesom. Vjerujemo kako imate brojna pitanja, no molimo za strpljenje. Sve obavijesti i upute o prvom nastavnom danu, ali i daljnjoj organizaciji nastave bit će objavljene na našoj stranici do petka.

Svima želimo sretan, uspješan i zdrav početak u novim okolnostima!

[više]

Teo Cindrić nagrađen u likovnom natječaju GeoEko 2019.

Autor: Barbara Evaj, 7. 8. 2020. 18:42

Geopark Vis Archoipelago organizirao je krajem nastavne godine likovni natječaj za djecu od 4 do 14 godina u kojem su trebali nacrtati, naslikati ili izraditi svoje najdraže morsko biće. U natječaj su se uključili učenici 2. i 4. r. MŠ i svi učenici PŠ Ladislav na poticaj učiteljica Mirele Dvožak Glavač, Zrinke Cjetojević i Ive Žunac. Danas su objavljeni rezultati natječaja na koji je pristiglo 418 radova iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja. Rad učenika 4.r. PŠ Ladislav, Tea Cindrića, stručni žiri je nagradio u kategoriji Najrad zaštićenog i ugroženog organizma!! Čestitamo Teu Cindriću i bravo za učiteljicu Ivu Žunac!🎉🎉

[više]

Odvoz starog papira

Autor: Barbara Evaj, 13. 7. 2020. 10:12

Sutra, 14.7.2020. u vremenu do 8:30 obavit će se sakupljanje starog papira pred glavnim ulazom u školu.

Svi oni koji žele i mogu dovesti papir to mogu napravi danas cijeli dan i sutra do 8:30.

[više]

Drugi obrazovni materijali

Autor: Barbara Evaj, 10. 7. 2020. 13:35

Sukladno članku 16. Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu (Narodne novine 116/18) Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac donijela je 9. lipnja 2020. Odluku o korištenju komercijalnih drugih obrazovnih materijala. Odluka o korištenju drugih obrazovnih materijala i popis drugih obrazovnih materijala po razredima nalazi se u odjeljku DRUGI OBR. MAT. 2020.

Podsjećamo da se u skladu s navedenim Zakonom sredstva za nabavu udžbenika obveznih i izbornih predmeta osiguravaju iz Državnog proračuna. Nabava udžbenika je u tijeku i svi učenici će prvog nastavnog dana dobiti sve udžbenike. Drugi obrazovni materijali (radne bilježnice, zbirke, atlasi, mape…) ne financiraju se iz Državnog proračuna već ih nabavljaju roditelji. Općina Hercegovac će i ove godine sufinancirati nabavu drugih obrazovnih materijala u iznosu 200,00 kn za učenike 1.-4. razreda, odnosno 400,00 kn 5.-8. razreda.

Molimo roditelje da se pridržavaju našeg popisa drugih obrazovnih materijala i nabavljaju samo ono što je navedeno. U slučaju nejasnoća ili nedoumica, treba kontaktirati razrednice ili knjižničarku.

[više]

Nagrađeni učenici na kraju nastavne godine

Autor: Barbara Evaj, 10. 7. 2020. 13:20

Na kraju svake nastavne godine nagrađuju se učenici za svoje uspjehe u učenju, vladanju, posebnim rezultatima u natjecanjima, trudu i zalaganju. Ove nastavne godine, zbog situacije u kojoj se nalazimo, Učiteljsko vijeće odlučilo je najbolje učenike nagraditi  knjigom. Nagrađeno je 32 učenika 3.-8. razreda. Nagrađeni su sljedeći učenici:

8. r.: Mihael Bazijanec, Eva Bačak, Maks Horak, Jan Kligl, Lana Markotić, Leo Panić

7. r.: Ivano Cjetojević, Viktor Noa Kramarić, Jana Marenić, Eva Mihaljević, Klara Pokopac,     Petra Stankić

6. r.: Josip Cindrić, Žana Cindrić, Jakov Klarić, Patricia Ljevar, Borna Sertić

5. r.: Maja Bašljan, Emma Glavač, Lorena Jelenčić, Lea Veseli

4. r.: Niko Cindrić, Katja Petreković, Karla Sejka, Filip Ščuković

3. r.: Nela Evaj, Elena Žuti, Marko Vlahović, Leni Šeliř

      PŠ Ladislav: 4. r.: Glorija Kramarić

                           3. r.: Matej Grdinić

      PŠ Palešnik: 4.r.: Rafael Žlender

Posebno je nagrađen Mihael Bazijanec, učenik 8. razreda, zbog odličnog uspjeha (5,0) tijekom svih osam godina školovanja!

Ove nastavne godine, zbog specifičnog oblika provedbe nastave,  nisu odabrani najčitatelji ni najsportaši.

Svim učenicima čestitamo na uspješnosti!

[više]

Podjela svjedodžbi

Autor: Barbara Evaj, 7. 7. 2020. 07:55

Podjela svjedodžbi bit će 9. srpnja 2020. (četvrtak). Za učenike 1.-4.r. počinje u 9.30 sati, a za učenike 5.-7.r., kao i svečana podjela svjedodžbi za učenike 8.r., bit će u 10.45 sati. Prijevoz je osiguran. Učenici putnici autobus čekaju prema sljedećem rasporedu:

Razredna nastava: Velika Trnava u 9.00; Ilovski Klokočevac u 9.10.

Predmetna nastava: Velika Trnava u 10.10; Ladislav u 10.15; Ilovski Klokočevac u 10.30; Palešnik u 10.35.

Vidimo se!

 

[više]

Akcija prikupljanja EE otpada

Autor: Barbara Evaj, 1. 7. 2020. 13:03

Obavještavamo da će se sutra, 2. srpnja, ispred škole u Hercegovcu prikupljati električni i elektronički otpad. Molimo vas da EE otpad odložite pokraj glavnog ulaza u školu najkasnije do 8.30 sati. Zahvaljujemo!

[više]

Posljednji nastavni dan

Autor: Barbara Evaj, 26. 6. 2020. 09:46

Danas je posljednji nastavni dan u ovoj neuobičajenoj školskoj godini. Neki se rastaju samo na kratko, a neki odlaze iz naše škole zauvijek. Zbog situacije koja nas je iznenadila i promijenila način školovanja, ali i življenja, nismo se mogli oprostiti onako kako smo to uvijek činili - oproštajnim programom i druženjem. Nadamo se da će se sljedeća školska godina ipak odvijati u normalnim "starim" uvjetima...

Svima želimo ugodan ljetni odmor od nas, od ekrana, od korone, od svega! Iskoristite ljetne sunčane dane, napunite baterije i pripremite se za jesen...Ne znamo što nam donosi!

[više]

Kalendar školske godine 2020./2021.

Autor: Barbara Evaj, 26. 6. 2020. 09:40

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Odluku o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2020./2021. 

Iduća nastavna godina počinje 7. rujna 2020. godine, a završava 18. lipnja 2021. godine.

Prvo polugodište traje od 7. rujna 2020. godine do 23. prosinca 2020. godine.

Drugo polugodište traje od 11. siječnja 2021. godine do 18. lipnja 2021. godine.

Za razliku od prošle godine, uklonjena je mogućnost odabira između više modela praznika i svi će učenici imati jesenski odmor te zimske praznike u dva dijela.

Tako će sljedeće godine svi učenici imati jesenski odmor, a zimski će se za sve škole održati u dva dijela. Praznici u 2020./2021. izgledat će ovako:

Jesenski odmor za učenike počinje 2. studenoga 2020. godine i traje do 3. studenoga 2020. godine, s tim da nastava počinje 4. studenoga 2020. godine.

Prvi dio zimskoga odmora za učenike počinje 24. prosinca 2020. godine i traje do 8. siječnja 2021. godine, s tim da nastava počinje 11. siječnja 2021. godine.

Drugi dio zimskoga odmora za učenike počinje 23. veljače 2021. godine i završava 26. veljače 2021. godine, s tim da nastava počinje 1. ožujka 2021. godine.

Proljetni odmor za učenike počinje 2. travnja 2021. godine i završava 9. travnja 2021. godine, s tim da nastava počinje 12. travnja 2021. godine.

 

[više]

OBAVIJESTI!!

Autor: Barbara Evaj, 23. 6. 2020. 09:31

1. U petak, 26. lipnja, posljednji je dan nastave u ovoj školskoj godini. Svi učenici RN i PN trebaju vratiti udžbenike koje su zadužili prvog dana nastave. Učenici RN udžbenike će vratiti 26. lipnja tijekom nastave, a učenici PN trebaju donijeti udžbenike u školu 26. lipnja u vremenu od 12.30 do 13.00 sati. Za učenike putnike organiziran je prijevoz:

Velika Trnava u 11.50; Ladislav u 11.55; Ilovski Klokočevac u 12.10 i Palešnik u 12.20. Odvoz će biti oko 13 sati kada svi učenici predaju udžbenike.

Učenike će u školi dočekati razrednice i preuzeti udžbenike i provjeriti jesu li potpisani. Učionice u kojima će se preuzimati udžbenici: 5.r. – INF; 6.r. – MAT; 7.r. – B-K; 8.r. – GK.

Vraćaju se sljedeći udžbenici:

1. r. – VJE, PRI (PŠ)                        5. r. – sve osim EJ

2. r. – VJE, PRI, GK                         6. r. – sve osim EJ

3. r. – VJE, PRI, GK                         7. r. – sve osim EJ

4. r. – VJE, PRI, GK, NJEM             8. r. – sve osim EJ

2. Osim udžbenika, potrebno je vratiti tablete koje su učenici 5. i 7. razreda (i učenici ostalih razreda koji nisu imali svoje uređaje) dobili na korištenje. Učenici koji su dobili na korištenje tamburice, također ih trebaju u petak vratiti. Svi, koji još nisu, trebaju vratiti knjige za lektiru u knjižnicu (o tome je obavijest bila prije dva tjedna!!) najkasnije do petka!!

3. Dopunski rad, ukoliko će biti potreban, odvijat će se 6. – 17. srpnja 2020.

4. Podjela svjedodžbi za učenike 1.-4.r. bit će 9. srpnja u 9.30, a za učenike 5.-7.r., kao i svečana podjela svjedodžbi za učenike 8.r., bit će u 10.45 sati. Prijevoz će biti osiguran, no informacije o vremenu čekanja autobusa ćemo objaviti naknadno.

5. Prvi rok popravnih ispita, ukoliko će ih biti, održat će se 20. – 21. kolovoza, a drugi 26. – 27. kolovoza 2020.

6. Pratite i dalje obavijesti na našoj web stranici.

Svim učenicima želimo sretan završetak ove nastavne godine, ugodan odmor tijekom ljeta, a osmašima želimo uspješan upis u odabrane srednje škole.

[više]

Dan antifašistike borbe - državni blagdan u RH

Autor: Barbara Evaj, 19. 6. 2020. 08:26

Prema odredbama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, Hrvatska od 2002. godine obilježava 22. lipnja kao blagdan - Dan antifašističke borbe. Stoga u ponedjeljak, 22. lipnja, neće biti nastave. Naredni nastavni dan je utorak, 23. lipnja 2020.

Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe.

Počevši od Siska, antifašistički ustanak u Hrvatskoj razvijao se postupno, sa sve većim opredjeljenjem hrvatskog naroda za partizanski pokret. Za vrijeme II. svjetskog rata na području Hrvatske pod kontrolom antifašističkog pokreta Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH) obavljalo je vrhovnu zakonodavnu i izvršnu funkciju, da bi 1945. godine ZAVNOH prerastao u Narodni sabor Hrvatske. Tako je i tijekom narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj očuvan povijesni kontinuitet hrvatskog državnog suvereniteta.

Završetkom Drugoga svjetskog rata 1945. godine konstituirana je Narodna Republika Hrvatska kao federalna jedinica ondašnje Federativne Narodne Republike Jugoslavije koja je iz Drugog svjetskog rata izašla kao pobjednica na strani savezničkih snaga.

Izvor: https://www.sabor.hr/hr/o-saboru/povijest-saborovanja/vazni-datumi/22-lipnja-dan-antifasisticke-borbe

 

[više]

Upisi učenika u I. razred OŠ

Autor: Juraj Marković, 18. 6. 2020. 07:50

Poštovani roditelji budućih prvašića,

pozivam vas na upis vaše djece u I. razred osnovne škole koji će se održati 9. srpnja 2020. u vremenu od 8:00 do 12:00 sati. Ne morate dolaziti po točnim vremenima, nego kada vam odgovara u navedenom razdoblju.

Na upis ne trebate donositi dokumente nego samo dođite u moj ured pa ćemo još malo porazgovarati i popuniti upisnice.

Vidimo se na upisima.

Juraj Marković, pedagog

[više]

Tijelovo

Autor: Barbara Evaj, 10. 6. 2020. 08:50

Sutra, 11. lipnja, je Tijelovo, jedan od značajnijih blagdana u katoličkoj liturgijskoj godini. Taj je blagdan važan za Katoličku crkvu jer je riječ o svetkovini u spomen na ustanovljenje euharistije na Veliki četvrtak. Puni naziv ovog blagdana je Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove. Slavi se svake godine devetog četvrtka nakon Uskrsa.

Tijelovo je u Hrvatskoj 2001. proglašeno državnim blagdanom i neradnim danom. Prema tome, sutra nema nastave. Naredni nastavni dan je petak, 12. lipnja.

[više]

Svjetski dan oceana

Autor: Barbara Evaj, 8. 6. 2020. 09:43

Svake godine, 8. lipnja, ljudi iz cijelog svijeta obilježavaju važnost očuvanja naših mora i oceana. Obilježavanjem Svjetskog dana oceana podsjećamo se na nezamjenjivu ulogu koju mora i oceani imaju u svakodnevnom životu, na neophodne resurse koje nam pružaju i našu osobnu povezanost s njima. Dan je stoga rezerviran za podizanje globalne svijesti o neosporivoj važnosti koju oceani i mora imaju za održivi razvoj svih živih bića.

Pogledaj zadivljujuće snimke života iz svjetskih oceana i budi taj koji će reći: STOP ZAGAĐIVANJU I UNIŠTENJU!... Pomozi u zaštiti i očuvanju prirodne ljepote naših oceana!
https://youtu.be/DbECGk-sFXY

 

 

 

[više]

Svjetski dan zaštite okoliša

Autor: Barbara Evaj, 5. 6. 2020. 08:59

Svjetski dan zaštite okoliša (World Environment Day) obilježava se 5. lipnja u više od 140 zemalja svijeta. Proglašen je na UN-ovoj Konferenciji o ljudskom okolišu u Stockholmu 1972. godine, kada je donesena i odluka o pokretanju UN-ovog Programa za okoliš (UNEP). Svjetski dan zaštite okoliša prvi je put obilježen 1974. godine uz slogan „Samo jedna Zemlja” i od tada se svake godine 5. lipnja organiziraju akcije koje promiču zaštitu okoliša.
Tema ovogodišnje kampanje Svjetskog dana zaštite okoliša je “Slavimo biološku raznolikost”, a obilježava se pod motom „Vrijeme za prirodu“ kojim se poziva na zaustavljanje štetnog djelovanja čovjeka koje dovodi do ubrzanog gubitka vrsta i uništavanja prirodnog svijeta.
Ovogodišnja zemlja nositelj obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša je Kolumbija u partnerstvu s Njemačkom.
Pogledajte video!

[više]

Dan državnosti

Autor: Barbara Evaj, 29. 5. 2020. 13:30

Sutra, nakon gotovo dva desetljeća, ponovno se slavi  30. svibnja – Dan državnosti. Na taj je datum 1990. utemeljen je prvi demokratski izabrani Hrvatski sabor. Dan državnosti je državni praznik i neradni dan u Republici Hrvatskoj.

Na prvim višestranačkim izborima u proljeće 1990. pobijedio je HDZ pod vodstvom Franje Tuđmana. Predsjedništvo HDZ-a uputilo je 12. svibnja 1990. poziv "čitavom hrvatskom narodu u Domovini i iseljeništvu te svim građanima Hrvatske da 30. svibnja 1990, dan saziva Hrvatskog sabora i izbora Vrhovništva suverene Hrvatske, proslave svečano, ponosno i dostojanstveno". Ujedno je preporučeno "da taj datum ostane u tradiciji kao svehrvatski dan proslave hrvatske državnosti" i kao "dan duhovna izmirenja svih koji su se i pod različitim zastavama i idejama borili za slobodu i suverenost hrvatskog naroda, sa zavjetom da ćemo svi zajedno složno raditi za bolje sutra i sreću svoje hrvatske domovine".

