preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac

Životinjsko carstvo

Papigača

Autor: Lea Veseli, 6. 11. 2020. 12:33

Papigača je riba koja ima kljun kao papiga, može mijenjati oblik, boju, pa čak i spol tijekom svog života.

 

 

[više]

Muhe

Autor: Manuela Bačak, Vanessa Beki, 19. 10. 2015. 12:01

Sve vrste muha dobri su letači, izrazito su mobilne a vole se zadržavati u blizini mjesta gdje su povoljni uvjeti za odlaganje jajašaca. Muhe se hrane i zadržavaju na različitim organskim materijalima u raspadanju i na izmetu.Tijelo muha je dlakavo i na njemu se lako „ulovi“ i zadržava nečistoća te mikroorganizmi iz materijala po kojima se muhe kreću i hrane.Zbog iznimne mobilnosti muhe na hranu i namirnice lako mogu prenijeti razne patogene mikroorganizme – najčešće uzročnike crijevnih zaraznih bolesti. Ilustracije radi, prosječan broj pronađenih bakterija na tijelu muhe je 4 milijuna, a iz crijevnog trakta izolirano je 50 vrsta za čovjeka patogenih bak, te 10 vrsta crijevnih protozoa, i 10 vrsta parazitskih crva te nekoliko vrsta virusa.Uloga muha u prijenosu crijevnih zaraznih bolesti najviše ovisi o pravilnoj higijenskoj dispoziciji smeća i otpadaka, jer se pravilnom dispozicijom smanjuje mogućnost razvoja muha, ujedno i prijenos bolesti.

[više]

Bogomoljke

Autor: Manuela Bačak, Vanessa Beki, 8. 6. 2015. 12:28

Bogomoljke su red velikih grabežljivih kukavca podrazreda krilaša koji prednji par nogu drže uzdignute na način što podsjeća na sklopljene ruke pri molitvi, pa su po tome nazvani. Glava im je pomična, s velikim izbočenim očima, ticala duga. Prvi prsni kolutić im je jako produljen i omogućava pomicanje glave u svim smjerovima. Izvanredno su dobro prilagođene okolišu, mogu mijenjati boju tijela što ih, povezano dugotrajnom nepokretnošću, čini vrlo teško uočljivim. Duljina tijela im je najčešće između 40 i 80 mm. Ženke su veće od mužjaka. Hrane se drugim kukcima koji su manji od njih, napadaju iz zasjede, hvataju plijen prednjim parom nogu a ponekad pojedu i pripadnike svoje vrste. Vole toplo vrijeme, aktivni su po danu.

[više]

Škorpijon

Autor: Stjepan Tot, Vid Raić, 2. 6. 2015. 12:08

Škorpije ili škorpioni  spadaju u najkrupnije  životinje. To su najstariji kopneni zglavkari. Žive u suptropskim i tropskim predjelima, a ima ih i u umjerenom pojasu. Danju miruju dok noću idu u potragu za hranom. Veličine su 13 mm do 25 cm.

 
[više]

Komarci

Autor: Manuela Bačak, Vanessa Beki, 29. 5. 2015. 12:08

Komarci su porodica kukaca koja je svrstana u red dvokrilaca. Porodica ima oko 50 rodova i obuhvaća oko 33.000 vrsta. Razvili su se prije oko 170 milijuna godina. Komarci nastanjuju sva područja na svijetu, osim polarnih područja, pustinja i područja viših od 1500 metara nadmorske visine, ali najčešće u blizini vode, neovisno o njenoj veličini i kvaliteti. No, različite vrste žive u vrlo različitim područjima. Komarci su najaktivniji u sumrak ili u rano jutro, odnosno tijekom noći, kada je izraženija vlažnost zraka i niža temperatura. Izuzetak od toga čini Azijski tigrasti komarac koji je stigao i u Hrvatsku, a koji bode tijekom čitavog dana, agresivniji je i potiskuje domicilnu vrstu komaraca.

 

[više]

Merkati

Autor: Nela Šelir, 27. 4. 2015. 12:20

Naseljavaju južnu Afriku / Angola, Namibija, Bocvana/ i to isključivo savane.
Uglavnom se hrane insektima, paucima, jajima, pticama, gušterima, škorpijama i drugim manjim siasarima, kao i korenjem i lukovicama. Sa svojim izuzetnim čulom njuha merkati bez problema nalaze hranu pod zemljom, a zatim na red dolazi izuzetno brzo kopanje. Svakog dana love na drugom kraju svoje teritorije a na početnu lovnu teritoriju se vraćaju posle nedelju dana. Svaki merkat traži za sebe hranu, ali kada su u pitanju krupnije životinje love zajedno.
Krzno je sivo ili podseća po boji na štavljenu kožu sa braon područjima na leđima i stranama. Glava i guša su prosedo beli, oči su oivičene crnim prstenom / koji upijaju sunce i omogućavaju im jasan vid / kao i uši.
 

[više]

Crveno modra Ara

Autor: Manuela Bačak, Vanessa Beki, 13. 4. 2015. 12:29

Nastanjuje suhe tropske šume u Srednjoj i Južnoj Americi. Sa površinom od oko 6 700 000 km2 rasprostranjenosti, ovo je najrasprostranjenija vrsta roda i nije ugrožena. Otprilike je 81 do 96 cm duga, ali više od polovine dužine je zapravo duga, zašiljen rep, uobičajen kod svih ara. Prosječna težina je oko jednog kilograma.

