preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac

Biljni svijet

Mačiji Repak

Autor: Patrik Krmić, 31. 1. 2014.

Mačji repak manje je rasprostranjen od klupčaste oštrice i vlasulje livadne, a raste u Europi, Maloj Aziji, Sjevernoj Africi i Sjevernoj Americi u klimatski hladnijim i planinskim područjima. Daje odličnu zelenu masu, silažu i sijeno. Koristi se za ishranu stoke u zelenom stanju košnjom i napasivanjem te za proizvodnju sijena i konzerviranje (sjenaža i silaža). Bolje podnosi košnju nego intezivnu ispašu jer nakon intezivne ispaše, osobito ovcama, brzo nestaje (2 do 3 godine) zbog preniskog odgrizanja. To je jedna od najkasnijih visokih trava. Vijek trajanja je od 4 – 6 godina, a u povoljnim uvjetima i više. Prinos zelene mase je do 50 t/ha.

Korijen je nježan, dobro razvijen, žiličast, najvećim dijelom nalazi se u oraničnom sloju tla (na 30 cm dubine). Formira rahli busen. Stabljika je uspravna, glatka, otporna na polijeganje, naraste do 130 cm i više. Mačji repak na dnu vlati ima specifično lukovičasto zadebljanje (gaplokorm) po čemu se lako poznaje u bescvjetnom stanju. U zadebljanju su nakupljene rezerve hranjivih tvari. Zadebljanje je veće što su uvjeti za rast nepovoljniji. Listovi su ravni i goli, oko 30 – 35 cm dugi i postepeno suženi, sivozelene boje, na vrhu žućasto zeleni. Cvat je cilindrična metlica (repak) dužine 15 – 25 cm, a širine 4 – 8 mm. Plod je okrugao do jajolik, do 2 mm dug, srebrenastosmeđe boje. Često se događa da su po dvije sjemenke zajedno. Masa 1 000 sjemenki je oko 0,4 grama.

Mačji repak je jara višegodišnja trava, koja od druge godine i u drugom porastu razvija generativne organe. Jedna je od najotpornijih vrsta trava na niske temperature. Nakon sjetve razvija se sporo. Najbolje uspijeva na srednje teškim ali i teškim plodnim tlima umjerene vlažnosti. Stranooplodna je biljka. Počinje cvasti rano ujutro pred izlazak sunca, pri temperaturi višoj od 10 °C. Od cvatnje do sazrijevanja potrebno je oko mjesec dana. Sjeme klije kod temperature od oko 5 °C. U povoljnim uvjetima niče za 5 do 7 dana.

Kao predkultura odgovaraju mu žitarice i jednogodišnje mahunarke. Sjetvu je bolje obaviti u ljetno-jesenskom roku, pa se sustav obrade primjenjuje kao i za ozime kulture. Osnovnu obradu tla treba obaviti u kolovozu na dubini oraničnog sloja (30 cm dubine).

Dobro reagira na gnojidbu, osobito dušičnim gnojivima, tako da i kod visokih doza dušika ne poliježe zbog otpornosti na polijeganje. Količina potrebnih hraniva za proizvodnju voluminozne krme sadrži 200 kg/ha dušika, 70 kg/ha fosfora i 90 kg/ha kalija. U proizvodnji sjemena gnoji se s oko 100 kg/ha dušika, dok je gnojidba s fosforom i kalijem kao i za voluminoznu krmu.

Za proizvodnju voluminozne krme sije se u čistoj kulturi ili u smjesama s višegodišnjim mahunarkama i travama. U čistoj kulturi u vrlo povoljnim uvjetima sije se od 10 – 11 kg/ha. U smjesi s lucernom sije se 3 – 5 kg/ha mačjeg repka i 9 – 12 kg/ha lucerne, a u smjesi s crvenom djetelinom sije se 4 – 6 kg/ha sjemena mačjeg repka i 8 – 11 kg/ha sjemena crvene djeteline. Sije se na dubinu od 1 cm. Za proizvodnju sjemena sije se na međuredni razmak od 25 – 30 cm, s 5 do 6 kg/ha sjemena. Sjetvu treba obaviti u kasno ljeto (kolovoz).

U povoljnim uvjetima mačji repak daje dva do tri (i više) porasta tijekom godine. Najveći prinos mase daje u prvom porastu. Košnju je najbolje obaviti u fazi pojave cvati.

Sjeme se vrlo malo osipa u zriobi što olakšava određivanje vremena žetve. Žetvu treba početi kada je 40 % metlice repaka pobijelilo, a na 3 do 10 % cvata vrhovi su na dužini do 1 cm otrušeno sjeme. Nakon žetve sjeme treba svesti na skladišnu vlagu od 13 %. Najveći prinosi sjemena, koji iznose do 1 000 kg/ha, postižu se u drugoj, trećoj i četvrtoj godini proizvodnje.




Izvor: http://www.agroklub.com/sortna-lista/krmno-bilje/macji-repak-51/




Oglasna ploča
 
Drugi obr. mat. 2020.
 
Upisi u SŠ
 
Udžbenici 2020./2021.
 
Poruka tjedna

Izgovorene riječi ponekad bole, ali češće bole one neizgovorene...

 
Javni poziv ponude
Priloženi dokumenti:
Obrazac-Skola u prirodi 2018..docx

 
Anketa
Koji je tvoj omiljeni predmet?





 
Školski list Breza

Breza 13

Breza br. 12

Skolski list Breza

 
Sigurniji internet

 
Eko paket

 
"Skockali" smo se...

 
CARNet
CARNET
25.01.2021. 20:02
HITNO Najava radova na podrucju Splitsko-dalamtinske zupanije – OIV – 27.01.2021.
Postovani, CARNET NOC je zaprimio obavijest o radovima na optickoj mrezi pruzatelja usluge Odasiljaci i veze d.o.o., koji ce se odvijati 27.01.2021. od 08:00 do 12:00 sati. Uslijed radova doci ... The post HITNO Najava radova na podrucju Splitsko-dalamtinske zupanije – OIV – 27.01.2021. appeared first on CARNET .

25.01.2021. 17:02
HITNO Radovi na elektricnom sustavu u cvoristu u Osijeku
Postovani, Zbog problema s napajanjem elektricnom energijom u nasem cvoristu u Osijeku, veceras 25. sijecnja 2021. oko 22 sata ce se vrstiti radovi na provjeri sustava za napajanje eleltricnom energijom. ... The post HITNO Radovi na elektricnom sustavu u cvoristu u Osijeku appeared first on CARNET .

25.01.2021. 11:15
Nabava usluge nadogradnje Edutorija
Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET provodi postupak javne nabave usluge nadogradnje Edutorija. Edutorij je informacijski sustav repozitorija digitalnih obrazovnih sadržaja koji se nalazi na adresi https://edutorij.e-skole.hr. Sustav Edutorij ... The post Nabava usluge nadogradnje Edutorija appeared first on CARNET .

 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

 
Linkovi...
 
Na današnji dan

 
Raspored sati

 
web stranice

Klikom na slike pogledajte web stranice  "E za sve" i "Sigurnost i zaštita na internetu"

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 8. 2012.

Ukupno: 5355364
 
 > Taj čudni svijet  > Životinjsko i biljno carstvo  > Biljni svijet
CMS za škole logo
Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac / Braće Petr 2, HR-43284 Hercegovac / os-skolara-hercegovac.skole.hr / ured@os-skolara-hercegovac.skole.hr
preskoči na navigaciju