Želimo vam svima sretan Dan državnosti!

[više]

Testiranja za upis učenika u I. razred

Autor: Juraj Marković, 26. 5. 2020. 07:32

Poštovani roditelji budućih prvašića,

testiranje djece za upis u I. razred u OŠ Slavka Kolara Hercegovac održat će se 4. i 9. lipnja 2020. prema naputcima HZJZ i MZO u terminima prema telefonskoj obavijesti pedagoga.

Za sve dodatne informacije možete nazvati OŠ Slavka Kolara Hercegovac na broj 043 524 539 radnim danom od 7:30 do 13:30 sati i zatražiti pedagoga Juraja Markovića.

Testiranje djece za upis u I. razred kod liječnice školske medicine obavljat će se od 18. lipnja 2020. o čemu će vas telefonski obavijestiti iz Zavoda za javno zdravstvo.

Testiranje će se provoditi sukladno propisanim mjerama te vas molimo da se istih svi pridržavaju:

 • na testiranje ponijeti vlastitu grafitnu (običnu) olovku
 • održavati fizičku udaljenost (najmanje 1,5 m)
 • pojačati higijenu ruku (dezinfekcija ruku kod ulaska u ustanovu)
 • odgoditi dolazak (djece i roditelja) s povišenom tjelesnom temperaturom i/ili respiratornim smetnjama te osoba sa sumnjom na zarazu na COVID-19.

Detaljne upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije u ustanovama ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te osnovnoškolske ustanove donosimo OVDJE.

[više]

Savjeti za roditelje - vezano uz rad škola od 25. svibnja

Autor: Barbara Evaj, 25. 5. 2020. 09:13

Poštovani roditelji,

HZJZ je, uz Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije Covid-19 vezano za rad predškolskih ustanova i razrednu nastavu od 1. do 4. razreda te posebne razredne odjele i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi objavljene 22. svibnja, donio i Dodatne preporuke za uprave vrtića i škola, odnosno Savjete za roditelje vezano uz rad vrtića i škola od 25. 05. 2020. u kojima je preporuka da svaki dan prije odlaska u ustanovu roditelj izmjeri djetetu temperaturu te vrijednost izmjerene temperature upiše u djetetovu bilježnicu. Bilježnicu dijete donosi sa sobom u ustanovu, a odgajatelj/nastavnik svakodnevno provjerava.

Sukladno tome, savjetujemo da vrijednost temperature upisujete svakoga dana u istu bilježnicu (informativku) s naznačenim datumom mjerenja i vrijednosti tjelesne temperature.

Molimo Vas i da pročitate sve Upute koje se nalaze na poveznicama u ovoj obavijesti!

Hvala na razumijevanju!

[više]

Nastava za učenike 1. - 4. razreda od 25. svibnja 2020.

Autor: Barbara Evaj, 22. 5. 2020. 12:54

Od 25. svibnja 2020., prema novim Uputama HZJZ i Preporukama MZO, svi učenici razredne nastave trebaju ići u školu na nastavu. Nastava počinje u 7.30 za sve učenike MŠ i PO Ladislav, a PO Palešnik u 7.45. Svi nastavni predmeti održavat će se u školi. Za učenike putnike je organiziran prijevoz. Ilovski Klokočevac čeka autobus na stanici u 7.00, a Velika Trnava u 7.10. Odvoz kućama je ispred škole u 11.45.

Produženi boravak će raditi od 12-17 sati.

I dalje se primjenjuju sve propisane epidemiološke mjere. Učenici, koji se uključuju u nastavu u školi od 25. svibnja 2020., dužni su donijeti čistu obuću za preizuvanje koja će ostati u školi.

Svi ostali trebaju najaviti svoj dolazak u školu telefonom ili mailom:

Tel: 043/524-539; 099/508-7985

mail: ured@os-skolara-hercegovac.skole.hr

Vera Obrovac, ravnateljica

Na sljedećim poveznicama možete pogledati nove Upute HZJZ i nove Preporuke MZO.

[više]

Virtualni dan škole

Autor: Barbara Evaj, 19. 5. 2020. 09:04

Danas je poseban dan, važan dan! Naša škola ima rođendan!🎉🎊🎁🎈
Budući da ga ne možemo proslaviti zajedno, svima šaljemo virtualnu čestitku s najljepšim željama!
(Uputa: Kad otvorite čestitku, u gornjem desnom uglu nalazi se ikona s prstićem, na koju kad kliknete, otkrije što se sve može otvoriti.)

https://view.genial.ly/5ec27e32d31b220d0fab664b/presentation-dan-skole-2020?fbclid=IwAR0CGfcFj1orAwcfxxSGfTPxBnyNjjSrs3dQTYXejttTwD3VpLq7Vq6au6g

[više]

Međunarodni dan muzeja

Autor: Barbara Evaj, 18. 5. 2020. 08:42

Danas, gotovo pola stoljeća nakon pokretanja Međunarodnog dana muzeja (1977.) s ciljem da se brojnim događanjima podigne svijest o tome koliko veliku ulogu muzeji imaju ne samo u sabiranju, čuvanju i tumačenju našeg naslijeđa, već kao mjesta koja pridonose razvoju razumijevanja, suradnje i mira - muzeji diljem svijeta 18. svibnja obilježavaju svoj dan. Ove godine, zbog situacije s koronavirusom, sve aktivnosti i programi sele se u virtualni svijet.

Obilježavanju ovoga dana pridonosimo i mi, virtualnom izložbom „Naslovnica moga romana“. Izložba je nastala nakon Noći knjige kada su učenici dobili zadatak nacrtati naslovnicu svog romana prema danu i mjesecu rođenja.

Izložbu je najbolje pogledati na stolnom računalu zbog mogućnosti aplikacije u kojoj je izrađena. Ukoliko želite pogledati na nekom drugom uređaju (mobitel, tablet) savjetujem instaliranje aplikacije Artsteps, inače ne funkcionira opcija autoplay, a nedostaju i slova i doživljaj nije potpun. Izložbu možete pratiti pomoću autoplaya (sve se pokreće samo, no, ako stane, samo pritisnete ikonu za premotavanje naprijed) ili ručno koristeći ikone cipela za kretanje i oka za pregledavanje.

Nadam se da će vam se svidjeti.

https://www.artsteps.com/view/5eba61f322d2c242a636b535?fbclid=IwAR2fy8Nm09CjSO5fQfcUPqCukF2eCfEz-2KM9fogOOx-M5okTA_G4rWeDVI 

[više]

Međunarodni dan obitelji

Autor: Barbara Evaj, 15. 5. 2020. 12:11

Međunarodni je dan obitelji... U posljednje vrijeme, silom prilike, obitelj nam je bila sve i jedino što imamo - i prijatelj, učiteljica, škola, liječnik, igralište, zabava, knjižnica... Učenici su ga obilježili izradivši portrete članova svojih obitelji i rješavajući interaktivne zadatke vezane za Dan obitelji.

15. svibnja proglasili su Ujedinjeni narodi svojom rezolucijom 1993. godine. Počeo se obilježavati s ciljem da se naglasi važnost obitelji kao osnovnog elementa svakog društva, tj. da se potakne djelovanje društva u korist obitelji, donošenje odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitetu života obitelji, te pružanje podrške uvažavanja obiteljskog života, tradicija i običaja.

Toga dana su sve obitelji pozvane da proslave svoje zajedništvo, vezanost i ljubav koju osjećaju jedni prema drugima, u zajedničkim aktivnostima i uživanju jedni s drugima.

[više]

Izborna nastava Informatike od iduće školske godine

Autor: Barbara Evaj, 15. 5. 2020. 08:58

Obavještavamo roditelje da se od školske godine 2020./21. za sve učenike nižih razreda (1. – 4.) uvodi izborni predmet Informatika s 2 sata nastave tjedno (Odluka o donošenju kurikuluma za nastavni predmet Informatike za osnovne škole i gimnazije u Republici Hrvatskoj – NN 22/2108).

Stoga vas molimo da razmotrite mogućnost da vaše dijete polazi nastavu Informatike, a o načinu povratne informacije školi pravovremeno ćemo vas izvijestiti.

[više]

Obavijest o testiranju djece za upis u I. razred OŠ

Autor: Barbara Evaj, 14. 5. 2020. 17:50

Poštovani roditelji budućih prvašića,

vezano uz najave i upite o nastavku upisa djece u prvi razred osnovne škole obavještavamo vas da se, sukladno uputama Osnivača i MZO, od 11. svibnja 2020. provode samo liječnički pregledi djece prema uputama HDŠSM i HZJZ, o čemu će vas telefonski obavijestiti nadležna školska liječnica Antina Dadić.

Utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta, odnosno učenika, koji provode Stručna povjerenstva škola (testiranje kod pedagoga) i ureda nadležnih za obrazovanje, za sada se još neće provoditi.

O ostalim aktivnostima bit ćete naknadno obaviješteni na stranicama naše škole.

                                                                                Juraj Marković, pedagog

[više]

Naše lisnate ljepotice

Autor: Barbara Evaj, 13. 5. 2020. 12:54

Više od pola godine je prošlo od akcije "Zasadi drvo, ne budi panj". Želimo s vama podijeliti rezultat sadnje u našoj školi. Sve četiri lipe su se primile i postaju prave ljepotice. Možete ih vidjeti u dvorištu PŠ Ladislav...

 

 

[više]

Obavijest za 11. svibnja 2020. i naredne dane

Autor: Barbara Evaj, 7. 5. 2020. 14:44

Od ponedjeljka, 11. svibnja 2020.,  u našoj školi kreće mješoviti model nastave za učenike 1. - 4. razreda prema Uputama HZJZ i Preporukama MZO.

Rad će biti organiziran tako da svaki razredni odjel dolazi u školu u drugo vrijeme s početkom u 7.30 i vremenskim razmakom od 10 minuta, a tako će i odlaziti kućama.

Produženi boravak radit će od 10.30 do 15.30. 

Svi radnici, učenici i roditelji upoznati su s načinom kretanja u školi kako bi se smanjio međusobni kontakt među osobama. 

Svi ostali trebaju najaviti svoj dolazak u školu telefonom ili mailom:

Tel: 043/524-539; 099/508-7985

mail: ured@os-skolara-hercegovac.skole.hr

Vera Obrovac, ravnateljica

 

[više]

Obavijest roditeljima 1. - 4. razreda o nastavi u školi Vijest ima dokument u privitku

Autor: Barbara Evaj, 5. 5. 2020. 14:08

Poštovani roditelji učenika od 1. do 4. razreda!

Od 11. svibnja 2020. godine omogućena je nastava za učenike razredne nastave u školskim ustanovama. 

30. travnja 2020. Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Preporuke za organizaciju nastave i upute za vrednovanje i ocjenjivanje u mješovitom modelu nastave.

Preporuke su napravljene na temelju Uputa za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te osnovnoškolske ustanove u kojima je osigurana mogućnost zbrinjavanje djece rane i predškolske dobi te učenika koji pohađaju razrednu nastavu

Škola će nastavu organizirati prema navedenim Uputama i Preporukama.

Roditelji su dužni pažljivo pročitati Upute HZJZ-a kako bi uočili za koje se kategorije ne preporuča dolazak u školu u ovoj fazi.

Epidemiološka situacija i preporuke još ne dozvoljavaju da nastava počinje normalno za sve, nego će se organizirati za djecu koja moraju ispunjavati sve uvjete prema preporukama HZJZ, a koji su navedeni u Izjavi roditelja/skrbnika učenika.

U slučaju da dijete ispunjava sve navedene uvjete i roditelji žele da dolazi na nastavu u školu, oba roditelja MORAJU POTPISATI PISANU IZJAVU u kojoj pod punom odgovornošću jamče da su ispunjeni svi uvjeti navedeni u Izjavi da bi dijete moglo pohađati nastavu te da će se ono u školi pridržavati svih propisanih epidemioloških mjera koje se odnose na boravak djeteta u školi. Uz Izjavu o pohađanju nastave u OŠ Slavka Kolara Hercegovac je i Obavijest ravnateljice o organizaciji rada u školi od 11. svibnja 2020. u kojoj su navedeni svi elementi provedbe, kao i Izjava o pohađanju produženog boravka za učenike koji pohađaju produženi boravak.

Nastava za djecu koja ostaju kod kuće i dalje će se odvijati putem komunikacijskih kanala koje su uspostavili njihovi učitelji, odnosno na daljinu. Ukoliko ne bude djece koja će pohađati nastavu u školi, nastava će se i dalje odvijati samo na daljinu za sve.

Roditelji čije dijete ispunjava propisane uvjete i koji su se odlučili da njihovo dijete od 11. svibnja pohađa nastavu u školi, dužni su potpisanu Izjavu predati razrednoj učiteljici NAJKASNIJE DO ČETVRTKA 7. SVIBNJA 2020. GODINE DO 10.00 SATI.

Roditelje, koji odluče da njihovo dijete od 11. svibnja 2020. pohađa nastavu u školi, molimo da pročitaju Upute o pridržavanju epidemioloških mjera zaštite od zaraze virusom COVID-19 koje se nalaze u priloženim dokumentima (pod više).

Hvala na razumijevanju!

[više]

Međunarodni praznik rada

Autor: Barbara Evaj, 30. 4. 2020. 13:21

Sutra obilježavamo Međunarodni praznik rada, što znači da je nenastavni i neradni dan! Iskoristite ga u ugodnom obiteljskom okružju i odmorite se od virtualnih učionica i zadataka. Ponovno smo zajedno (virtualno, naravno) u ponedjeljak, 4. svibnja 2020.

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt. Demonstracije su održane radi zahtjeva radnika za osamsatnim radnim vremenom.

1. svibnja se kao Međunarodni praznik rada obilježava od 1889. godine, a u Hrvatskoj je prvi put obilježen 1890. godine u Maksimiru.

[više]

Svjetski dan knjige i autorskog prava

Autor: Barbara Evaj, 24. 4. 2020. 23:02

23. 4. obilježava se Svjetski dan knjige i autorskog prava, a ujedno i deveta Noć knjige u Hrvatskoj. Ovaj tjedan nam je cijeli u znaku knjige jer smo se i mi pripremali za sudjelovanje u Noći knjige. Noć knjige je manifestacija kojom se u dnevnim ili večernjim satima, u knjižarama, antikvarijatima, knjižnicama, različitim institucijama te u svim ostalim prostorima „prijateljima knjige“ osmisle i organiziraju prigodne aktivnosti  kako bi barem na jedan dan, zajedničkim snagama, pozornost usmjerili na knjiške svjetove te snagu i čaroliju pisane riječi. Ove godine prvi put je Noć knjige u potpunosti morala biti virtualna. 

Naši učenici i učitelji birali su knjigu po svom izboru uz koju su se fotografirali i tako je predstavili, istaknuli ili pokazali da vole čitati. Od fotografija je izrađen video koji je virtualno prikazan u poslijepodnevnim satima - prvi dio, a zbog velikog odaziva i aktivnosti, morao je biti i drugi dio. Pa se Noć knjige produžila i na drugi dan. 

Poruke učenika i učitelja pogledajte na poveznicama...

https://www.youtube.com/watch?v=A3n2VC192ms&t=57s&fbclid=IwAR2gpFUehcFq4_jxn7QQYmTM-MEjUW2e_uX1RbwF2HWzwn_cnGUMPJ7oYI8

https://www.youtube.com/watch?v=wVLdfFQyuUY&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2dzg0KT1yVl_CqbIDM4Td43-uB7_hVckYIZKAdxN5tLcxDfFFQWw41Gfs

[više]

Dan hrvatske knjige

Autor: Barbara Evaj, 22. 4. 2020. 22:55

Osim što je Dan planeta Zemlje, danas se obilježava i Dan hrvatske knjige.

Otac hrvatske književnosti - Marko Marulić, na taj dan, je 1501. dovršio svoj biblijsko-vergilijanski ep  Judita. Marulić je njime nagovijestio jedinstvohrvatskog jezika, a djelo se smatra prvim umjetničkim epom ispjevanim na hrvatskom jeziku.

[više]

Dan planeta Zemlje 2020.