[više]

Divlji vepar

Autor: Patrik Krmić, 9. 12. 2014. 12:11

Divlja svinja je bliski rođak domaće svinje, živi u čoporima uglavnom oko vlažnih šuma. To je krupna divljač koja se dosta lovi kod nas jer je veoma brojna. Za tu brojnost je zaslužan veći broj mladih u leglu i nedostatak prirodnih neprijatelja. Izuzetno brzo trči a dobar je i plivač. Po načinu ishrane spada u svaštojede, što znači da će pored hrane biljnog porekla pojesti životinje koje uspiju uhvatiti, pa će čak jesti i lešine.

[više]

Divlje mačke

Autor: Manuela Bačak, Vanessa Beki, 1. 12. 2014. 12:13

Divlja mačka je vrsta unutar porodice mačaka. Ta pramajka domaće mačke široko rasprostranjena u Europi, zapadnoj Aziji  i Africi gdje lovi glodavce i ptice druge manje životinje. Divlja mačka se dijeli u tri, tako i izgledom, prilično različite taksonomske skupine: šumska mačka ili europska divlja mačka, s tri daljnje podvrste, afrička divlja  mačka ili s devet podvrsta,  stepska mačka ili azijska divlja mačka s tri podvrste. Postoji 36 različitih rasa divljih mačaka, 1996 godine donesena je konačna podjela unutar vrsta. Po novoj podjeli grupe Felis i Pantera podjeljene su u 18 podvrsta. Pored te podjele postoje još i neke mačke koje su ovdje uvrštene ali još nisu službeno klasificirane jer jednostavno postoji premalo podataka o njima.

[više]

Slijepi miš

Autor: Manuela Bačak, Vanessa Beki, 3. 11. 2014. 12:25

 Slijepi miš je inače jedina vrsta letećih sisavaca! Postoji oko 1100 vrsta slijepih miševa na svijetu. Raspon krila ovog slijepog miša dostiže 170 cm. Pouzdano se zna da su slijepi miševi još prije pet miliona godina imali fizičku građu svoga tijela kakvu imaju i dan danas. Žive i na prostorima Balkana kada dostižu veličinu oko 20cm. Hrani se isključivo insektima. Kao i drugi sisavci, oni nose mladunce u trbuhu i sa njima su povezani pupčanom vrpcom baš kao i čovjek. Dobro vide. Ideja da su slijepi potiče od njihove sposobnosti  zahvaljujući kojoj funkciji pomalo nalik ultrazvučnom aparatu. Zanimljivo je da je tvrdnja o tome da se slijepi miševi petljaju u kosu potekla sa naših prostora i nije se raširila dalje. U drugim, čak ni u susjed državama, nije primjćen da postoji taj strah koji je kod nas vrlo široko rasprostranjen. Jasno je da slijepi miševi ne piju krv.

[više]

Čudnovati Kljunaš

Autor: Luka Lukinac, 13. 10. 2014. 12:14

Tijelo mu je pokriveno kratkom i vrlo masnom smeđom dlakom i spljošteno. Na glavi s kratkim i neistaknutim vratom ima širok plosnat kljun poput patke, koji je na rubu kožnat i ima nosne otvore na prednjoj trećini. Mesnati jezik pokriven je rožnatim zubićima i potpuno ispunjava usnu šupljinu. Petoprste kratke noge imaju plivaće kožice. Mužjak na stražnjim nogama ima rožnate ostruge s otvorima kroz koji se izlijeva sadržaj bedrenih žlijezda otrovan poput zmijskog otrova. Nije poznato brani li se životinja time. Naraste oko 50 (mužjaci, a ženke oko 43 cm) centimetara u dužinu, od čega na rep otpada oko 14 centimetara. U repu se pohranjuju masnoće.

[više]

Svizac

Autor: Patrik Krmić, 7. 10. 2014. 12:26

Svisci su rod glodavaca koji obitava na Sjevernoj zemljinoj polutci, na prostoru od Sjeverne Amerike preko Sibira pa sve do Himalaje.

Živi u jazbinama koje kopa u zemlji na dubine do 4 metra neodređene dužine međusobno povezanih sa više ulaza zbog bijega od grabežljivaca koji ga love. Naraste do veličine manjeg psa pa ga često zamjenjuju za slične životinje, npr. dabra. Smatra se da je bio jedan od nositelja kuge, jedne od najvećih svjetskih pošasti.

Svisci se hrane pretežno travama, korijenjem, lišajevima, gomoljima biljaka i cvijećem. Spavaju zimski san.

[više]

Čivava

Autor: Patrik Krmić, 7. 10. 2014. 12:17

Chihuahua(Ćivauva) je jedna od pasmina pasa. Postoje dugodlake i kratkodlake chihuaue.

Chihuahue potječu od psa techichija iz Južne Amerike te su, u Asteka, one nekoć bile svete životinje.

Chihuahua je malena i izrazito živahna pasmina psa koja ima velike uši i oči. Osjeća se kao gospodar svoga svijeta i ničega se ne plaši, jer tako izgleda po svom okretnom, samouvjerenom držanju. Vrlo je inteligentna, umiljata i privržena vlasniku. Katkad je se kao gracioznog, okretnog psića prkosna pogleda, čije osobine podsjećaju na temperamentnog terijera.

[više]

Varan

Autor: Patrik Krmić, 7. 10. 2014. 12:06

Varani (Varanidae) su porodica iz razreda gmazova, red ljuskaša i podreda guštera. Porodica ima 53 vrste koje žive u Africi, Aziji i Australiji.