Autor: Barbara Evaj, 22. 4. 2020. 22:50

Dan planeta Zemlje u gotovo svim zemljama svijeta obilježava se 22. travnja, a ova godina je ipak posebna jer se obilježava 50. obljetnica.
Prvi put ovaj je događaj obilježen na taj dan 1970. u SAD-u, s početkom buđenja svijesti o očuvanju okoliša i utjecaja ljudskog djelovanja na prirodu.
Ovogodišnja tema su KLIMATSKE PROMJENE. Klimatske promjene predstavljaju najveći izazov budućnosti čovječanstva i sustava za održavanje života koji čine naš svijet prihvatljivim. Ove godine akcije se, prvi put u 50 godina, održavaju virtualno zbog svima poznate situacije s koronavirusom. Jedino dobro što možemo pronaći u trenutnoj situaciji je smanjenje stakleničkih plinova koje je posljedica odluke #ostani doma pa Zemlja ipak malo lakše "diše".
Svatko može pridonijeti očuvanju planeta Zemlje. Često male stvari zapravo čine velike stvari!

Ove godine obilježavamo ga porukama, crtežima i zadacima u virtualnim učionicama. Neki naši učenici uključili su se u nagradni natječaj TZ Sjeverna Moslavine i izradili crteže na temu posvećenu ovom danu. Učiteljice su "osvježile" novim cvijećem gumenu instalaciju ispred škole, kao i sobno bilje u školi.

[više]

Nadoknada nastavnog dana

Autor: Barbara Evaj, 15. 4. 2020. 10:36

Dragi učenici, poštovani roditelji,

prema izmijenjenom Kaledaru rada za školsku godinu 2019./2020. ova subota - 18. travnja 2020. - bit će radna, odnosno bit će nastavni dan u Matičnoj školi i Područnom odjelu Palešnik. PO Palešnik radit će prema rasporedu za četvrtak, dok će u Matičnoj školi razredna nastava raditi prema rasporedu za srijedu, a predmetna nastava prema rasporedu za petak.

Hvala na razumijevanju!

[više]

Proljetni odmor učenika

Autor: Barbara Evaj, 6. 4. 2020. 17:49

Proljetni odmor učenika počinje 9. travnja 2020. (četvrtak). Prvi nastavni dan nakon odmora je utorak, 14. travnja 2020.

Posljednji tjedni su bili naporni i teški, i svi smo se našli u situaciji kakvu do sada nismo upoznali. I baš zbog situacije u kojoj jesmo, želimo svim učenicima ugodan i opuštajući odmor te vam želimo sretan Uskrs u krugu vaših obitelji. 

Također svim roditeljima, djelatnicima škole, sumještanima i posjetiteljima naše web stranice želimo veseo i blagoslovljen Uskrs. Ostanite doma i ostanite zdravi!

[više]

Upute za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu Vijest ima dokument u privitku

Autor: Barbara Evaj, 3. 4. 2020. 11:31

Danas je MZO na svojim stranicama i na stranicama Škole za život objavilo Upute za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu. Upute možete pronaći u priloženim dokumentima ili na sljedećim poveznicama.

https://mzo.gov.hr/vijesti/upute-za-vrednovanje-i-ocjenjivanje-tijekom-nastave-na-daljinu/3654

https://skolazazivot.hr/upute-za-vrednovanje-i-ocjenjivanje-tijekom-nastave-na-daljinu/

[više]

Upute ministrice Blaženke Divjak o daljnjem radu nastave na daljinu

Autor: Barbara Evaj, 2. 4. 2020. 10:45

Ministrica Divjak je poslala upute školama o nastavku rada na daljinu u narednim tjednima. Izdvojili smo važnije dijelove:

"Svjesni izazova nastave na daljinu, znamo da sustav treba redovito pratiti i unaprjeđivati. Moramo osigurati uravnoteženje obaveza u nastavi na način da uzmemo u obzir opterećenje učenika i potrebu da se razluči bitan sadržaj od sporednog te da se učenike ne optereti suvišnim detaljima. Stoga je potrebno uspostaviti krug povjerenja za učenje između vas u školi, učenika i roditelja, to je osobito važno u ovoj situaciji kad treba imati povjerenja u stručnost učitelja i nastavnika, odgovornost i samostalnost učenika te podršku roditelja.

Do kraja ovog tjedna proslijedit ćemo vam Upute za vrednovanje i ocjenjivanje u virtualnom okruženju, a nakon Uskrsa te bi upute trebalo početi primjenjivati.

S obzirom na to da ulazimo u drugu fazu nastave na daljinu, kad bismo u nastavnom procesu trebali primijeniti Uputu za vrednovanje i ocjenjivanje u virtualnom okruženju, važno je da se i učitelji i nastavnici, ali i učenici, pripreme za tu fazu.[...]

Aktivnosti učenika treba usmjeriti na ponavljanje i rješavanje eventualnih zaostataka.

Učitelji i nastavnici trebaju u tom tjednu ponavljanja i planiranja analizirati aktivnost učenika tijekom prethodnih triju tjedana nastave na daljinu te im dati povratnu informaciju je li njihova aktivnost bila u skladu s očekivanjima ili bi je trebalo unaprijediti. Za učenike koji nisu bili aktivni, razrednici trebaju kontaktirati roditelje kako bi se utvrdio razlog tog nesudjelovanja i pronašlo rješenje za poboljšanje.[...]

S nadom da ćemo se uskoro vratiti u naše učionice u školama, vjerujemo da ćemo svi zajedno uspješno svladati i izazove vrednovanja i ocjenjivanja u virtualnom okruženju. Također, sigurni smo da će hrvatski model nastave na daljinu biti primjer dobre organizacije nastave u kriznim situacijama s naglaskom na dobrobiti učenika.

Vama osobno, zaposlenicima Vaše škole te učenicima želimo sretan Uskrs. Ostanite sigurni i zdravi!

S poštovanjem,
vaša ministrica Blaženka Divjak"

 

[više]

Preporuke o organizaciji radnog dana učenika tijekom održavanja nastave na daljinu

Autor: Barbara Evaj, 27. 3. 2020. 11:05

MZO je danas na svojim stranicama objavilo Preporuke o organizaciji radnog dana učenika tijekom održavanja nastave na daljinu kako bi pomogli učenicima, učiteljima i roditeljima snaći se u ovoj izvanrednoij situaciji. Bilo je puno pitanja Ministarstvu o opterećenju učenika tijekom nastave na daljinu, što i kako učiti, koje su zadaće učenika, koje učitelja, a koje roditelja. Ovim Preporukama Ministarstvo je nastojalo odgovoriti na što više tih pitanja, nedoumica i dvojbi.

Poruku ministrice Divjak možete pogledati na poveznici

https://www.facebook.com/ministricaBlazenkaDivjak/videos/141804550607804/

Preporuke možete pronaći na poveznici:

https://mzo.gov.hr/UserDocsImages//dokumenti/Vijesti/2020//Preporuke%20o%20organizaciji%20radnog%20dana%20ucenika%20tijekom%20odrzavanja%20nastave%20na%20daljinu.pdf

[više]

Krizni timovi za psihološku pomoć

Autor: Barbara Evaj, 24. 3. 2020. 15:42

Ministarstvo znanosti i obrazovanja jučer je aktiviralo krizne timove za psihološku pomoć koji su spremni pružati telefonsku i online podršku svim učenicima, učiteljima i njihovim roditeljima koji pomoć trebaju.

Također, objavili su i savjete za učenike i odrasle Društva za psihološku pomoć koje možete pronaći na:
https://skolazazivot.hr/podrska-nakon-teskog-dogadaja/?fbclid=IwAR3sFypvND-vVMIo6ifitfKskAMx4DspcLdsIeoKhqTYzjrd76dQgOTBpzM

Krizni tim, kao i savjete stručnjaka Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, možete dobiti putem e-maila kurikulum@mzo.hr te telefona:

gospodin Mamče Ilić
kontakt mobitel: 091 53 56 333
Koprivničko-križevačka
Bjelovarsko-bilogorska

(Za ostale županije kontakt potražite na web stranici na navedenoj poveznici.)

[više]

Svjetski dan osoba s Down sindromom

Autor: Juraj Marković, 24. 3. 2020. 14:56

Down Syndrom International (DSI) službeno je odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD). Taj datum odabran je kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma.

Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u naše društvo.

Na inicijativu pedgagoga, u virtulanoj učionici, učenici i učitelji su slali fotografije svojih rasparenih čarapa te je nakon toga pedagog napravio kolaž od svih prikupljenih fotografija.

 

[više]

Raspored nastave na daljinu

Autor: Barbara Evaj, 23. 3. 2020. 08:32

Raspored nastave na daljinu za tjedan od 23. 3. - 27.3. možete pronaći na sljedećoj poveznici:

https://mzo.gov.hr/vijesti/nastava-na-daljinu-raspored-3629/3629?fbclid=IwAR0eB5lvZZ28rQ_O3VrjL39_F7kprAWBYfCgfyQIWlsbyGWzsZWEU0YHbns

Škola na Trećem od ovoga tjedna ima nove termine prikazivanja.

[više]

Odluka o radu od kuće Vijest ima dokument u privitku

Autor: Barbara Evaj, 20. 3. 2020. 18:52

U priloženim dokumentima nalazi se Odluka o zaduženjima, rasporedu rada i utvrđivanju uvjeta za rad kod kuće odgojno-obrazovnih radnika. Odlukom se utvrđuje privremeno mjesto rada, vrste poslova, način komunikacije, obveze i zaduženja prilikom rada na daljinu. Odluka stupa na snagu 20. 3. 2020., a vrijedi do ukidanja Odluke o obustavi izvođenja nastave i uspostavi nastave na daljinu te upute Ministarstva znanosti i obrazovanja.

[više]

Obavijest!

Autor: Barbara Evaj, 19. 3. 2020. 11:20

Zbog preopterećenosti sustava nedostupna je e-adresa škole. Molimo da, sve što trebate, šaljete na privremenu adresu:
osskhercegovac@gmail.com
Zahvaljujemo na razumijevanju!

[više]

Dan očeva

Autor: Barbara Evaj, 19. 3. 2020. 11:13

Danas obilježavamo blagdan Svetog Josipa, zaručnika Marijinog i Isusovog hranitelja, ali i Dan očeva. Iako se u većini zemalja ovaj dan, posvećen očinstvu i ulozi očeva u odgoju djece i društvu, obilježava treće nedjelje u lipnju, Hrvatska i još neke zemlje izabrale su upravo blagdan Isusovog oca Josipa. 

Sretan imendan svima koji nose to ime, a za sve tate: "Sretan vam vaš dan!" heart
 

[više]

Nastava na daljinu- što i kako?

Autor: Barbara Evaj, 18. 3. 2020. 10:14

Od danas, 18. ožujka 2020. godine, službeno započinje nastava na daljinu preko aplikacije Teams (za našu školu). U ponedjeljak i utorak su se uspostavljale virtualne učionice i prijavljivali učenici u sustav. Do danas su se svi učenici trebali prijaviti i potvrditi svoju prisutnost razrednicama u virtualnim učionicama. Ukoliko još netko nije uspio, neka se što prije javi (telefonom, mailom) svojoj razrednici.

Učitelji će, prema važećem školskom rasporedu, davati upute, zadatke i materijale učenicima i rok do kada očekuju da zadatci budu izvršeni. Sve upute su u virtualnim učionicama po predmetima. Učenici svakoga dana trebaju potvrditi svoju prisutnost u učionici pojedinog predmeta (koji je prema raporedu za taj dan) pozdravom ili emotikonom kako bi učitelji znali da su (bili) prisutni. Dolazi (i dolazit će) do pada sustava i nemogućnosti ulaska u učionice ili nemogućnosti otvaranja pojedinih zadataka i dokumenata. U tom slučaju, ako ni do navečer, učenici ne uspiju pristupiti u učionicu, neka pošalju obavijest o tome razrednici (na način kojim inače komuniciraju - e-poruka, viber, telefon...) Učenici mogu i dalje pratiti nastavu na Sportskoj televiziji, naročito ako ne mogu pratiti nastavu u virtualnoj učionici. Svakoga dana objavljuje se rapored nastave na sljedećoj poveznici:

https://mzo.gov.hr/vijesti/nastava-na-daljinu-raspored-3601/3601

Potrebno je kliknuti na razred. Rasporedi sati sadrže poveznice na videolekcije za pojedine nastavne predmete.

Učenici RN slijede zadatke i upute svojih učiteljica i predmetnih učitelja (engleski, vjeronauk) te prate nastavu na HRT3.

Sretno i uspješan rad svima!

[više]

Upozorenje!

Autor: Barbara Evaj, 17. 3. 2020. 21:34

Službeno priopćenje iz CARNET-a:

VAŽNO! Molimo korisnike da se pridržavaju rasporeda nastave na daljinu i da sadržajima ne pristupaju koristeći svoj AAI@EduHr identitet u terminu kada se ne održava nastava za njihov razred. Ovu mjeru poduzimamo kako bismo ravnomjerno rasporedili opterećenje sustava te spriječili zagušenja. 

Pomoćnica ministrice, Lidija Kralj, također upozorava:

"Molimo da obratite pažnju na vrijeme početka nastave za pojedine razrede kako se ne bi zagušili servisi na kojima su otvoreni vaši virtualni razredi. Pola milijuna učenika koji istovremeno ulaze u virtualne razrede bi srušilo bilo koji sustav."

#Nastavanadaljinu #ŠkolazaŽivot

[više]

Odgoda upisa djece u prvi razred osnovne škole

Autor: Barbara Evaj, 16. 3. 2020. 13:25

Od ponedjeljka, 16. ožujka 2020. godine, obustavljaju se sve aktivnosti vezane uz upis djece u 1. razred osnovne škole.

Osnovne škole i zdravstvene ustanove neće do 20. svibnja 2020. godine provoditi postupak utvrđivanja psihofizičkoga stanja djece radi upisa u prvi razred osnovne škole.

Stručna povjerenstva škola i upravni odjeli u županijama nadležni za obrazovanje dužni su putem medija, oglasnih ploča odgojno-obrazovnih i zdravstvenih ustanova, neposrednih poziva i na drugi primjeren način obavijestiti roditelje školskih obveznika o novim rokovima rasporeda.

 

[više]

Prvi dan nastave na daljinu

Autor: Barbara Evaj, 16. 3. 2020. 11:18

Poštovani učenici i roditelji,
prvi je dan nastave na daljinu. Danas su razrednici i učitelji započeli s radom u virtualnim učionicama. Poteškoće sa sustavima postoje, no svi rade na tome da ih bude što manje. Poteškoće s virtualnom učionicom 6. razreda su otklonjene. Povremeno dolazi do preopterećenosti sustava pa ni naša web stranica škole nije uvijek dostupna. Isto je i s poveznicom na Spotsku televiziju. Ukoliko i dalje bude takvih sitaucija, molimo za strpljenje. Važno je da učenici slijede upute dobivene od razrednica i predmetnih učitelja. Za sve probleme i poteškoće kontaktirajte razrednice, učitelje, stručne suradnike ili ravnateljicu na način koji vam je u tom trenutku dostupan. Svi vam stojimo na raspolaganju.

Sretno!💖

[više]

Informacije za ponedjeljak 16. ožujka

Autor: Barbara Evaj, 15. 3. 2020. 17:16

Poštovani roditelji i učenici!
Prema naputku MZO-a, u ponedjeljak i utorak još traje pripremni dio nastave na daljinu što se tiče virtualnih učionica u officu 365 za škole.
U ponedjeljak će se razrednice javiti svojim razredima s detaljnim uputama kako bi isprobali komunikaciju u virtualnim učionicama.

Tijekom današnjeg dana smo primijetili da ne funkcionira poveznica na virtualnu učionicu 6. razreda. Radimo na otklanjanju poteškoće i molimo za strpljenje. Razrednica će sutra svakako kontaktirati učenike.

Učenici neka prate nastavu na HRT3 (RN) i Sportskoj televiziji (PN).

Raspored na Sportskoj televiziji možete pogledati na sljedećoj poveznici:

https://mzo.gov.hr/vijesti/nastava-na-daljinu-raspored/3597?fbclid=IwAR13vn1oaMgRxOkZn4HinKPydVT4pTPQt8MeUzvL5WZ88tr2HYZoeXiy3Sc

Sportsku televiziju možete pratiti uživo na sljedećoj poveznici:

https://sptv.hr/uzivo

HTR3 možete pratiti uživo na sljedećoj poveznici (potrebna je prijava/registracija) ili preko mobilne aplikacije HRTi:

https://hrti.hrt.hr/live/tv

Sve daljnje upute na vrijeme ćemo vam dostavljati! 

Zahvaljujem na razumijevanju i suradnji.

Vera Obrovac, ravnateljica

[više]

Online nastava

Autor: Barbara Evaj, 14. 3. 2020. 16:19

Ministarstvo znanosti i obrazovanja organizirat će u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom na 3. programu nastavu za učenike razredne nastave prema kurikulumima i nastavnim programima svaki dan u sljedećim terminima u programu pod nazivom Škola na Trećem:

1. razred: 8:00 - 10:00

2. razred: 10:00 - 12:30

3. razred: 13:00 - 16:00

4. razred: 16:00 - 19.00

Prvi dan emitiranja nastave na daljinu preko HRT 3 pod nazivom ŠKOLA NA TREĆEM bit će u ponedjeljak, 16. ožujka 2020. godine.

Dodatno, Sportska televizija će emitirati nastavne sadržaje za predmetnu nastavu u razdoblju od 8 do 14 sati. Nastava će se održavati od tri do pet školskih sati prema rasporedu koji će se objavljivati na stranicama MZO-a, Škole za život i stranicama CARNET-a.

Pratite našu web stranicu kako biste saznali točne i prave informacije koje se tiču održavanja i odvijanja nastave vezane za našu školu.

Zahvaljujemo na razumijevanju!

 

 

[više]

OBAVIJEST!!! Vijest ima dokument u privitku

Autor: Blaženka Rihter, 13. 3. 2020. 14:06

Prema odluci Vlade RH od ponedjeljka 16.3. bit će zatvorene sve škole u RH.

Za učenike predmetne nastave počinje online nastava. Učenici će putem virtualnih učionica sudjelovati u nastavnom procesu prema uputama predmetnih učitelja.

Sadržaji virtualnih učionica predmetne nastave naše škole putem aplikacije Microsoft Teams (Office 365) nalaze se na sljedećim poveznicama:

5. razred

6. razred

7. razred

8. razred

U priloženim dokumentima možete pronaći upute za korištenje Officea 365 I Microsoft Teamsa.

Za učenike razredne nastave od ponedjeljka počinje rad prema uputama i u dogovorima s njihovim razrednim učiteljima. Učenici RN uz to trebaju pratiti i nastavu na HRT3.

Ukoliko netko od roditelja nije u mogućnosti zbrinuti dijete/djecu, neka se javi razrednici ili ravnateljici kako bismo pronašli odgovarajuće rješenje.  

Redovito pratite mrežne stranice škole radi daljnjih uputa.

Ravnateljica škole: Vera Obrovac, kontakt 0995087985

[više]

OBAVIJEST Agencije za odgoj i obrazovanje

Autor: Barbara Evaj, 13. 3. 2020. 09:13

Sukladno mjerama Stožera civilne zaštite RH i preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja, sva natjecanja i smotre na svim razinama odgađaju se do daljnjega.
Sukladno tome, do daljnjih uputa, se odgađa Međuškolski književni kviz za 5. razred koji se treba održati 2. travnja 2020., kao i Županijsko natjecanje iz Povijesti koje se treba održati 17.3.2020.

[više]

Dan ružičastih majica - simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja

Autor: Barbara Evaj, 26. 2. 2020. 13:45

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Nastao je kao simbol dječaka u Kanadi koji je bio izložen vršnjačkom nasilju upravo zbog dolaska u školu u ružičastoj majici. Ispostavilo se kako je ta majica simbolizirala dječakovu potporu majci oboljeloj od karcinoma dojke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.
I mi smo ga obilježili i time skrenuli pozornost na problem vršnjačkog nasilja. Iako na slici nismo svi, to ne znači da podržavamo nasilje, već da imamo problem u nedostatku ružičaste boje u garderobi...

[više]

Danas smo bili...netko drugi

Autor: Barbara Evaj, 25. 2. 2020. 14:58

Mi smo male maškare...i Danas je fašnik... čulo se danas ulicama Hercegovca. Pjevale su to vesele maškare u šetnji centrom Hercegovca, učenici 1.-5. razreda. Zastali smo ispred zgrade naše Općine gdje su nas počastili grickalicama i bombonima i nastavili tulumariti u Hrvatskom domu. Plesali smo, natjecali se i odabrali najbolje maske za ovu godinu. Prebrzo prođe vrijeme kad se dobro zabavlja, a mi se stvarno znamo dobro zabavljati. Nagrade za najbolje maske odnijele su Karla i Katja (policajka i lopovica), Nela (dobra anđelica), Maja (crna kraljica) i Mia (vražica). Šteta što su maškare samo jednom u godini!

[više]

Prikupljene slikovnice stigle u novi vrtić

Autor: Barbara Evaj, 24. 2. 2020. 13:41

Danas je prvi dan boravka naših vrtićanaca u novom vrtiću. Za useljenje i dobrodošlicu knjižničari općinske i školske knjižnice Hercegovac (Tihomir i Barbara) donijeli su im slikovnice prikupljene akcijom "Čitam, dam, sretan sam. Svoju knjigu daruj, tuđe srce obraduj!" Slikovnice su se prikupile u zajedničkoj akciji osnovnih škola, gradske knjižnice u Garešnici i općinske knjižnice u Hercegovcu. S knjižničarima su došle i učenice 3. razreda - Nela i Elena - koje su svoju ljubav prema knjigama i čitanju podijelile s vrtićancima. Pročitale su im čak tri slikovnice jer su oni to tražili! Želimo da im boravak u novom vrtiću bude još ugodniji uz mnoštvo zanimljivih slikovnica!

[više]

Mjesec hrvatskoga jezika

Autor: Barbara Evaj, 21. 2. 2020. 10:49

Već 20 godina 21. veljače cijeli svijet obilježava kao Međunarodni dan materinskoga jezika, a upravo je taj dan Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje prije šest godina uzeo kao početak Mjeseca hrvatskoga jezika, koji završava 17. ožujka, na dan objave „Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika".

Prošle je godine na inicijativu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Hrvatski sabor proglasio 22. veljače Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva u spomen na „Misal po zakonu rimskoga dvora" iz 1483. godine, prve tiskane knjige na hrvatskome jeziku i glagoljičnim pismom. Tako Mjesec hrvatskoga jezika logično započinje materinskim jezikom, temeljem jezičnoga identiteta, ali i hrvatskom glagoljicom, temeljem hrvatskoga pismenoga identiteta jer je glagoljica prvo pismo kojim su Hrvati prije više od tisuću godina zapisivali riječi materinskoga, hrvatskoga jezika.

[više]

Donacija knjiga

Autor: Barbara Evaj, 19. 2. 2020. 11:11

U našu knjižnicu stigle su dvije nove knjige. One su donacija nakladničke kuće Iris Illiryca (osnovane 2015.) koja je u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak pokrenula Projekt opremanja knjižnica slabijeg imovinskog fonda. Prvi krug opremanja bio je u listopadu i nismo se prijavili jer smatramo da je naš fond knjiga zadovoljavajući, ali, kad su u prosincu poziv ponovili, odlučili smo se prijaviti jer su knjige zaista vrijedne. No i mi smo pa smo ih i zaslužili!
Zahvaljujemo na knjigama koje će uveseliti naše učenike te se nadamo da će ovakvih projekata biti sve više...

[više]

Ljubavna pošta za Valentinovo

Autor: Barbara Evaj, 14. 2. 2020. 12:39

Valentinovo je!! Dan je zaljubljenih, ali vesele mu se svi. Sve je u srčekima i crvenoj boji. Čitavog tjedna pišu se pisma i poruke. Danas smo otvorili ljubavnu kutiju, a ljubavni poštari (učenici 4. razreda) su njezin sadržaj podijelili primateljima. Svi volimo Valentinovo. Ne trebaju nam skupi pokloni. Mala dječja srca (a i naša velika) obraduju lijepe riječi i dobre želje. A to je i najvažnije!

Svima vam želimo sretno Valentinovo! Volite se i širite ljubav.

[više]

Uspjeh na Međuopćinskoj smotri LiDraNo

Autor: Barbara Evaj, 14. 2. 2020. 12:28

Jučer (13.2.) je u Garešnici održana Međuopćinska smotra LiDraNo 2020. Svoje nastupe izveli su učenici OŠ Trnovitica, OŠ Trnovitički Popovac, OŠ Garešnica, OŠ I. N. Jemeršića iz Grubišnog Polja, OŠ Mate Lovraka iz Velikog Grđevca i naše škole. Ponosno objavljujemo da će učenice Maja Bašljan i Jana Marenić samostalnim izvedbama predstavljati našu školu u ožujku na Županijskoj smotri u Velikom Grđevcu. Naravno da se nadamo kako će se ponoviti uspjeh s ove razine natjecanja.

Sretno!

[više]

Međunarodni dan darivanja knjigom - uključite se u akciju

Autor: Barbara Evaj, 7. 2. 2020. 10:01

Na dan zaljubljenih - Valentinovo - 14. veljače, obilježava se i Međunarodni dan darivanja knjiga. Njegova je svrha pobuditi zanimanje za čitanje, osobito kod djece. Prošle godine naša knjižnica prvi se put uključila u ovu akciju.
Nastavit ćemo s akcijom i ove godine i ovim putem pozivamo djecu i odrasle da se uključe u akciju „Čitam, dam, sretan sam. Svoju knjigu daruj, tuđe srce obraduj!“ i daruju svoje pročitane slikovnice.

Do srijede, 12. veljače, u knjižnicu donesite svoje slikovnice ili dječje knjige koje ste pročitali i prerasli. Neka budu uredne i neuništene. Zajedno s poklonjenim slikovnicama okolnih knjižnica donirat ćemo ih Dječjem vrtiću Maslačak Garešnica i novom vrtiću u Hercegovcu. Više informacija o akciji potražite u školskoj knjižnici.

 

[više]

Svjetski dan čitanja naglas

Autor: Barbara Evaj, 7. 2. 2020. 08:42

5. veljače obilježava se Svjetski dan čitanja naglas. Čitanje naglas razvija vještinu slušanja, obogaćuje rječnik, razvija maštu i utječe na uspješan razvoj djeteta – samo su neke od prednosti glasnoga čitanja. Iako je službeno 5. veljače Svjetski dan čitanja naglas, kod nas je to zapravo svakoga dana. Ipak, povodom tog dana malo se više čitalo od uobičajenog. Čitalo se u produženom boravku... Čuli smo prekrasnu priču o čaroliji zagrljaja i isprobali djeluje li... Osim toga, čitalo se i u našem dječjem vrtiću... Slikovnicom Medo i klavir naučili smo mnogo o glazbi, notama i instrumentima. U tome nam je pomogla učiteljica Ksenija koja je djeci svirala na svojoj flauti. Uz sviranje se i pjevalo, pa i zaplesalo. Uz slikovnicu U šumi žive...pogodi im ime! pomoću pitalica smo se podsjetili šumskih stanovnika. Baš je bilo veselo! Djeca vole slušati priče. Čitajte im naglas što više i češće.

[više]

Započinje 2. faza projekta e-Škole

Autor: Barbara Evaj, 7. 2. 2020. 08:41

Jučer je za učitelje održano predavanje/radionica kojom nas se uvodi u 2. fazu provedbe programa e-Škole. Predavačica nas je upoznala s koracima koji slijede i programom obrazovanja kako bismo unaprijedili svoje digitalne kompetencije te bili još bolje osposobljeni pripremati naše učenike za daljnje školovanje i cjeloživotno učenje.

 

[više]

Posjet CARNET-ovog Mobilnog tima

Autor: Barbara Evaj, 7. 2. 2020. 08:23

U okviru druge faze programa e-Škole jučer su nas posjetili članovi CARNET-ovog Mobilnog tima (Podrška obrazovnom sustavu) s ciljem razmjene iskustava i zadovoljstva dobivenom opremom, uslugama i sadržajima iz pilot projekta. Jedan je to od redovitih obilazaka škola kojim Hrvatska akademska i istraživačka mreža nastoji prikupiti vrijedne informacije s terena kako bi unaprijedila i poboljšala svoj rad i usluge. 

[više]

Školski LiDraNo 2020.

Autor: Barbara Evaj, 30. 1. 2020. 14:53

Danas je održana školska razina poznatog literarnog, dramskog i novinarskog dječjeg stvaralaštva - LiDraNo. U scenskom dijelu se predstavilo 13 učenica i učenika pojedinačnim nastupima i pet skupina sa svojim scenskim igrama i recitalima.

Svi su nastupi bili uspješni, s manje ili više treme, ali samo tri pojedinačna i tri skupna scenska nastupa idu dalje. Tako će nas u veljači na Međuopćinskom susretu u Garešnici predstavljati:

 • Nela Evaj (3.r.) kazujući monolog Zaposlena jesen Sanje Pilić
 • Maja Bašljan (5.r) izvodeći monolog Premlada za ljubav Marije Janjić
 • Jana Marenić (7.r.) kazujući pjesmu Rijeka i more Vesne Parun
 • učenici RN-e sa scenskom igrom Kakva je mama Ivanke Borovac
 • učenici PN-e (5. i 6. r.) sa scenskom igrom Igrajmo se lijepog ponašanja Zdenke Heršak
 • učenici PN-e (7. i 8. r.) sa scenskom igrom Pripreme za školski list Zdenke Heršak

U kategoriji novinarskih i literarnih ostvaraja natječu se radovi učenica 7. razreda Eve Mihaljević i Petre Stankić.

Svim učenicima i voditeljicama želimo puno uspjeha.

 

[više]

Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Autor: Barbara Evaj, 15. 1. 2020. 10:16

Dan međunarodnog priznanja RH je spomendan u Hrvatskoj. Njime se odaje počast međunarodnom priznanju RHHrvatska je 15. siječnja 1992. postala međunarodno priznata zemlja i uspostavila je diplomatske odnose s Njemačkom.

Prva država koja je priznala Hrvatsku bio je Island, koji je ovu odluku donio još 19. prosinca 1991. Isti dan takvu odluku donijela je i Njemačka, ali je odluka stupila na snagu 15. siječnja, danom priznanja i ostalih članica Europske zajedniceMeđunarodno priznanje Hrvatske dva dana prije Europske zajednice objavila je Sveta stolica, a 14. siječnja San Marino. Prve zemlje koje su priznale Republiku Hrvatsku još u jesen 1991. bile su zemlje koje i same tada nisu bile međunarodno priznate: SlovenijaLitvaUkrajinaLatvija i Estonija.

[više]

Poziv za dostavu ponuda za meso i mesne proizvode Vijest ima dokument u privitku

Autor: Juraj Marković, 14. 1. 2020. 11:53

[više]

Nadoknada nastave

Autor: Barbara Evaj, 9. 1. 2020. 07:57

Obavijest učenicima i roditeljima!

Sukladno uputama Županijskog ureda za obrazovanje i suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja za nadoknađivanje neodrađenih nastavnih dana u subotu, 11. siječnja 2020., održat će se drugi dan nadoknade nastave. Nastava će biti prema rasporedu od ponedjeljka za učenike Matične škole (sve osim 6. razreda) i za učenike PŠ Palešnik u prijepodnevnoj smjeni.

Produženi boravak neće raditi.

Autobusi će voziti prema redovitom voznom redu.

Hvala na razumijevanju!

[više]

Savjetovanje Tima za krizne intervencije MZO-a

Autor: Barbara Evaj, 8. 1. 2020. 12:12

Obavijest učenicima i roditeljima!

Sutra, 9. siječnja 2020., u našu će školu doći Tim za krizne intervencije Ministarstva znanosti i obrazovanja kako bi pružio psihološku pomoć učenicima koji su jučer bili prisutni prilikom nestreće s autobusom. Grupni razgovor s učenicima provest će se od 11 do 12 sati. Psihološku pomoć i savjetovanje Tim će pružiti roditeljima i zaposlenicima škole koji smatraju da im je potrebno savjetovanje kako se nositi sa situacijom.

Savjetovanje za roditelje provest će se od 13 do 14 sati u obliku grupnog razgovora, a sa zaposlenicima od 12 do 13 sati.

Svi koji požele mogu se obratiti u savjetovalište.

[više]

Informacija o zapaljenju autobusa

Autor: Barbara Evaj, 7. 1. 2020. 07:45

Jutros je u Velikoj Trnavi došlo da zapaljenja autobusa koji prevozi djecu u školu. Želimo obavijestiti da su, zbog brze reakcije i pribranosti vozača, sva djeca izašla iz autobusa na vrijeme, da su svi dobro i neozlijeđeni. Drugim autobusom su prevezeni u školu. Pomoći ćemo im da lakše prebrode ovo vrlo neugodno iskustvo.