Varani se od svih drugih guštera razlikuju potpuno okoštalom lubanjom. Jezik im je rascijepljen kao kod zmija. Oči su im smještene postrance na lubanji, a iza njih su im bubnjići.

Upadljivo izdužena lubanja prelazi neobično dugim vratom u zdepasto tijelo. Rep im je snažan i prilično dugačak i mnoge vrste ga koriste za plivanje. Snažne noge završavaju s pet prstiju i vrlo zaobljenim kandžama.

Više vrsta dosežu dužinu veću od 2 metra. Najmanja je vrsta Varanus brevicauda s 28 cm, a najveća komodski varan (Varanus komodoensis).

Ovdje prikazana sistematika slijedi Ziegler i Böhmeovu sistematiku iz 1997. i Böhmovu iz 2003. Ona rod Varanus dijeli u devet podrodova mi 53 vrste.

[više]

Zlatna otrovna žaba

Autor: Patrik Krmić, 30. 9. 2014. 12:12

Zlatna otrovna žaba zaista je najotrovnija žaba i najotrovniji vodozemac na svijetu. Uhvatiti ih nije teško. One ne bježe.

Zlatna otrovna žaba, vjerojatno najotrovnija životinja na zemlji, je u Hrvatskoj! Eno je u zagrebačkom Zoološkom vrtu gdje je njih deset zlatnih i otrovnih, u društvu još nekoliko primjeraka drugih vrsta iz porodice južnoameričkih otrovnih žaba, doputovalo iz Rige. Čeka se samo dovršetak nove tropske kuće, pa će, vjerojatno za jedno mjesec dva, biti i izložena javnosti. Vidjeti je već sada, uistinu je privilegij, baš kao što je vjerovati teško da ta mala stvorenja, duga nekih četiri do pet centimetara, nonšalantna i spremna na poziranje pred velikim objektivom, mogu biti iole opasna, a kamo li da im koža sadrži količinu otrova dovoljnu da usmrti 22.000 miševa, ili desetak ljudi! Zlatna otrovna žaba, Phyllobates terribilis, iz porodici Dendrobatidae ljepotica!

[više]

Kakadui

Autor: Marina Duk, 10. 3. 2014. 13:12

Kakadui su porodica ptica reda Psittaciformes. Postoji 21 vrsta u ovoj porodici. Zajedno sa porodicama Psittacidae i Strigopidae čine red papigašica. Nastanjuju Filipine i istočne indonezijske otoke do Nove Gvineje, Solomonskih otoka i Australije.

[više]

Azijski stršljen

Autor: Patrik Krmić, 7. 3. 2014. 12:11

Azijski stršljen, koji je u Kini usmrtio više od 40 ljudi, stigao je do Europe i postoji opravdana opasnost da će se uskoro naći i kod nas. Ovaj kukac je veoma opasan i može ozbiljno ozlijediti čovjeka, a njegov ubod se može usporediti s užarenim čavlom koji ulazi u tijelo. Azijski stršljenovi ubojice, koji su u Kini usmrtili više od 40 i ranili više od 1600 ljudi, uskoro bi se mogli naći u zemljama Balkana, među kojima je i Bosna i Hercegovina. Stručnjaci pretpostavljaju da su ovi kukci stigli u Francusku 2004. s isporukom kineskog porculana i, kako kažu stručnjaci, gotovo je sigurno da će se proširiti po cijeloj Europi, te da neće zaobići ni ove zemlje. Iako neki tvrde da ovaj džinovski kukac može narasti do pet centimetara u dužinu i centimetar u visinu, a žaoka mu je veličine šest milimetara, iz Zavoda za bioinsekticide u Srbiji kažu da je on u biti dosta manji. Brži je od bilo kojeg čovjeka, a neki od napadnutih kažu da su ih stršljenovi pratili i po 200 metara. Najveći broj smrtnih slučajeva dogodio se uslijed alergije na otrov kukca koji u sebi sadrži osam različitih supstancija.

Više o stršljenima:kliknite na"OBILEŽJA" i saznat ćete više!

[više]

Srednjoazijski ovčar ili Azijski ovčar

Autor: Patrik Krmić, 7. 3. 2014. 11:55

Prva pripitomljena životinja uopće je pas,predviđa se od 12 do 15000 godina prije Krista. Danas,dosta toga već je znano,hranili su se ostacima ljudske hrane a zauzvrat vraćali to kroz zaštitu i pomoć u lovu.  U davnoj tadašnjoj budućnosti pripitomljene su koze i ovce kako bi se bolje zadovoljila potreba za hranom. Ovčarski psi tada bili su česti među nomadskim plemenima Centralne Azije.Kasnije na područjima koja su bila bogata pašnjacima bila su i plemena koja su "uzgajala" životinje potrebne za opstanak a taj dio usko i nužno povezan je i sa psima. Ljudi koji su prešli iz Azije u Evropu 4-5000 godina prije Krista već tada  sa sobom donjeli su ovčarske pse. Po iskopima koji su urađeni na području Turkmenistana pronađene su kosti i figurice koje liče na Alabai  (riječ je o početku II kraj III stoljeća prije Krista).Smatra se da i danas postoje područja koja od 1956 do dana današnjega netaknuta su po pitanju Srednjeazijskoga ovčara. Na području Azije ponekada mogu se vidjeti psi različiti (ne nužno SAO) u skupinama izuzetno veliki primjerci tzv."Divovi" češće u zapadnoj visoravni središnje Azije, najviše liče Kavkaskom ovčaru mada se smatra da iako su "bliži rođaci" psima sa područja Azije navodno je riječ o ukrštenim psima. Alabai kroz svoju povijest preživio je mnoge ratove,promijene,seobe naroda i kao takav opstao do dana današnjeg.

[više]

Labrador Retriver

Autor: Patrik Krmić, 28. 2. 2014. 12:03

Labrador retriver (skraćeno samo "Labrador") jedna je od nekoliko podvrsta pasmine retrivera.

Labrador retriveri su snažni psi, srednje atletske građe, posebno jakog repa. Ženke teže oko 25 - 32 kg, a mužjaci oko 35 - 38 kg. Dlaka im je kratka i glatka, može biti u crnoj, žutoj ili smeđoj boji.

Postoje dvije vrste labradora, engleski i američki, no male su razlike. Engleski su manji, kraći psi, s većim glavama, dok su američki veći. Postoji još i australska podvrsta, koja je manje poznata.

[više]

Apencelški planinski pas

Autor: Patrik Krmić, 21. 2. 2014. 12:07

Apencelški planinski pas (njem. Appenzeller Sennenhund) je rasa psa porijeklom iz Švicarske. U FCI je priznata pod rednim brojem 46 (grupa 2, sekcija 3).

Apencelški planinski psi su pastirski psi, stari vjerovatno koliko i sama Švicarska. Poletni, agilni i inteligentni, spadaju među prvoklasne čuvare stoke i stražare. Iako je ova rasa obilježena još 1898, a 1906 je osnovan i prvi klub za promociju uzgoja ove rase, do danas se nije mnogo proširio, tako da trenutno spada u ugrožene rase. Iz tog razloga osnovana je i Fondacija ProSpecieRara.

Dosta je proporcionalan pas, ima crnu i smeđu dlaku sa simetričnim bijelim oznakama. Živahan je, temperamentan, siguran u sebe i neustrašiv. Blago je nepovjerljiv prema strancima. Muške jedinke mogu biti od 52 do 56 cm i teški između 28-35 kg, dok su ženke manje, od 50-54 cm i teške 20-25 kg.

[više]

Sibirski Samojed

Autor: Patrik Krmić, 21. 2. 2014. 12:00

Samojed pripada skupini pasa primitivnog tipa (pratipa). Klasa je radna. Iz milja se naziva i "nasmješeni Sammy" upravo zbog njegova karakterističnog osmijeha.

Zemlja podrijetla je Rusija, Zapadni Sibir. Ime je dobio prema sibirskom nomadskom plemenu Samojeda. Izvorni naziv je Samojedskaja sabaka. U Englesku je stigao 1889. posredstvom Kilburna Scotta. Pripadnici te engleske loze su rašireni po cijelom svijetu. Istraživači Ernest Shackleton i Fridtjof Nansen su ih koristili pri ekspedicijama na Sjeverni pol.

[više]

Dalmatiner(Dalmatinski pas)

Autor: Patrik Krmić, 7. 2. 2014. 12:20

Dalmatinac (dalmatinac, dalmatiner) veoma je stara pseća pasmina lako prepoznatljiva po bijeloj dlaci s karakterističnim crnim mrljama ili mrljama boje jetre. Poznati točkasti sloj dlake jedinstven je za dalmatinske pse; nijedna druga čistokrvna pasmina nema ovakve jedinstvene točkaste oznake. Pasmina je dobila ime po hrvatskoj pokrajini, Dalmaciji, za koju se vjeruje da je izvorno mjesto dalmatinskog psa.

[više]

Njemački ovčar

Autor: Patrik Krmić, 7. 2. 2014. 12:10

Njemački ovčar (poznat i kao alzaški ovčar) pasmina je domaćih pasa selektirana i odgajana za čuvanje stoke prvenstveno ovaca. Njemački ovčar je pasmina pasa iz FCI skupine 1 (pastirski psi i psi goniči stoke). Čest je kućni ljubimac i jedna od najraširenijih pasmina pasa. Puno se koristi za potrebe vojske i policije npr. u traganju za drogom, kriminalcima. Pomaže slijepim osobama kao vodič.

[više]

Europska štuka

Autor: Karlo Bogdan, 7. 2. 2014. 12:02

Štuka (Esox lucius) je riba iz porodice Esocidae. Ima vretenasto tijelo i veliki je grabežljivac. To njegovo vretenasto tijelo završava karakterističnom glavom, širokom i spljoštenom, u obliku pačjeg kljuna. Čeljust joj je opremljena s oko 700 zuba, nagnutih prema unutra. Oči, smještene na vrhu glave, omogućavaju joj široko vidno polje.

[više]

Sibirski Haski

Autor: Mario Šinko, 7. 2. 2014. 12:01

Sibirski haski (ruski: сибирский хаски, "Sibirsky haski") je srednje do velike, guste-kaput radni pas pasmine koji je nastao u sjeveroistočnom Sibiru.Pasmina spada u špic genetske obitelji. [Citat potreban] To je prepoznatljiv po svojim gustim krznom bračnim kaput, srp rep, uspravno trokutaste uši, i prepoznatljivim oznakama.
 