[više]

Sretan Božić i nova godina

Autor: Barbara Evaj, 23. 12. 2019. 15:38

Božić ovaj miran nek' bude,

ljubav nek' poveže baš sve ljude.

Svjetlost s visina i zvijezda sjaj,

nek' obasja čitav naš kraj.

Ljubav, sreća, zdravlje, veselje

        najveće su ovogodišnje želje.

 

Veseo i blagoslovljen Božić i sretnu novu godinu žele vam učenici i djelatnici OŠ Slavka Kolara Hercegovac

[više]

Božićna priredba

Autor: Lorena Jelenčić, Mia Starešinčić, 20. 12. 2019. 13:07

U srijedu 18. prosinca 2019. održali smo školski božićni program. U programu su sudjelovali: zbor, mali folkloraši, ritmičari, učenici dramsko-recitatorske skupine RN i PN, učenici 4.r. lutkarskom predstavom, vrtićanci izvodeći Orašara. Na kraju je naš miljenik Djed Božićnjak održao govor i svi smo dobili čokolade. Pored ulaznih vrata bila  je izložba različitih božićnih ukrasa koje su izradili Knjižničari. Nama su bili najslađi naši mali Orašari. Jedva čekamo sljedeću priredbu.   

[više]

Zimski odmor učenika

Autor: Barbara Evaj, 19. 12. 2019. 11:33

Prvo polugodište ove školske godine završit će u ponedjeljak, 23. prosinca 2019. za Matičnu školu i Područni odjel Palešnik. To znači da će nastava biti sutra (petak) i ponedjeljak, a prema redovitom rasporedu za te dane.

Zimski odmor učenika počinje u utorak, 24. prosinca 2019. i traje do 6. siječnja 2020. Drugo polugodište počinje 7. siječnja 2020.  prema redovitom rasporedu.

Ukoliko se neki učenici dogovore sa svojim učiteljima, mogu imati radionice u školi za vrijeme zimskog odmora.

Svim učenicima, roditeljima te radnicima škole želim sretan i blagoslovljen Božieć te uspješnu 2020. godinu. 

Ravnateljica

                                                                              

[više]

Božićna priredba

Autor: Barbara Evaj, 17. 12. 2019. 09:30

Sutra, 18. prosinca, upriličit ćemo božićnu priredbu u 16:30 u Hrvatskom seljačkom domu. Zbog toga će nastava za sve učenike naše škole (i područnih odjela) biti u poslijepodnevnoj smjeni s početkom u 12:20.
Učenici putnici čekaju na stanicama prema sljedećem rasporedu: Palešnik i Ilovski Klokočevac u 11:30, a Ladislav i Velika Trnava u 12:00.
Nastava će se odvijati prema redovitom rasporedu, a nakon nastave, svi odlaze u Hrvatski dom na program. Za putnike je organiziran prijevoz i nakon programa. S dežurnim učiteljima će doći natrag u školu gdje će čekati autobus.
Produženi boravak će raditi prijepodne od 7:15 do početka nastave. Ujutro nije organiziran prijevoz pa roditelji trebaju djecu dovesti u produženi boravak, a za odvoz kućama nakon programa je prijevoz osiguran.
Pozivamo sve roditelje i bližnje da nam se pridruže na programu.

 

 
[više]

Humanitarna akcija Zrnce dobrote

Autor: Barbara Evaj, 16. 12. 2019. 08:48

U prosincu vlada posebno ozračje, svi smo osjetljiviji na potrebe drugih, povezaniji smo i želimo činiti dobro sebi i drugima. Prosinac je mjesec darivanja, ali i pomaganja bližnjima. Stoga smo odlučili pokrenuti humanitarnu akciju Zrnce dobrote kojom bismo prikupili prehrambene proizvode i poklonili ih onima najpotrebitijima u našoj općini kako bi i njihov Božić bio ispunjeniji, bogatiji i veseliji.  Pozivamo učenike i roditelje da se svakako uključe u akciju, ali i svi ostali, koji žele, dobrodošli su pridružiti nam se. Sve što trebate je donijeti u školu do četvrtka (19.12.) neke od nekvarljivih prehrambenih proizvoda (šećer, brašno, sol, tjestenina, ulje, konzerve, začini, riža, keksi…) prema vlastitim mogućnostima i nekome uljepšati Božić.  I malo je puno! Svi proizvodi, koji se prikupe, će se razvrstati i složiti u poklon-pakete koje će učenici – volonteri s vjeroučiteljem (oni su i pokretači ove humanitarne akcije) u ponedjeljak, 23. prosinca, podijeliti onima kojima je to potrebno – starijima, siromašnima.

[više]

Školski medni dan u 1. razredu

Autor: Barbara Evaj, 10. 12. 2019. 08:26

I ove godine obilježen je Školski medni dan koji je prošle godine pokrenula Hrvatska poljoprivredna agencija, a kojim se želi promovirati hrvatske pčelinjake i potaknuti veću konzumaciju meda među učenicima. Budući da je 7. prosinca dan svetog Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, upriličeno je darivanje prvašića poklon-paketima koji sadrže staklenku meda, edukativnu slikovnicu "Pčelica Jelica i medo Edo" te promotivni letak Med hrvatskih pčelinjaka. Različitim aktivnostima učenici su upoznali život pčela, kako nastaje med te da ga je zdravo konzumirati.

[više]

Sveti Nikola u Palešniku

Autor: Barbara Evaj, 9. 12. 2019. 14:32

U petak je u Palešniku održana priredba povodom svetog Nikole. Učenici su pripremili veseo prigodni program kojim su dočekali i razveselili posebnog gosta - svetog Nikolu. Došao je u pratnji pomoćnica i darivao prisutnu djecu.

[više]

Sveti Nikola

Autor: Maja Bašljan, 6. 12. 2019. 13:09

Danas je blagdan Sv. Nikole. Sveti Nikola posjetio je naš vrtić Maslačak. Djeca su svake godine sve bolja i bolja tako da im nikada ne dođe Krampus. Budući da nije stigao obići i nas, poslao je svoje izaslanike koji su djecu razveselili slatkim proizvodima, a njih je osigurao Koestlin d.d. Bjelovar. 

O Svetom Nikoli

Rođen je u gradu Patari u Maloj Aziji. Prema narodnom vjerovanju sveti Nikola činio je čudesa. Poput Isusa smiruje uzbrkano more i zato je zaštitnik mornara. Svojim blagoslovom ozdravlja dijete kojem je zapela riblja kost u grlu, te ga nazivamo i zaštitnikom djece.

[više]

Posjetio nas je bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak

Autor: Barbara Evaj, 3. 12. 2019. 13:13

Bliži se Blagdan svetog Nikole, dječjeg zaštitnika. Učenicima je tijekom studenog organiziran nagradni natječaj na temu svetog Nikole. Mogli su, prema slobodnom odabiru tehnike, osmisliti likovni rad i prijaviti ga na natječaj. Ukupno je pristiglo 9 crteža i 4 makete. Četvero učenika (po dvoje iz razredne i predmetne nastave) je nagrađeno: Nick Ivičić i Mia Starešnčić (5.r.) te Katja Petreković i Karla Sejka (4.r.). Nagrade (poklon bonovi u vrijednosti 200 kuna) omogućila je Udruga ASC Scorpions. Nagrade je učenicima svečano uručio bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak koji je danas, u sklopu Kanonske vizitacije župi Hercegovac, posjetio našu školu te porazgovarao s učenicima i učiteljima. 

[više]

Štrajk je završen!

Autor: Barbara Evaj, 2. 12. 2019. 16:54

Poštovani učenici i roditelji, štrajk u školama je završen. Od sutra, 3.12., nastava će se odvijati po redovitom rasporedu. Hvala svima na podršci i strpljenju! [više]

Štrajk se nastavlja

Autor: Barbara Evaj, 1. 12. 2019. 20:13

Poštovani roditelji i učenici! Štrajk u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama na području RH nastavlja se u PONEDJELJAK, 2.12.2019. Svi učenici, ako dođu u školu, bit će zbrinuti. Produženi boravak radit će prema rasporedu. Za sve informacije roditelji se mogu obratiti na broj 099 508 7985. Ravnateljica: Vera Obrovac [više]

Pozivnica na književni susret

Autor: Barbara Evaj, 29. 11. 2019. 09:16

Hrvatska knjižnica Općine Hercegovac povodom Mjeseca hrvatske knjige organizira književni susret s Jelenom Pervan – dječjom književnicom! Pozivamo svu djecu 4 - 10 godina u ponedjeljak, 2. prosinca 2019., u Hrvatski seljački dom u 10 sati. Dođite i upoznajte Jelenu, Prljeka i Mrljeka, Tonku, Ivu, Hrkala i mnoge druge likove njezinih priča… Ulaz je slobodan.

[više]

Štrajk se nastavlja

Autor: Barbara Evaj, 28. 11. 2019. 13:56

Štrajk u svim osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama na području RH nastavlja se i u PETAK, 29.11.2019.
Svi učenici, koji dođu u školu bit će zbrinuti, te će za njih, u skladu s organizacijskim mogućnostima biti organiziran primjereni oblik odgojno obrazovnog rada.
Produženi boravak radit će prema rasporedu.
Za sve informacije roditelji se mogu obratiti na broj 099 508 7985.
Ravnateljica: Vera Obrovac

[više]

Štrajk i dalje

Autor: Barbara Evaj, 27. 11. 2019. 13:34

Štrajk u svim osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama na području RH nastavlja se i u ČETVRTAK, 28.11.2019.
Svi učenici, koji dođu u školu bit će zbrinuti, te će za njih, u skladu s organizacijskim mogućnostima biti organiziran primjereni oblik odgojno obrazovnog rada.
Produženi boravak radit će prema rasporedu.
Za sve informacije roditelji se mogu obratiti na broj 099 508 7985.
Ravnateljica: Vera Obrovac

[više]

Predstavljanje projekta Horvatska domovina u Sloveniji

Autor: Barbara Evaj, 27. 11. 2019. 13:07

Vrijednost našeg školskog projekta Horvatska domovina koji smo proveli 2015./2016. prepoznali su u Društvu katoličkih pedagogov Slovenije te pozvali našu školu da projekt predstavimo na Međunarodnoj konferenci Vzgoja za ljubezen do domovine in države. Konferencija se održala 23. studenoga. Projekt su na stručnom skupu predstavile knjižničarka Barbara Evaj i učiteljica Hrvatskoga jezika Dijana Lacković, a s njima su bili ravnateljica škole Vera Obrovac i pedagog Juraj Marković. Ponosni smo što je rad naših učenika i učitelja prepoznat i izvan granica Hrvatske. Zahvaljujemo Udruzi Lijepa Naša koja nam je pomogla u sufinanciranju troškova putovanja.

[više]

Nastavak štrajka

Autor: Barbara Evaj, 26. 11. 2019. 16:52

U SRIJEDU, 27.11.2019. nastavlja se štrajk u svim osnovnoškolskim  i srednjoškolskim  ustanovama  na području RH.
Svi učenici, koji dođu u školu bit će zbrinuti, te će za njih, u skladu s organizacijskim mogućnostima biti organiziran primjereni oblik odgojno obrazovnog rada.
Produženi boravak radit će prema rasporedu.
Za sve informacije roditelji se mogu obratiti na broj 099 508 7985.
Ravnateljica: Vera Obrovac

[više]

Štrajk se nastavlja

Autor: Barbara Evaj, 25. 11. 2019. 17:33

U utorak, 26.11.2019. nastavlja se štrajk u svim osnovnoškolskim  i srednjoškolskim  ustanovama  na području RH.
Svi učenici, koji dođu u školu bit će zbrinuti, te će za njih, u skladu s organizacijskim mogućnostima biti organiziran primjereni oblik odgojno obrazovnog rada.
Produženi boravak radit će prema rasporedu.
Za sve informacije roditelji se mogu obratiti na broj 099 508 7985.
Ravnateljica: Vera Obrovac

[više]

Štrajk

Autor: Blaženka Rihter, 23. 11. 2019. 10:39

U ponedjeljak, 25.11.2019. nastavlja se štrajk u svim osnovnoškolskim ustanovama na području RH.
Svi učenici, koji dođu u školu bit će zbrinuti, te će za njih, u skladu s organizacijskim mogućnostima biti organiziran primjereni oblik odgojno obrazovnog rada.
Produženi boravak radit će prema rasporedu.
Za sve informacije roditelji se mogu obratiti na broj 099 508 7985.
Ravnateljica: Vera Obrovac

[više]

Nastavak štrajka i u petak

Autor: Barbara Evaj, 21. 11. 2019. 19:39

Poštovani roditelji i učenici!

Štrajk u svim osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama na području RH nastavlja se i sutra, 22.11.2019.

Svi učenici, koji dođu u školu, bit će zbrinuti. Produženi boravak radit će prema rasporedu.

Za sve informacije roditelji se mogu obratiti na broj 099 508 7985.

Ravnateljica: Vera Obrovac

[više]

Nastavak štrajka

Autor: Barbara Evaj, 20. 11. 2019. 13:44

U četvrtak, 21.11.2019. nastavlja se štrajk u svim osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama na području RH.
Svi učenici, koji dođu u školu bit će zbrinuti, te će za njih, u skladu s organizacijskim mogućnostima biti organiziran primjereni oblik odgojno obrazovnog rada.
Produženi boravak radit će prema rasporedu.
Za sve informacije roditelji se mogu obratiti na broj 099 508 7985.
Ravnateljica: Vera Obrovac

[više]

Nastavak štrajka

Autor: Barbara Evaj, 19. 11. 2019. 13:01

Od danas se štrajka u cijeloj Hrvatskoj do ispunjenja zahtjeva.
Poštovani roditelji i učenici!
U srijedu, 20.11.2019. nastavlja se štrajk u svim osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama na području RH.
Svi učenici, koji dođu u školu bit će zbrinuti, te će za njih, u skladu s organizacijskim mogućnostima biti organiziran primjereni oblik odgojno obrazovnog rada.
Produženi boravak radit će prema rasporedu.
Za sve informacije roditelji se mogu obratiti na broj 099 508 7985.
Ravnateljica: Vera Obrovac

[više]

Dan sjećanja na Vukovar i Škabrnju

Autor: Barbara Evaj, 18. 11. 2019. 12:09

Danas je Dan sjećanja na Vukovar i Škabrnju. Na današnji dan prije 28 godina zaustavljena je obrana grada Vukavara, neprijateljska vojska ušla je u grad i uništila sve pred sobom. U isto vrijeme isto se dogodilo i u Škabrnji. Da se nikad ne zaboravi Vukovar, Škabrnja i 18.11.1991. zapalili smo lampaše i pomolili za sve poginule branitelje i civile...

[više]

Štrajk u cijeloj Hrvatskoj

Autor: Barbara Evaj, 18. 11. 2019. 09:37

Obavijest o nastavku štrajka!

Za utorak, 19.11.2019., najavljen je nastavak štrajka zaposlenih u OŠ i SS za cijelu Hrvatsku. Kao i prijašnjih dana svi učenici, koji dođu u školu, bit će zbrinuti. Gablec je osiguran, a za učenike putnike i prijevoz. Produženi boravak radit će prema rasporedu.

Za sve informacije roditelji se mogu obratiti na broj 099 508 7985.

Ravnateljica: Vera Obrovac

 
 
[više]

Obavijest o nastavku štrajka

Autor: Barbara Evaj, 14. 11. 2019. 12:30

Obavijest učenicima i roditeljima!

Za petak, 15.11.2019., najavljen je nastavak štrajka u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji pa tako i u našoj školi OŠ Slavka Kolara Hercegovac. Kao i prijašnjih dana svi učenici, koji dođu u školu, bit će zbrinuti. Produženi boravak radit će prema rasporedu.

Za sve informacije roditelji se mogu obratiti na broj 099 508 7985.

Ravnateljica: Vera Obrovac

[više]

Obavijest o Danu sjećanja na žrtve Vukovara

Autor: Barbara Evaj, 14. 11. 2019. 11:56

U ponedjeljak, 18.11.2019., Dan je sjećanja na žrtve Vukovara. Kao i svake godine zapalit ćemo svijeće i na taj način odati počast svima koji su stradali u Vukovaru i drugdje u Domovinskom ratu. Pozivamo učenike da donesu lampaše koje ćemo zajedno zapaliti kod spomenika palim hrvatskim braniteljima i uz pločnik kroz centar Hercegovca.