[više]

Sova ušara

Autor: Lukrecija Bačak, 31. 1. 2014. 12:30

Sova ušara je najveća sova u Europi i na zapadnom paleoarktiku. Velika je poput domaće guske. Samo jedna vrsta sove je veća od nje (lat. Bubo blakistoni) i samo jedna vrsta sove je teža od nje (laponska sova). Duljina tijela varira od 59 do 73 cm, raširenih krila duga je od 160 do 190 cm, a teška je 2-4 kg. Nešto je manja nego suri orao, ali veća od snježne sove. Ima velike pernate "uši" na vrhu glave, koje nemaju nikakve veze s pravim ušima. Mužjaci i ženke ne mogu se razlikovati po vanjštini, jer su iste boje i veličine. Razlikuju se po "ušima", koje su kod ženke silaznog oblika. Perje je smeđe boje, a oči su narančaste boje.

[više]

Paun

Autor: Luka Lukinac, 20. 1. 2014. 12:56

Kod pauna zaista je velika razlika u izgledu između mužjaka i ženke. Dok je ženka neugledne smeđo bijele boje s kratkim repom, mužjaci imaju sjajno plavo tijelo sa veoma impresivnim repom. U repu mužjaka nalazi se 150 dugih pera na čijim se krajevima nalaze šare u obliku oka.
 

[više]

Buldog

Autor: Patrik Krmić, 17. 1. 2014. 12:25

Buldog (njegova ostala imena su britanski buldog te engleski buldog) je pasmina pasa srednje veličine podrijetla iz Engleske.

Tijelo mu je kratko i debeljuškasto. Ima snažne zube, kratke uši, crnu njuška, crne oči, te kratak rep. Ima kratko krzno, a boja varira od crvene, preko žućkaste do bijele, no može biti i kombinacija od ovih boja. Jedan od težih pasa, a dostigne težinu od 24-25 kg te visinu do oko 55 cm. Živi do 12 godina.

Vrlo je prijateljskog raspoloženja i ima općenito dobar temperament. Vrlo često boluje od alergija pa ponekad može imati krvavo oko, gdje učestalo nastaje i problem. Može i preboljeti od nekih problema te bolesti zdjelice. Riječ "buldog" spominje se već 1568. godine među pasminama pasa. Bio je uzgojen u Engleskoj za borbu s bikovima.

[više]

Orao zmijar

Autor: Ana Stepić, 17. 1. 2014. 12:18

Orao zmijar je ptica grabljivica srednje veličine iz porodice Accipitridae u koju takođe spadaju jastreb, soko, škanj itd. Na engleskom orao zmijar se naziva orao kratkih prstiju,  zbog kratkih prstiju na kandžama. A kod nas se naziva orao zmijar jer se pretežno hrani zmijama.

[više]

Šumski miš

Autor: Patrik Krmić, 17. 1. 2014. 11:59

Glodavci (Rodentia) su najveći red sisavaca. Ova skupina broji oko 2.270 vrsta, što čini oko 42% svih vrsta sisavaca. Žive širom svijeta i naseljavaju velik broj vrlo različitih okoliša. Veličina tijela se od vrste do vrste razlikuje od oko 5 cm velikog afričkog patuljastog miša pa do oko 130 cm velikog vodenprasca (kapibare), no većina vrsta je veliko između 8 i 35 cm.

Oblik tijela je uglavnom vrlo sličan osim malog broja iznimki koji su zbog prilagođavanja posebnim uvjetima u okolišu u kojem žive razvili i neke posebne tjelesne osobine (odskočne noge, noge za kopanje, letne kožice i sl.).

[više]

Pravi tuljani

Autor: Ana Stepić, 17. 1. 2014. 11:52

Pravi tuljani su najveća od tri porodice tuljana odnosno perajara (Pinnipedia). Najveći broj vrsta ove porodice živi u Arktičkom i Antarktičkom oceanu. Dobro su zastupljeni i u umjerenim širinama, ali u tropima živi samo mali broj vrsta.

[više]

Narval

Autor: Marina Duk, 13. 1. 2014. 13:14

Narval (lat. Monodon monoceros), zbog svog najupadljivijeg obilježja, velike kljove, često nazvan i jednorog ili jednorogi kit, vrsta je kita iz podreda kitova zubana. Zajedno s belugom čini porodicu bijelih kitova. Postoji mogućnost bliske srodnosti i s iravadskim dupinom. To je životinja izrazito vezana za Arktik, rijetko ju se može sresti južnije od 70° sjeverno.

[više]

Klaun botia

Autor: Luka Lukinac, 16. 12. 2013. 12:57

Klaun botia je slatkovodna riba, u prošlosti svrstavana u rod Cobitis i u rod Botia, a danas je jedini predstavnik roda Chromabotia. U prirodi se nalazi u vodama Indonezije, ostrva Borneo i Sumatre.

Popularna je vrsta akvarijumskih riba, kako zbog svog zanimljivog izgleda i zapanjujuće inteligencije, tako i zbog korisnih prehrambenih navika.

[više]

Mamuti

Autor: Mario Šinko, 6. 12. 2013. 12:15

Mamuti (lat.: Mammuthus) su izumrli rod životinja iz porodice surlaša (Proboscidea), u koju spadaju i slonovi.

Mamuti su imali duge zakrivljene kljove, odnosno gustu dlaku (u pojedinim vrstama). Tijekom diluvijalnog razdoblja nastanjivali su sjeverne dijelove svijeta - Europu, Aziju i Sjevernu Ameriku.

[više]

Prugasti poljski miš

Autor: Ana Stepić, 6. 12. 2013. 12:09

Veći je od kućnog miša, odozgo je crvenosmeđ/zlatnosmeđ sa crnom uzdužnom prugom na sredini leđa. Zimi je svijetliji. Odozdo je prljavobijel, rep je kraći od tijela. Uške su prilično kratke. Naraste do 11 (9.7-12.2) cm + rep od 8 (6.6-8.8) cm.

[više]

Morski pas Čekićar

Autor: Mario Šinko, 6. 12. 2013. 12:07

Skupina istraživača na obalama Južne Karoline otkrila je novu vrstu morskog psa 'čekićara' koja je vizualno gotovo identična do sada poznatim morskim psima ove vrste. 

Prema pisanju portala livescience.com nova vrsta nazvana je po mjestu otkrića i zove se Carolina hammerhead (Sphyrna gilbert). 

Od postojećih čekićara genetski je različita, od ostalih pripadnika vrste razlikuje se i po broju kralježaka, kojih ima deset manje.

[više]

Rakun

Autor: Eddi Mesar, 2. 12. 2013. 13:18

Rakun (Procyon lotor) sisavac je srednje veličine koji nastanjuje Sjevernu Ameriku. On je najveći pripadnik porodike  dug je od 40 do 70 cm i teži između 3,5 i 9 kg, a ishrana mu se sastoji od oko 40% beskralješnjaka, 33% biljaka i 27% kralješnjaka. Ima sivkasto krzno, od kojeg je skoro 90% gusto potkrzno koje ga štiti od hladnoće. Dvije su prepoznatljive odlike rakuna izuzetno spretne ruke i "maska" na licu; to su česte teme u mitologiji nekih sjevernoameričkih starosjedilačkih plemena. Rakuni su poznati po svojoj inteligenciji, a istraživanja su pokazala da rješenja zadataka mogu pamtiti do tri godine.

[više]

Divlji magarac

Autor: Eddi Mesar, 2. 12. 2013. 13:02

Divlji magarac ( Equus asinus; sin.: Equus africanus), ili afrički magarac, ili divlji magarac, je vrsta iz porodice konja (Equidae) kojoj pripada i njegov njegov domesticirani oblik pravi ili domaći magarac. Vrlo je sličan azijskom magarcu, ali ima i dovoljno razlika, da azijskog nazivaju još i "polumagarcem". Afrički magarac je vrsta od koje se razvio domaći magarac, a za razliku od njega, azijski vjerojatno nije bio nikad domesticiran.Afrički divlji magarac ( Equus asinus; sin.: Equus africanus), ili afrički magarac, ili divlji magarac, je vrsta iz porodice konja (Equidae) kojoj pripada i njegov njegov domesticirani oblik pravi ili domaći magarac. Vrlo je sličan azijskom magarcu, ali ima i dovoljno razlika, da azijskog nazivaju još i "polumagarcem". Afrički magarac je vrsta od koje se razvio domaći magarac, a za razliku od njega, azijski vjerojatno nije bio nikad domesticiran.

[više]

Divlja kokoš

Autor: Eddi Mesar, 2. 12. 2013. 12:45

Mužjaci Divlja kokoši (Gallus gallus) iz reda kokoši je izvorni predak odomaćene domaće kokoši (Gallus gallus domesticus), koja je prvi put uzgojena u zatočeništvu prije najmanje 5.000 godina. To je ptica tropskih pSmatra se gotovo izvjesnim, da je domaća kokoš uzgojena od podvrste burmanske divlje kokoši.

[više]

Zeba

Autor: Karlo Bogdan, 29. 11. 2013. 11:57

Zebe u veličini variraju od 9,5 cm i 8,4 grama do 23 cm i 80 grama. Velika je kao domaći vrabac. Obično imaju zdepaste i čvrste kljunove, koji su kod nekih vrsta postali prilično veliki. Izuzetak su havajske vrste koje su razvile duge, tanke i zakrivljene kljunove. Boja perja je smećkasta ponekada zelenkasta. Mnoge su dosta crne, dok bijele boje nema, osim u vidu pruga. Svijetložuti i crveni pigmenti nisu neuobičajeni, ali je plava boja rijetka, jer žuti pigmenti pretvaraju plavu u zelenu.

[više]

Električna Jegulja

Autor: Patrik Krmić, 22. 11. 2013. 12:15

Električna jegulja[1](Electrophorus electricus) je riba koja pripada porodici Gymnotidae iz reda Gymnotiformes a ne jeguljkama (red Anguilliformes) kako im ime sugerira.

Dugačko, u presjeku okruglo, zmijoliko tijelo te slatkovodne ribe pokriveno je debelom kožom i sluzi koja je štiti. Malena tupa glava s velikim ustima nastavlja se na do 2,5 metra dugačko tijelo od čega na repni dio otpada tri četvrtine ukupne duljine. Nema leđnih a ni repnu peraju. Može doseći težinu do 20 kilograma.

[više]

Vrapčarke

Autor: Patrik Krmić, 22. 11. 2013. 11:53

Mnoge vrapčarke su veoma šarene.

Vrapčarke su u prosjeku u odnosu na druge redove ptica srazmjerno malene. Dužina tijela im se kreće od 8 cm ( neke vrste iz porodice grmuša) pa do 120 cm (iz porodice rajskih ptica ili, poznate još i pod imenom rajčice). Mnoge vrapčarke su selice, samo neke iznimke ostaju cijelu godinu na istom području. Svi mladi su čučavci.

[više]

Domaća mačka

Autor: Eddi Mesar, 18. 11. 2013. 13:14

Domaća mačka , kućna mačka ili najčešće mačka je mali mesožder iz porodice mačaka. Prvobitno potječe od afričke divlje mačke, a živi uz ljude već oko 3.500 godina.