U povodu Dana sjećanja na žrtve Vukovara Udruga branitelja u suradnji s Općinom Hercegovac organizira prikazivanje filma "Glavu dolje-ruke na leđa" u nedjelju 17.11.2019. u 18:30 u maloj sali Hrvatskog seljačkog doma. Učenici 7. i 8. razreda mogu sa svojim roditeljima doći pogledati projekciju.

[više]

Županijsko natjecanje u čitanju naglas

Autor: Barbara Evaj, 8. 11. 2019. 14:51

Danas je u prostoru Bjelovarskog kazališta održano Županijsko natjecanje u čitanju naglas. Sedmo po redu. Sudjelovali su učenici 3.-8. razreda i pokazali odlične prikaze knjiga i ljubav prema čitanju. Među njima bila je i naša predstavnica Maja Bašljan.  Veliki uspjeh postigla je i ove godine. Bila je 2. i nagrađena je knjigom, priznanjem i slatkišima. Izbor najbolje/g je svake godine sve teži jer su svake godine nastupi sve bolji. Sve natjecatelje razveselile su utješne slatke nagrade tvornice vafla Koestlin. Bravo, Majo!

[više]

Obavijest o štrajku

Autor: Barbara Evaj, 5. 11. 2019. 13:40

Obavijest roditeljima!

Za srijedu, 6.11. 2019., najavljen je nastavak štrajka zaposlenih u OŠ i SS za cijelu Hrvatsku. Kao i prijašnjih dana štrajka svi učenici, koji dođu u školu, bit će zbrinuti. Gablec je osiguran, a za učenike putnike i prijevoz. Produženi boravak radit će prema rasporedu.

Za sve informacije roditelji se mogu obratiti na broj 099 508 7985.

Ravnateljica: Vera Obrovac

[više]

Jesenski odmor učenika

Autor: Barbara Evaj, 29. 10. 2019. 12:44

Prema novom Školskom kalendaru za 2019./2020. i, u našoj županiji odabranom četvrtom modelu učeničkih odmora, sutra 30. listopada započinje jesenski odmor učenika i traje do 31. listopada. 1. studenoga blagdan je Svih svetih i neradni je dan u Republici Hrvatskoj. Nastava nakon odmora i blagdana počinje u ponedjeljak 4. studenoga. Svim učenicima želimo ugodne dane odmora u krugu svojih obitelji.

[više]

Edukacija djece u području zaštite i spašavanja

Autor: Barbara Evaj, 29. 10. 2019. 12:03

Danas je u školi, za učenike 2.- 4. razreda, održano predavanje Edukacija djece u području zaštite i spašavanja. Edukaciju su proveli djelatnici Službe civilne zaštite, a djecu su uputili u pravilna postupanja i ponašanja u slučaju prirodnih opasnosti poput poplava, požara... Pokazali su im opremu, objasnili koga i kako kontaktirati u slučaju opasnosti i napomenuli da se broj 112 koristi samo u situacijama kada je potrebna hitna intervencija službi za spašavanje.

[više]

"Zasadi drvo, ne budi panj"

Autor: Barbara Evaj, 25. 10. 2019. 13:42

Danas je u Hrvatskoj započela trodnevna akcija sadnje drveća „Zasadi drvo, ne budi panj“ kojom se nastoji pridonijeti ozelenjivanju svojih životnih sredina, ali ujedno i boriti protiv klimatskih promjena. Ovu građansku inicijativu pokrenula je Varaždinka Angelina Kramar te u kratkom roku privukla mnogobrojne sudionike (pojedince, udruge, ustanove, općine, gradove). U akciju smo se uključili i mi sadnjom četiri stabla lipe u dvorištu Područne škole u Ladislavu. Bilo je naporno i vruće, nismo navikli držati lopate i kopati rupe u zemlji, ali sada smo bogatiji za još jedno iskustvo. Barem neki...učenici 7. razreda (Vanessa Jambreković, Nadja Havranek, Ivano Cjetojević, Pavle Gelenčir), 8. razreda (Jan Kligl, Sebastian Glavač i Patrik Klobučar), kao i svi učenici PŠ Ladislav. Držimo fige da lipe puste korijenje i za koju godinu pruže hlad u učionicama.

[više]

Nastavak štrajka

Autor: Blaženka Rihter, 23. 10. 2019. 13:22

Obavijest roditeljima!

Za četvrtak, 24.10.2019., najavljen je nastavak štrajka u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji pa tako i u našoj školi OŠ Slavka Kolara Hercegovac. Kao i prijašnjih dana svi učenici, koji dođu u školu, bit će zbrinuti. Produženi boravak radit će prema rasporedu.

Za sve informacije roditelji se mogu obratiti na broj 099 508 7985.

Ravnateljica: Vera Obrovac

[više]

Natjecanje u čitanju naglas - gradska razina

Autor: Barbara Evaj, 23. 10. 2019. 12:39

Danas je u Garešnici održano Natjecanje u čitanju naglas - gradska razina. Od 10 natjecateljica u mlađoj i, isto toliko, u starijoj skupini, četiri su bile predstavnice naše škole: Elena Žuti, Maja Bašljan, Jana Marenić i Petra Stankić. Nije im bilo nimalo lako, konkurencija je bila jaka. Ipak, jedna je uspjela nadmašiti ostale i predstavljat će nas dalje na županijskoj razini u Bjelovaru. Pogađate o kome se radi...? To je Maja Bašljan! Čestitamo Maji, ali i svim ostalim natjecateljicama. (Namjerno pišemo natjecateljicama jer nije bilo ni jednog dječaka😔)

[više]

Nastavak štrajka u ponedjeljak u cijeloj Hrvatskoj

Autor: Barbara Evaj, 18. 10. 2019. 13:29

Obavijest roditeljima!

Za ponedjeljak, 21.10. 2019., najavljen je nastavak štrajka zaposlenih u OŠ i SS za cijelu Hrvatsku. Kao i prijašnjih dana svi učenici, koji dođu u školu, bit će zbrinuti. Gablec je osiguran, a za učenike putnike i prijevoz. Produženi boravak radit će prema rasporedu.

Za sve informacije roditelji se mogu obratiti na broj 099 508 7985.

Ravnateljica: Vera Obrovac

[više]

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Autor: Barbara Evaj, 18. 10. 2019. 13:05

Danas smo obilježili Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Uz prigodni program učenika, blagovali smo donesene krušne proizvode i kolače. Stol je i ove godine bio bogat, a na tome zahvaljujemo mamama i bakama. Naš novi župnik blagoslovio je bogatstvo na stolu i prigodnim se riječima pridružio zahvali.

[više]

Dan kravate

Autor: Barbara Evaj, 18. 10. 2019. 12:33

Danas je Svjetski dan kravate! I kod nas je obilježen! Kako? Pa, naravno, nosili smo kravatu!
Kravata je jedini hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv. Istodobno, kravata je i simbol Europe, ali i znak nekih temeljnih ljudskih vrijednosti. Stoga Academia Cravatica proglašava da se 18. listopada svake godine obilježava hrvatski i svjetski Dan kravate.

[više]

Mjesec hrvatske knjige

Autor: Barbara Evaj, 18. 10. 2019. 07:55

Započeo je Mjesec hrvatske knjige - kulturna manifestacija kojom se potiče čitanje i razvija ljubav prema knjigama. Mi smo u Mjesec knjige uplovili Natjecanjem u čitanju naglas. Osam učenika natjecalo se u mlađoj kategoriji, a pet u starijoj. Prva tri mjesta osvojile su: Maja Bašljan, Elena Žuti i Nela Evaj (mlađa skupina) te Petra Stankić, Jana Marenić i Vanessa Jambreković (starija skupina). Maja, Elena, Petra i Jana će se 23. listopada natjecati na gradskoj razini u Garešnici.
Uživajte u knjigama, čitanju i aktivnostima tijekom Mjeseca knjige!

[više]

Terenska nastava učenika 6. razreda

Autor: Barbara Evaj, 16. 10. 2019. 07:51

U ponedjeljak je održana terenska nastava učenika 6. razreda u Ladislavu. U školskom voćnjaku su pobrali jabuke, a zatim su u obližnjoj šumi istraživali slojeve šume te biljni i životinjski svijet. Istraživali su podijeljeni u grupe. Vrijedno su izvršili sve zadane zadatke i umorni, ali veseli vratili se kućama.

[više]

Obavijest o Natjecanju u čitanju naglas i Danima kruha

Autor: Barbara Evaj, 14. 10. 2019. 12:05

Sutra (utorak) se u našoj školi održava Natjecanje u čitanju naglas. Natjecanje je organizirano u dvije skupine - niži i viši uzrast. Za učenike nižeg uzrasta (3.-5. razred) natjecanje će se održati 5. sat, a za učenike višeg uzrasta (6.-8. razred) 6. sat u višenamjenskoj dvorani. Svi ste pozvani gledati i podržati natjecatelje. 

Dani kruha će se održati 18. listopada u Matičnoj školi, a 17. listopada u PŠ Palešnik i PŠ Ladislav. Detalje ćete saznati od razrednika.

[više]

Svehrvatska smotra Dani kruha

Autor: Barbara Evaj, 14. 10. 2019. 11:58

Jučer je u Kutini održana Svehrvatska smotra Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje 2019. u organizaciji Udruge „Lijepa Naša“, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora. Dani kruha su svečanost blagovanja kruha uz prikaz različitih plodova zemlje u kojima sudjeluju eko škole, eko dječji vrtići, đački i studentski domovi.

Učenici 8. razreda Lana Markotić, Eva Bačak i Mihael Bazijanec s voditeljicama knjižničarkom Barbarom Evaj i učiteljicom Biologije i Kemije Matejom Nemet predstavljali su našu školu, ali ujedno i našu županiju. Obučeni u narodne nošnje predstavili su krušne proizvode i plodove zemlje karakteristične za naš kraj koje su pripremile njihove mame. Bilo je orahnjače, makovnjače, pite od jabuka, štruce od lješnjaka, medenjaka, slanih i slatkih muffina, sirom i šunkom punjenih kiflica, slanih pogačica.

Nakon službenog otvaranja Smotre, prigodnih riječi organizatora i kulturno-umjetničkog programa, uslijedio je dio kada su se svi proizvodi mogli kušati i blagovati

[više]

Akcija skupljanja starog papira i EE otpada

Autor: Barbara Evaj, 14. 10. 2019. 07:57

Akcija prikupljanja starog papira provedena je 11. listopada. I ovoga puta je odaziv na akciju bio uspješan. Još uvijek čekamo rezultate o ukupnoj kilaži. EE otpad je ovoga puta prikupljan odvojeno od papira jer tako nalaže poslovanje Flore VTC, našeg novog partnera. EE otpad otpremljen je 4. listopada. Sljedeća akcija bit će u travnju.

[više]

Najava štrajka

Autor: Barbara Evaj, 11. 10. 2019. 13:52

Obavijest roditeljima!

Štrajk zaposlenih u OŠ i SS nastavlja se u ponedjeljak, 14.10. 2019., u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Tako će štrajk biti i u OŠ Slavka Kolara Hercegovac. 

Terenska nastava učenika 6. razreda bit će ostvarena kako je planirano. Svi drugi učenici, koji dođu u školu, bit će zbrinuti. Gablec je osiguran za sve, a za učenike putnike i prijevoz. Produženi boravak radit će prema rasporedu.

Za sve informacije roditelji se mogu obratiti na broj 099 508 7985.

Ravnateljica: Vera Obrovac

[više]

Obavijest za petak

Autor: Barbara Evaj, 10. 10. 2019. 10:54

Obavještavamo roditelje da se u našoj školi danas održava štrajk. Djeca, koja su došla u školu, su zbrinuta do odlaska kućama. Sutra (petak) je nastava prema redovitom rasporedu. Daljnje upute u vezi štrajka bit će pravovremeno objavljene.

Sutra je u školi akcija skupljanja starog papira. Nažalost, EE otpad se u ovoj akciji neće prikupljati, iako je najavljen. Molimo da donesete/dovezete samo stari papir tijekom prijepodneva, najkasnije do 10 sati.

[više]

Solidarnost na djelu

Autor: Barbara Evaj, 10. 10. 2019. 10:37

Danas se u cijeloj zemlji provodi 47. sabirna akcija Hrvatskog Crvenog križa, Solidarnost na djelu, pa tako i na području djelovanja Crvenog križa Garešnica. Učenici obilježeni znakom Crvenog križa prikupljat će novac, za što im se građani trebaju potpisati na ovjerene i numerirane liste. Materijalna dobra mogu se dovesti u skladište društva u Nazorovu 25 u Garešnici, koje će sutra dežurati od 10 do 18 sati. Odjeću, obuću i kućne potrepštine može se donijeti i u Radnički dom u Garešnički Brestovac, gdje ih za potrebe Crvenog križa preuzimaju članice Udruge žena danas od 10 do 16 sati. Moto je:“Ne dvoji, za drugoga izdvoji“!

[više]

Obavijest roditeljima

Autor: Blaženka Rihter, 9. 10. 2019. 23:32

Obzirom na najavljeni štrajk u osnovnim i srednjim školama, obaviještavamo roditelje da će učenici u OŠ Slavka Kolara Hercegovac biti zbrinuti: kroz nastavu ili druge aktivnosti. Produženi boravak će raditi prema rasporedu.

Za sve informacije roditelji se mogu obratiti na broj 099 508 7985.

Ravnateljica: Vera Obrovac

[više]

Dan neovisnosti

Autor: Barbara Evaj, 4. 10. 2019. 12:32

Dan neovisnosti državni je blagdan u Hrvatskoj koji se obilježava 8. listopada i neradni je dan. Toga dana 1991. godine Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

7. listopada (ponedjeljak) i 8. listopada (utorak) neće biti nastave, a sljedeći nastavni dan je 9. listopada (srijeda). Lijepo i pametno provedite vrijeme do našeg sljedećeg susreta u školi. 

Svima želimo sretan Dan neovisnosti!

 

[više]

Europski dan jezika

Autor: Barbara Evaj, 26. 9. 2019. 14:18

Danas je u našoj školi bilo veselo i živo, a iz učionica se se mogli čuti različiti jezici. Naime, obilježavali smo Europski dan jezika. Ujutro su učenici dobili zadatak prevesti rečenice: Dobar dan! Pričaj sa mnom! na osam različitih europskih jezika - svaki razred jedan jezik. Rečenice su zapisali na oblačiće i obojili ih bojama zastave zemlje u kojoj se taj jezik govori i zalijepili oblačiće na kartu Europe u knjižnici. Zatim su pokušavali čitati i izgovarati ih na tim jezicima. Učenicima 4. razreda se toliko svidjelo da su preveli na još četiri jezika i izradili zastave 20 europskih zemalja. Sedmi sat su učenici (po želji) sudjelovali u različitim kvizovima i igrama o jeziku. Bilo je napeto i zanimljivo, a najuspješniji su dobili male slatke nagrade. Da je bilo odlično, govore upiti učenika: Kad ćemo opet tako nešto raditi?!

Europski dan jezika obilježava se 26. rujna svake godine od 2001. Na taj se dan slavi jezična raznolikost kontinenta s više od 200 europskih jezika, 24 službena jezika EU-a, uključujući hrvatski, i tri pisma. Uz to, u Europi se govori oko 60 regionalnih i manjinskih jezika.

Cilj obilježavanja Europskog dana jezika, među ostalim, poticanje je ljudi svih dobi na učenje jezika.  Znanjem jezika olakšava se povezivanje s drugima, šire obzori i ruše kulturni stereotipi, te se olakšava pronalaženje posla.

[više]

Policija u posjetu prvašićima

Autor: Barbara Evaj, 12. 9. 2019. 09:01

U utorak (10.9.) učenike prvih razreda posjetili su pripadnici Policijske postaje Garešnice. Naši su prvašići od policajaca saznali kako se sigurno kretati na putu od kuće do škole, a dobili su i korisne poklone da budu vidljivi vozačima.

[više]

Hrvatski olimpijski dan

Autor: Barbara Evaj, 12. 9. 2019. 08:51

Veselo je i glasno bilo kod nas u utorak. Trčalo se, skakalo, navijalo i natjecalo. Na sportskom igralištu svi učenici matične i područnih škola sudjelovali su u obilježavanju Hrvatskoga olimpijskog dana. Već tradicionalna manifestacija proslave dana utemeljenja HOO-a (10. rujna) okuplja djecu i odrasle u školama i sportskim udrugama te različitim sportskim aktivnostima promiče olimpijske vrijednosti i važnost bavljenja sportskim aktivnostima. Naši su učenici sudjelovali u štafetnim igrama (trčanje s obručem, nošenje loptice na reketu, ...) i rukometu i svi se dobro zabavili.

[više]

Obavijest o prvom nastavnom danu

Autor: Barbara Evaj, 6. 9. 2019. 12:30

Prvi nastavni dan u školskoj 2019./2020. godini je ponedjeljak, 9. rujna 2019. Nastava za sve učenike matične i područnih škola počinje u 7.30.

Autobusi voze redovnim linijama po uobičajenom rasporedu. Odlazak za sve učenike putnike bit će u 12 sati.

Učenici 1. razreda dolaze u pratnji roditelja.

Rad produženog boravka započinje u utorak 10. rujna 2019. po prošlogodišnjem rasporedu (12 - 17 sati).

Učenici trebaju doći s torbama kako bi mogli dobivene udžbenike ponijeti kućama. Prema Pravilniku o kućnom redu škole učenici trebaju imati obuću za školu (papuče) i to vrijedi od prvog dana nastave.

Želimo svima dobrodošlicu i uspješan početak nove školske godine!

[više]

Obavijest o sufinanciranju Općine

Autor: Barbara Evaj, 6. 9. 2019. 09:42

Općinsko vijeće Općine Hercegovac donijelo je Odluku o sufinanciranju dodatnog nastavnog materijala i radnog pribora za učenike osnovne i srednjih škola s područja Općine Hercegovac u školskoj godini 2019./2020.

Pravo na isplatu pomoći u nabavi dodatnog materijala ostvaruju  roditelji učenika od 1. do 4. razreda u iznosu 200,00 kn,  od 5. do 8. razreda, kao i srednjih škola, u iznosu 400,00 kn.
Općinsko vijeće Općine Hercegovac donijelo je Odluku o sufinanciranju prehrane za učenike osnovne škole s područja Općine Hercegovac u školskoj godini 2019./2020. Uz zahtjev za sufinanciranje prehrane mora se priložiti potvrda Porezne uprave o primanjima svih članova kućanstva u 2018. godini i Rješenje centra za socijalnu skrb socijalne pomoći.

Zahtjevi za isplatu pomoći  i sufinanciranje prehrane podnose se na propisanom obrascu koji se mogu preuzeti osobno u Općini Hercegovac te na web stranici Općine i predati najkasnije do 13.09.2019. godine.

[više]

Suglasnost za korištenje drugih obrazovnih materijala Vijest ima dokument u privitku

Autor: Barbara Evaj, 9. 7. 2019. 10:22

Poštovani roditelji,

zbog čestih upita o radnim bilježnicama  obavještavamo Vas da sukladno članku 16. Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu (Narodne novine 116/18) Odluku o korištenju komercijalnih drugih obrazovnih materijala donosi škola i objavljuje na svojim mrežnim stranicama najkasnije do 15. srpnja. Odluka o korištenju drugih obrazovnih materijala i popis drugih obrazovnih materijala po razredima nalazi se u odjeljku DRUGI OBR MATERIJALI.

Podsjećamo da se u skladu s navedenim Zakonom sredstva za nabavu udžbenika obveznih i izbornih predmeta osiguravaju iz Državnog proračuna. Nabava udžbenika je u tijeku i uskoro će svi biti naručeni. Drugi obrazovni materijali (radne bilježnice, zbirke, atlasi, mape…) ne pokrivaju se iz Državnog proračuna već ih nabavljaju roditelji. Budući da je Zakonom propisana ukupna cijena svih komercijalnih drugih obrazovnih materijala (čl. 16. stavak 8) te ona prelazi Zakonom zadani postotak u svim razrednim odjeljenjima, potrebna je pisana suglasnost roditelja. Kako su mnogi od vas na zasluženom godišnjem odmoru, potpise za suglasnosti ćemo prikupljati tijekom cijelog srpnja.

Obrazac Suglasnost za korištenje drugih obrazovnih materijala preuzmite u priloženim dokumentima pod više.

Potpisanu Suglasnost možete:

 • donijeti osobno u školu svakim radnim danom od 8 do 14.30 
 • ako niste u mogućnosti isprintati obrazac, možete doći u tajništvo te Suglasnost potpisati i odmah predati

Napominjemo da će Općina Hercegovac sufinancirati nabavu drugih obrazovnih materijala u iznosu 200,00 kn za učenike 1.-4. razreda, odnosno 400,00 kn 5.-8. razreda.

Molimo sve za razumijevanje.

[više]

Obavijest o kalendaru šk.g. 2019./2020. za BBŽ

Autor: Barbara Evaj, 24. 6. 2019. 08:41

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Odluku o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2019./2020. Tako imamo četiri varijante kalendara za 2019./2020. godinu. Bjelovarsko-bilogorska županija donijela je odluku da će se odmor učenika odvijati prema varijanti 4, odnosno nastavna godina će biti podijeljena s četiri kraća odmora učenika.

Jesenski odmor za učenike  počinje 30. listopada 2019. godine i traje do 31. listopada 2019. godine, s tim da nastava počinje 4. studenoga 2019. godine.

Prvi dio zimskoga odmora za učenike počinje 23. prosinca 2019.  godine i traje do  3. siječnja 2020.  godine, s tim da nastava počinje 7. siječnja 2020.  godine.

Drugi dio zimskoga odmora za učenike počinje 24. veljače 2020. godine i završava 28. veljače 2020. godine, s tim na nastava počinje 2. ožujka 2020. godine.

Proljetni odmor učenika počinje 9. travnja 2020. godine i završava 10. travnja 2020. godine, s tim da nastava počinje 14. travnja 2020. godine.

Nova školska godina počinje 9. rujna 2019., a završava 17. lipnja 2020.

[više]

Obavijesti o udžbenicima za sljedeću školsku godinu

Autor: Barbara Evaj, 21. 6. 2019. 10:55

Udžbenike za sljedeću školsku godinu osiguralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja za sve učenike za obvezne i izborne predmete. Za 1. i 5. razred koristit će se udžbenici prema novom Katalogu udžbenika koje biraju učitelji do 21. lipnja, a za ostale razrede koristit će se udžbenici prema Katalogu udžbenika iz 2014. godine (isti kao i sada). 

Svi učenici će udžbenike za obvezne i izborne predmete dobiti na korištenje u školi prvog dana nastave i oni su vlasništvo škole, što znači da se do posljednjeg dana nastave moraju vratiti. Preuzimanje udžbenika obavlja se prvog dana nastave. Učenici svojim potpisom potvrđuju preuzimanje udžbenika i izjave koju nose roditeljima na potpis. Roditelj ili skrbnik učenika potpisuje izjavu da je preuzeo udžbenike te da će ih na kraju nastavne godine, odnosno i prije isteka nastavne godine u slučaju preseljenja učenika u drugu školu, vratiti u uporabnom stanju.

Učenici i roditelji ili skrbnici imaju obvezu i moraju se brinuti o tome da, nakon završetka nastavne godine, udžbenike namijenjene višegodišnjem korištenju neoštećene vrate školi kako bi ih mogle koristiti i sljedeće generacije.

Učenici su obvezni omotati udžbenike i voditi računa o njihovu prijenosu i čuvanju u školi i kod kuće. Zabranjeno je pisati, crtati ili na bilo koji način označavati tekst u udžbenicima koji nisu radnog karaktera. Ako učenici izgube ili zbog nepažljivog postupanja onemoguće ponovno korištenje udžbenika predviđenih za višegodišnje korištenje, dužni su nadoknaditi štetu u iznosu od 50% kataloške cijene udžbenika. Učenik koji ne vrati udžbenike koje je zadužio prethodne školske godine, odnosno ne nadoknadi štetu izgubljenog ili oštećenog udžbenika, neće moći zadužiti udžbenike za novu školsku godinu.

Radne bilježnice i ostali nastavni materijal nabavljaju roditelji. Općina će i ove godine pomoći novčanim iznosom nabavu nastavnog materijala. Popis radnih bilježnica i ostalog nastavnog materijala potrebnih za novu školsku godinu, bit će objavljen oko 15. srpnja.

Za sve dodatne informacije ili eventualne promjene, bit ćete obaviješteni.

[više]

Nagrađeni učenici na kraju nastavne godine

Autor: Barbara Evaj, 20. 6. 2019. 08:22

Na kraju svake nastavne godine nagrađuju se učenici za svoje uspjehe u učenju, vladanju, posebnim rezultatima u natjecanjima, trudu i zalaganju. Ove nastavne godine je, kao i prethodne četiri, Učiteljsko vijeće odlučilo najbolje učenike nagraditi jednodnevnim izletom, ovoga puta, u Crikvenicu. Nagrađeno je 36 učenika 3.-8. razreda, a na izlet se išlo 19. lipnja. Nagrađeni su sljedeći učenici:

8.: Antea Mihaljević, Matea Ljevar, Izabela Jindra, Ivana Šlegl, Anamari Hadžija

7.: Eva Bačak, Mihael Bazijanec, Leo Panić, Maks Horak, Lana Markotić, Mateo Ljevar, Jan Kligl

6.: Ivano Cjetojević, Jana Marenić, Klara Pokopac, Petra Stankić, Eva Mihaljević, Viktor Noa Kramarić, Fran Ščuković, Nadja Havranek

5.: Borna Sertić, Josip Cindrić, Lea Vrbanić

4.: Viktorija Grbenić, Emma Glavač, Mia Starešinčić, Patrik Sertić, Lea Veseli, Maja Bašljan, Nick Ivičić, Lorena Jelenčić

3.: Katja Petreković, Karla Sejka, Filip Ščuković, Glorija Kramarić

Produženi boravak: Ema Počuć

Osim ovih nagrađenih učenika, odabrani su najbolji sportaš i sportašica, kao i najčitatelji škole.

Najbolja sportašica je Klara Pokopac, a sportaš Ivano Cjetojević.

Najčitateljica u višim razredima je Jana Marenić,  a u nižim Maja Bašljan. 

Svim učenicima čestitamo na uspješnosti!

[više]

Flora VTC - novi sponzor naše Ekoškole

Autor: Barbara Evaj, 17. 6. 2019. 08:53

Rad i brigu o okolišu koje ulažemo u provođenju programa Ekoškole prepoznala je i tvrtka Flora Vtc iz Virovitice koja od ove školske godine sponzorira naše akcije prikupljanja starog papira i EE otpada. Flora Vtc bavi se prikupljanjem otpadnog ulja, guma, baterija i akumulatora, ambalaže, kovina, glomaznog otpada, papira i svih vrsta plastike, građevinskog otpada koji sadrži azbest, a ujedno je i nacionalni koncesionar za skupljanje svih vrsta električnog i elektroničnog otpada. Samo EE otpada na području Hrvatske Flora godišnje sakupi više od 18.000 tona.

Flora skuplja sve vrste papira, kartona i papirne ambalaže, kako od građana, tako i od ustanova i pravnih osoba.  Naše ovogodišnje dvije akcije prikupljanja starog papira sponzorirala je u iznosu 2800,00 kn koji je utrošen za nabavu novih knjiga za lektiru i slobodno čitanje u školskoj knjižnici.  Ovim putem zahvaljujemo tvrtki Flora Vtc na sponzorstvu i nadamo se daljnjoj uspješnoj suradnji.

Za više informacija o radu tvrtke posjetite web stranicu https://flora-vtc.hr/

[više]

Obavijesti do kraja nastavne godine

Autor: Barbara Evaj, 13. 6. 2019. 11:41

14. lipnja 2019. zadnji je dan nastave u ovoj školskoj godini.

U srijedu, 19. lipnja, ići će se na nagradni izlet u Crikvenicu. Nakon sjednice Učiteljskog vijeća, razrednici će nagrađene učenike i roditelje telefonom obavijestiti o detaljima izleta.

Dopunski rad za učenike koji će imati jednu i dvije negativne ocjene počet će 26. lipnja i trajati do 9. srpnja. Rasporede će učenicima dodijeliti razrednici. Ukoliko učenici nakon dopunskog rada ne poprave ocjene, u kolovozu su popravni ispiti 20. i 21. kolovoza od 8 sati.

Podjela svjedodžbi za sve učenike bit će 28. lipnja u 10 sati. Prijevoz učenika putnika je osiguran. Svi učenici putnici čekaju na autobusnim stanicama u 9.30.

Nastava u narednoj školskoj godini počinje 9. rujna 2019.

Svim učenicima želimo uspješan završetak nastave, ugodan i lijep ljetni odmor, a osmašima uspješan upis u odabrane srednje škole.

[više]

Dijamantni status za 15 godina Ekoškole

Autor: Barbara Evaj, 10. 6. 2019. 13:39

U petak smo svečanim programom upriličili podizanje nove Zelene zastave kojom slavimo Dijamantni status naše Ekoškole. Ovaj status zaslužili smo zbog 15 godina kontinuiranog rada na aktivnostima kojima potičemo ekološku osviještenost učenika. Zastavu su podizali učenici koji su se ove školske godine posebno istaknuli, a tu čast zaslužili su Maja, Izabela, Petra, Matea, Jan, Ivano i Maks.

[više]

Poštujte naše znakove

Autor: Barbara Evaj, 31. 5. 2019. 13:03

Danas su našu školu posjetili policijski službenici (ravnateljstvo MUP-a, PU BBŽ i PP Garešnica) koji su učenike podučili kako biti siguran u prometu predavanjem i praktičnim vježbama (vožnja biciklom, jumicarom i prezentacija borilačkih vještina). Uz njih je gostovalo kazalište Smješko koje je izvelo predstavu temom vezanu uz promet i sigurnost u prometu. Osim učenika 3. i 4. razreda naše škole, s nama su bili učenici RN OŠ Trnovitica. Svi su se odlično zabavili, ali i naučili puno novih stvari, okušali se u izvođenju borilačkih vještina, isprobali vožnju jumicar autićima i vozili bicikl po postavljenom poligonu. Dan za pamćenje!

[više]

1. nagrada na natječaju Eko paket ide...OŠ Slavka Kolara Hercegovac

Autor: Barbara Evaj, 30. 5. 2019. 08:49

Jučer je u Zagrebu održano proglašenje pobjednika i svečano uručenje nagrada najuspješnijim školama na natječaju Eko paket u organizaciji Udruge Lijepa Naša. U kategoriji učenika 5.-8. razreda i srednjih škola naša škola je osvojila nagradu za 1. mjesto. Rad su izradili učenici dodatne nastave Hrvatskoga jezika i skupine Malih knjižničara, a poruka koju nastoji prenijeti je da sve što uzmemo iz prirode, trebamo nekako i vratiti. Iako nismo očekivali pobjedu, sretni smo i ponosni što je baš naš rad prepoznat kao najbolji!

[više]

Dan škole

Autor: Barbara Evaj, 28. 5. 2019. 12:10

21. svibnja obilježili smo Dan škole. Bilo je zanimljivo, veselo i drugačije nego prethodnih godina. Budući da smo kulturno-umjetnički program posvetili majkama i održali ga ranije, mogli smo se opustiti i zabaviti u zajedničkom druženju učenika i učitelja. U prvom dijelu dana učenici su sudjelovali u radionicama za koje su se sami opredijelili. Bilo je ukupno 10 radionica, a sve različite, za svakoga ponešto. U drugom dijelu dana, zajednički smo odmjerili snage u sportskim igrama. I tu su učenici mogli izabrati u kojoj će sportskoj igri sudjelovati, a pridružili su im se i učitelji. Imali smo štafetne igre, graničara (mali i veliki) i potezanje užeta. Dobro smo se nasmijali i zabavili. Sve u svemu, bio je to dan za pamćenje.

[više]

Program za Majčin dan

Autor: Barbara Evaj, 16. 5. 2019. 11:09

13. svibnja upriličili smo bogat kulturno-umjetnički program koji smo posvetili mamama. Naime, svake druge nedjelje u svibnju obilježava se Majčin dan. Inače smo mame razveselili ručno izrađenim čestitkama, porukama i sitnim poklonima, ali ove godine odlučili smo napraviti to malo drugačije. Nadamo se da su svi prisutni uživali u našem glazbeno-scenskom, pjevačko-sviračko-plesačkom izričaju. 