Mačka spada među najomiljenije kućne ljubimce. 69 milijuna mačaka živi u američkim domovima [2] gdje su vrlo popularne, dok u cijelom svijetu živi preko 600 milijuna mačaka.[3]

[više]

Krava

Autor: Eddi Mesar, 18. 11. 2013. 13:00

Krava je odrasla ženka goveda iz roda Bos. Mliječna krava se uzgaja zbog proizvodnje mlijeka, koje se prerađuje u brojne prehrambene proizvode: konzumno mlijeko, povlaka, kajmak, razne vrste sireva, puter i slično. Mladunci krava se zovu telad a bikovi su mužjaci. Domesticiranje je počelo prvo radi mesa, a kasnije radi mlijeka i njihove snage korištene za vuču.

[više]

Grbavi kit

Autor: Patrik Krmić, 15. 11. 2013. 12:27

Grbavi kit (lat. Megaptera novaeangliae) je vrsta kita koja pripada u porodicu brazdenih kitova. Poznati su po svojim pjesmama i po neobično dugim prsnim perajama. Rašireni su u gotovo svim morima svijeta.

Odrasle jedinke dugačke su 12-16 metara i teže oko 36 tona. Ljeti se hrane u polarnim morima i skupljaju zalihe masti za zimu, tijekom koje migriraju u tropske vode kako bi se razmnožavali. Spolnu zrelost ženke dosežu s 5, a mužjaci sa 7 godina. Vjeruje se da im je životni vijek od 40 do 80 godina.

[više]

Smeđi medvjed

Autor: Mario Šinko, 15. 11. 2013. 12:23

Smeđi medvjed ima zdepasto tijelo koje završava kratkim repom, šiljatu njušku, zaobljene uši i oštre zube. Može odvući plijen težak 300 kilograma. Po prehrani je svežder. Hrani se drugim životinjama (kukcima, ribama, strvinom i malim sisavcima) jagodama i travom, a katkad i većim životinjama, npr. jelenima i bizonima.

[više]

Piranja

Autor: Patrik Krmić, 15. 11. 2013. 12:15

Piranja je tribus slatkovodnih grabežljivih riba koje žive u Južnoj Americi. Pripada mu šest rodova unutar kojih je oko tridesetak vrsta. Piranje su duge 15-25 cm, iako su nađeni neki primjerci dugi čak 43 cm. Životni vijek im se kreće između 15 i 30 godina. Poznate su po oštrim zubima i halapljivošću za mesom. Hrane se ribama, mekušcima, rakovima, kukcima, strvinama... Najviše su aktivne danju.

Zubi piranja su često korišteni za pravljenje oruđa i oružja. Piranje su također i jestive, ali ljudi riskiraju kad ih love, jer ih mogu napasti druge piranje. Osušeni primjerci se često prodaju kao suveniri. U nekim područjima piranje se mogu imati kao kućni ljubimci u akvarijima, a ilegalne su u mnogim dijelovima SAD-a.

[više]

Velikooki Avetnjak

Autor: Patrik Krmić, 15. 11. 2013. 11:52

Avetnjaci (Tarsiiformes) su jedna od tri grupe unutar podreda haplorrhini koja ima samo jedan živi rod (Tarsius) i jednu porodicu (Tarsiidae), koja obuhvaća sedam vrsta.Ranije se ova grupa, odnosno porodica, ubrajala u skupinu "polumajmuna", što je naziv koji je zastarjeo i više se ne koristi. Danas ih se svrstava kao zasebnu skupinu unutar podreda Haplorrhini, a razlog je građa nosa poput Haplorrina. Kao i drugi unutar ove skupine imaju manje žlijezda u sluznici nosa pa im je nos suh, za razliku od Strepsirrhinia, koji zbog velikog broja žlijezda u nosu imaju uvijek vlažne njuškice, analogno mačkama.

U razdoblju eocena i oligocena je u Americi i Euraziji bila raširena porodica Omomydae koju se smatra precima ove grupe.

[više]

Tapiri

Autor: Mateja Jurčić, 22. 9. 2011. 21:49

Tapiri su neparno prstaši koji žive u Južnoj Americi i Aziji. Veliki su poput poveće svinje. Danju spavaju, a noću kreću u potragu za hranom. Danas na svijetu žive samo 4 vrste ovog biljojeda. Tapir se brani vrlo rijetko kad je napadnut. Najčešće nastoji pobjeći do najbliže vode i tamo naći utočište. Vrlo je dobar plivač i može roneći prevaliti nekoliko 10-taka metara, a da nijednom ne udahne zrak. Voli se kupati, a kupanje mu služi za oslobađanje od nametnika.