[više]

Profesionalno usmjeravanje učenika osmog razreda

Autor: Dalibor Misliveček, 15. 5. 2019. 09:39

U ponedjeljak 29. travnja 2019. godine našu školu posjetili su djelatnici Srednje Tehničke škole Daruvar, te su učenicima osmog razreda predstavljena strukovna zanimanja koja se mogu upisati u navedenoj školi u šk. godini 2019./2020.

U utorak 7. svibnja 2019. godine učenici osmog razreda naše škole sudjelovali su na Danu profesionalnog usmjeravanja u Bjelovaru u sklopu kojeg su predstavljene srednje škole BBŽ.

U petak 10. svibnja 2019. godine učenici osmog razreda naše škole sudjelovali su na Danima otvorenih vrata Srednje škole Augusta Šenoe u Garešnici gdje su učenicima prezentirani školski programi i zanimanja.

U ponedjeljak 27. svibnja 2019. godine našu školu posjetit će djelatnici Srednje škole Bartola Kašića iz Grubišnog Polja kako bi predstavili programe koje učenici osmih razreda mogu upisati u njihovoj školi u narednoj školskoj godini.

[više]

Obnovljen status Ekoškole

Autor: Barbara Evaj, 13. 5. 2019. 15:30

U petak smo, u svečanoj dvorani restorana Gastro Globus u Zagrebu, nazočili promociji 19. generacije Ekoškola, a ujedno je naša škola, koja pripada 5. generaciji Ekoškola, obnovila status iz dosadašnjeg zlatnog u dijamantni.  Zadaća Ekoškola je odgojiti mlade generacije osjetljivima na pitanja okoliša i osposobiti ih za donošenje odluka o razvitku društva u budućnosti. Status Ekoškole je sustav nagrađivanja na lokalnoj, državnoj i međunarodnoj razini. Škole koje ispune postavljene kriterije i koje brigu za okoliš promiču kao trajnu vrijednost i način življenja, dobivaju povelju o statusu Međunarodne Ekoškole i Zelenu zastavu sa znakom Ekoškole. Ovo prestižno međunarodno priznanje dodjeljuje se na dvije godine. Nakon toga slijedi obnova statusa. Škola mora dokazati da je u provedbi programa, prema zacrtanim smjernicama otišla “korak dalje”, produbila i proširila rad na izabranim temama te sve aktivnosti mora iscrpno dokumentirati, što mi uspješno obavljamo već 15 godina, a dokaz je upravo ovaj, dijamantni, status.

[više]

Akcija skupljanja papira uspješno provedena

Autor: Barbara Evaj, 8. 5. 2019. 13:15

3. svibnja provedena je druga ovogodišnja akcija skupljanja starog papira i elektroničkog otpada. Hvala svima koji su se u nju uključili i pomogli nam u prikupljanju. Obavještavamo vas da je akcijom prikupljeno 2340 kg staroga papira što pokazuje da smo i dalje, uz vašu pomoć, uspješni. Strai papir zbrinula je tvrtka Flora VTC d.o.o. iz Virovitice.

[više]

Proljetna akcija skupljanja starog papira

Autor: Barbara Evaj, 29. 4. 2019. 11:33

Obavještavamo  učenike, roditelje i sugrađane  da će se u  petak, 2. svibnja 2019.  godine, provesti druga ovogodišnja akcija sakupljanja starog papira i elektroničkog otpada. Papir i EE možete predati do 9 sati ispred glavnog ulaza u školu. Nadamo se da ćete se, kao i do sada, odazvati akciji. Unaprijed zahvaljujemo na odazivu i nadamo se prikupiti što više staroga papira!   ​

[više]

Proljetni odmor učenika

Autor: Barbara Evaj, 17. 4. 2019. 10:01

Danas je posljednji dan nastave prije početka proljetnog odmora učenika koji traje do 26. travnja 2019. Prvi nastavni dan nakon odmora je 29. travnja 2019. Učenicima želimo ugodne i opuštajuće prazničke dane te svima želimo sretan Uskrs!

[više]

Odabrana najljepša pisanica

Autor: Barbara Evaj, 17. 4. 2019. 09:03

Danas je Povjerenstvo (u sastavu učiteljica Zrinke Cjetojević, Silvije Arland i učitelja Zdravka Damjanovića) odabralo najljepšu pisanicu i nagradilo učenicu Luciju Mesar koja ju je izradila. Budući da je izbor bio težak (jer su sve lijepe), nagradili su i drugo i treće mjesto koje je pripalo Magdaleni Jandrović i Marku Vlahoviću. Prošlog tjedna učenicima je ponuđen nagradni natječaj da naprave svoju pisanicu, a najljepša će biti nagrađena. Natječaj su osmislili i proveli učenici 2. razreda s učiteljicom Silvijom Arland.

[više]

Spelling elf natjecanje

Autor: Barbara Evaj, 17. 4. 2019. 09:01

Jučer je ekipa naših učenika 5.-7. razreda sudjelovala u natjecanju Spelling elf (natjecanje u sricanju riječi na engleskom jeziku) koje je održano u I. OŠ Bjelovar. Najbolji uspjeh postigli su Jana Marenić i Sver Kolař koji su došli do 6. kruga. Čestitamo Jani, Svenu, Benjaminu, Josipu, Lei, Maksu i Viktoru!

[više]

Učenici produženog boravka u posjetu Općini

Autor: Barbara Evaj, 16. 4. 2019. 10:30

Učenici produženog boravka posjetili su jučer sa svojom učiteljicom nove prostorije naše općine. Načelnik ih je upoznao s općim podacima o općini te poslovima kojima se bave njezini djelatnici. Učenici su imali brojna pitanja, a donijeli su i neke svoje kreativne radove za uspomenu.

[više]

Tjedan zdravlja u BBŽ

Autor: Barbara Evaj, 16. 4. 2019. 07:59

Devetu godinu za redom održava se Tjedan zdravlja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Provodi ga Udruga za promicanje pozitivne afirmacije mladih u društvu „Impress Daruvar“ u suradnji s organizacijom CroMSic, Medicinskim fakultetom iz Zagreba te studentima istoga. Udruga Impress sustavno prati razvoj djece i mladih te otvara nove mogućnosti za djecu i mlade, a u Tjednu zdravlja provode različite radionice i organiziraju predavanja za mlade u školama. Predavači su studenti – volonteri. Jučer su u našoj školi održana dva predavanja s radionicama: za učenike 5. i 6. razreda predavanje i radionica Mentalno zdravlje, a za učenike 7. i 8. razreda predavanje i radionica Pubertet. Učenici su bili zainteresirani i imali su brojna pitanja na koja im je doktorandica psihologije, Tanja Herceg, strpljivo odgovarala.

[više]

Smotra kazališnih amatera

Autor: Barbara Evaj, 11. 4. 2019. 18:47

Danas se u Hercegovcu održala 20. smotra kazališnih amatera Bjelovarsko-bilogorske županije. Nastupile su kazališne družine iz Bjelovara, Daruvara i Hercegovca, a predstavile su se četirima predstavama. Organizator smotre je Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije, a domaćin Hrvatska čitaonica Hercegovac. Učenici naše škole pogledali su predstavu Bjelovarskog kazališta Nevolje princeze Lijepe. Najuspješnija predstava predstavljat će našu županiju na državnoj smotri kazališnih amatera. 

[više]

Vježba evakuacije i spašavanja

Autor: Barbara Evaj, 9. 4. 2019. 10:46

Danas je u našoj školi provedena vježba evakuacije i spašavanja. Uz sve učenike, učitelje i djelatnike škole u vježbi su sudjelovale i Javna vatrogasna postrojba Garešnica, Vatrogasna zajednica Općine Hercegovac, Državna uprava za zaštitu i spašavanje (Centar 112 u Bjelovaru), Služba civilne zaštite Bjelovar,  Stožer civilne zaštite Općine Hercegovac te Crveni križ Garešnica. Vježbom je prikazano kako se pravilno evakuirati u slučaju da se u školi dogodi požar ili nešto slično. Dvoje učenika odglumilo je ozljede ruku. Za njih su se pobrinuli učenici koji su pripremljeni za pružanje prve pomoći. Ti su učenici imali prikazane rane na tijelu koje su izradile učiteljica Zrinka Opalički i Zrinka Cjetojević. Dvije učenice i učiteljica, zbog zadobivenih navodnih ozljeda, nisu izašle iz škole te su njih spašavali vatrogasci, a zatim im je pružena prva pomoć. Vježba je uspješno provedena. Slike vježbe  i spašavanja uskoro možete vidjeti u foto-galeriji. 

[više]

Osvojeno 2. mjesto na MŠKK

Autor: Barbara Evaj, 4. 4. 2019. 13:52

Jučer je u Bjelovaru u organizaciji Hrvatske mreže školskih knjižničara proveden kviz za učenike petih razreda Bjelovarsko-bilogorske županije. Kviz čine pitanja i pojmovi vezani uz zadanu knjigu, a ove godine to je bila Charlie i tvornica čokolade Roalda Dahla. Našu školu predstavljali su Lea Vrbanić, Borna Sertić i Josip Cindrić i postigli najbolji uspjeh do sada. Iako su bili u dvoboju, ili kako mi to na kvizu zovemo pripetavanju, za prvo mjesto, bolji od njih bili su učenici iz OŠ Veliko Trojstvo. I to samo za jedan odgovor. Iako nam je prvo mjesto izmaklo, nismo tužni jer je rezultat i više nego što smo očekivali. A da je dan bio bogat govori i činjenica da se kviz održao u Gradskom muzeju Bjelovar koji smo tom prigodom obišli. U Bjelovarskom kazalištu pogledali smo predstavu Svijet bez smeća prava je sreća, posjetili školu domaćina - II. OŠ Bjelovar i Dječji odjel Narodne knjižnice "Petar Preradović". Mi zadovoljni!

[više]

Međunarodni dan dječje knjige

Autor: Barbara Evaj, 2. 4. 2019. 14:38

Svake godine na rođendan Hansa Christiana Andersena u mnogim zemljama svijeta obilježava se Međunarodni dan dječje knjige kako bi se ukazalo na važnost čitanja već od najranije dobi te potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Kao datum obilježavanja izabran je rođendan Hansa Christiana Andersena – 2. travnja. Osim toga, danas je i 6. rođendan kampanje "ČItaj mi", prve nacionalne kampanje za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja. Pokrenuta je povodom Europske godine čitanja naglas (2013.).

Čitalo se i kod nas u školi...učenicima prvog razreda i učenicima produženog boravka. Učenici 1. razreda prisjetili su se nekih klasičnih bajki i upoznali novu, koju do sada nisu čuli, - Matovilku, a učenici produženog boravka družili su se s ribicom Srebricom u njezinim pustolovinama.

[više]

Sport naš svakodnevni

Autor: Barbara Evaj, 2. 4. 2019. 13:12

U tijeku su sportska natjecanja. Naši učenici redovito sudjeluju u nekoliko sportskih disciplina i postižu odlične rezultate. Do sada su sudjelovali u ovim disciplinama: stolni tenis (međuopćinska i županijska razina), šah (međuopćinska razina), nogomet (međuopćinska razina), rukomet (međuopćinska razina). Tko se u čemu natjecao i kakav su rezultat postigli, pročitajte pod više.

[više]

Uspjesi na županijskim natjecanjima

Autor: Barbara Evaj, 20. 3. 2019. 12:34

Iza nas su županijske razine natjecanja. Dvojica učenika svojim rezultatima, postignutim na školskim natjecanjima, osigurala su sudjelovanje i na ovoj razini natjecanja.

12. ožujka u Grubišnom Polju na natjecanju iz Biologije sudjelovao je učenik 7. razreda, Maks Horak, i osvojio 5. mjesto.

18. ožujka u Daruvaru na natjecanju iz Geografije sudjelovao je učenik 7. razreda, Jan Kligl i zauzeo predzadnje mjesto.

[više]

Županijsko natjecanje iz Povijesti

Autor: Barbara Evaj, 11. 3. 2019. 11:40

U petak, 8. ožujka, u našoj školi održano je Županijsko natjecanje iz Povijesti. Sudjelovalo je 11 učenika 7. razreda i isto toliko učenika 8. razreda iz 9 škola naše županije: OŠ Ivana viteza Trnskog Nova Rača, OŠ Štefanje, I. OŠ Bjelovar, IV. OŠ Bjelovar, OŠ Garešnica, OŠ Trnovitica, OŠ Velika Pisanica, OŠ Vladimira Nazora Daruvar i OŠ Čazma). Najuspješniji u 7. razredu bili su učenici iz OŠ Garešnica i OŠ Trnovitica, dok su u 8. razredu najuspješniji bili učenici IV. OŠ Bjelovar, OŠ Velika Pisanica  i OŠ Štefanje.

[više]

Maškare...

Autor: Barbara Evaj, 5. 3. 2019. 13:32

Pjevalo se danas, plesalo i igralo tako da je odzvanjala cijela škola, ali i centar Hercegovca,  od glasova veselih maškara. Svi učenici 1.-5. razreda maskirali su se u najdraže im likove (stvarne i nestvarne, izmišljene i postojeće) i plesali, pjevali, igrali igre, dobro se zabavili! Odabrali smo najbolje maske,  zasladili se grickalicama i bombonima... Uživali smo i poželjeli  da su maškare svaki dan!

Fotografije uskoro u fotogaleriji...zavirite u ludu i otkačenu atmosferu!

[više]

Odabrani najbolji učenički radovi akcije "Sigurniji internet za djecu i mlade"

Autor: Blaženka Rihter, 30. 3. 2012. 12:09

U sklopu akcije "Sigurniji internet za djecu i mlade" koju su ove godine organizirali "Suradnici u učenju" (zajednica učitelja i nastavnika) uključila se i naša škole. Akciju su kroz dva tjedna provodile učiteljice Kristina Smiljić, Barbara Evaj i Blaženka Šantalab. Raznim radionicama i predavanjima učenike smo educirali o navedenoj temi, dok su na satovima informatike izrađivali razne radove koje smo slali na natječaj.

Najboljim radovima proglašena su i tri rada iz naše škole i to radovi:

Sare Klobučar-prezi, Opasan svijet interneta

Ivane Klarić-prezi, Sigurna plovidba internetom te

Mali knjižničari; Lorena Đuroković, Elena Šturlić, Katarina Šturlić, Mirna Bogović, Marko Čavlović , Josipa Čengić i učiteljica Barbara Evaj s ilustriranom pričom Mia u mreži facebook predatora.

[više]

Arhiva naših vijesti   
 


Oglasna ploča
 
Drugi obr. mat. 2020.
 
Upisi u SŠ
 
Udžbenici 2020./2021.
 
Poruka tjedna

Izgovorene riječi ponekad bole, ali češće bole one neizgovorene...

 
Javni poziv ponude
Priloženi dokumenti:
Obrazac-Skola u prirodi 2018..docx

 
Anketa
Koji je tvoj omiljeni predmet?

 
Školski list Breza

Breza 13

Breza br. 12

Skolski list Breza

 
Sigurniji internet

 
Eko paket

 
"Skockali" smo se...

 
CARNet
CARNET
18.06.2021. 12:58
Istraživanje tržišta – IKT oprema (učenički uređaji za školske učionice)
Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET planira započeti postupak javne nabave IKT opreme – učenički uređaji za školske učionice  u sklopu II. faze programa ,,e-Škole: Cjelovita informatizacija procesa poslovanja ... The post Istraživanje tržišta – IKT oprema (učenički uređaji za školske učionice) appeared first on CARNET .

18.06.2021. 08:16
Za kraj školske godine – malo statistike
E-Škole digitalni sadržaji za učenje i poučavanje, nastali u sklopu CARNET-ovog programa "e-Škole: Cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće", ... The post Za kraj školske godine – malo statistike appeared first on CARNET .

17.06.2021. 13:29
Natjecanje ,,Kamera, ton, e-lektira!"
,,Kamera, ton, e-lektira!" je CARNET-ovo natjecanje u izradi lektirnih videonajava namijenjeno osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj, koje se održava u okviru CARNET-ove konferencije za korisnike - CUC2021: Nove ... The post Natjecanje ,,Kamera, ton, e-lektira!" appeared first on CARNET .

 
Tražilica
 
Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

 
Linkovi...
 
Na današnji dan

 
Raspored sati

 
web stranice

Klikom na slike pogledajte web stranice  "E za sve" i "Sigurnost i zaštita na internetu"

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 8. 2012.

Ukupno: 5382072
 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac / Braće Petr 2, HR-43284 Hercegovac / os-skolara-hercegovac.skole.hr / ured@os-skolara-hercegovac.skole.hr
preskoči na navigaciju