[više]

Okapi

Autor: Mateja Jurčić, 22. 9. 2011. 21:41

Okapi sisavac je koji živi samo u središnjoj Africi. Posljednji je živi kralježnjak većih dimenzija otkriven u posljednjih nekoliko desetaka godina. Okapi živi u gustim šumama Zaira. Posjeduje karakteristike žirafe, konja i zebre, te je u vrlo stidljiva životinja koja je u stanju osjetiti čovjekovu prisutnost na nekoliko kilometara daljine i veoma ju je teško uhvatiti. Okapi je težak oko 250 kg, visok je 160 cm, ima velike uši, i usne kao žirafa, a mužjak ima dva roščića. Prilagođen je životu u šumama i voli usamljenički život. Naročito je zanimljivo sporazumijevanje između okapija. Mužjaci i ženke "kašljucaju" dok mladunci "muču". Kao znak upozorenja na opasnost svi koriste dugačak zvižduk. Tjelesnu higijenu održava pomoću nevjerojatno dugačkog jezika kojim može dohvatiti veliki dio tijela. Okapi je životinja sa razvijenim navikama i obično se kreću istim stazama.
[više]

Gorile

Autor: Mateja Jurčić, 22. 9. 2011. 21:37

Uspravljeni, gorile mogu doseći visinu do 1,75 m, no stvarna dužina tijela im je nešto veća, jer stoje uvijek malo povijenih koljena. Raspon ruku im nadmašuje dužinu tijela i iznosi do 2,75 m. Između spolova postoje značajne razlike u težini. Dok su ženke teške između 70 i 90 kg, mužjaci zanju težiti i do 275 kg, dok dobro hranjeni gorile u zatočeništvu mogu imati čak i 350 kg. Boja krzna je uglavnom crna, a s godinama se kod starijih mužjaka krzno na leđima oboji srebrno sivkasto. 

[više]

Bizon

Autor: Mateja Jurčić, 22. 9. 2011. 21:30

Bizon je rod goveda iz porodice šupljorožaca kratkih nogu, široka čela sa snažnim i prema gore savinutim rogovima, te vrlo razvijena prednjeg dijela tijela obrasla dugom, jednoliko tamnosmeđom dlakom. Živi u krdima, mužjaci narastu do 3.5 m dužine i 2 m u visini ramena, a teži od 800 do 1000 kg. Bizon je potomak vrste Bison occidentalis koja se u velikim krdima, u potrazi za ispašom, kretala velikim azijskim ravnicama te je prije milijun godina prešla iz Azije u Ameriku. I američki i europski bizon nekoć su bili vrlo rasprostranjeni, no početkom 18. stoljeća započinje njihovo istrebljivanje zbog ukusna mesa i kože, a već u 19. stoljeću lovci su ih gotovo istrijebili. Danas je bizon zakonom zaštićen i brojčano se povećava.

[više]

Lisica

Autor: Mateja Jurčić, 10. 9. 2011. 18:54

Na slobodi lisice dožive 2 do 3 godine, a u zatočeništvu od 8 do 10 godina, no ima i slučajeva u kojima su lisice u zatočeništvu živjele i preko 10 godina. One su izrazito nedruštvene (to jest, žive samotnjački) i vrijeme uglavnom provode uz svoju obitelj, za razliku od ostalih vrsta pasa kao što su sivi vuk, šakal i domaći pas. Lisice imaju dugo vitko tijelo te tipični gusti i meki rep. Ostale psihičke karakteristike odnose se na lisičino stanište za koje je prilagođeno i njezino tijelo. Za primjer, pustinjska lisica (te ostale lisice koje žive u pustinjama), zvana i fenek, ima duge uši (koje joj koriste da dobro može čuti kukce kojima se hrani, jer ima slabo razvijeno osjetilo vida), duge oko 12 cm te kratko tijelo pokriveno krznom koje ima boju vrlo sličnu pijesku u pustinji
[više]

Običan vrabac

Autor: Mateja Jurčić, 11. 8. 2011. 13:48

Obični vrabac, vrabac pokućar, domaći vrabac a često i vrabac je ptica pjevica koja pripada porodici vrabaca. Naseljen je u mnoge dijelove Europe i Azije. U Hrvatskoj i u nekim drugim zemljama obični vrabac se naziva i vrapcem pokućarom. Mužjak ima plavkasto sivo tjeme i zatiljak oivičen kestenjasto smeđim poljem koje počinje kod očiju i završava na zatiljku. Obrazi su svjetlo sivi do bjelkasti. Prsa i trbuh su pepeljasto sivi, a podvaljak, grlo i kljun su crne boje. Leđa su smeđa s uzdužnim crnim prugama. U jesen nakon mitarenja crni dio na podvaljku može biti pokriveno svjetlijim rubovima novog perja. Ljeti je mužjaku kljun plavo-crn, a noge smeđe boje. U hladnijim područjima, mužjak ima blijedo perje sa žućkasto-smeđim kljunom. 

[više]

Meduza

Autor: Mateja Jurčić, 20. 7. 2011. 21:48

Meduze su morfološki oblik unutar dva razreda žarnjaka, režnjaka i obrubnjaka. Oba razreda su dio koljena žarnjaka. Meduzama se, dakle, naziva samo jedan životni stadij tih životinja tijekom kojeg vodi slobodno plivajući način života. Drugi morfološki oblik ova dva razreda su polipi i razmnožavaju se bespolno, pupanjem. To je sesilni oblik života režnjaka i obrubnjaka. Prema latinskim imenima, morfološki oblici ova dva razreda nazivaju se skifomeduze i skifopolipi odnosno hidromeduze i hidropolipi. Iako meduze žive najčešće u moru, postoje i vrste koje žive u boćatim i slatkim vodama. 

[više]

Štakori

Autor: Mateja Jurčić, 9. 7. 2011. 15:34

Štakori su rod mišolikih glodavaca. Dvije najpoznatije vrste su: crni štakor  i smeđi štakor . Slični su mišu i dožive oko 5 godina, a po prehrani su svejedi. Nikad ne povraćaju.  Kao kućni ljubimci drže se od 19. stoljeća. Štakori često žive na staništima blizu ljudskih naselja, ili u naseljima i domovima ljudi, usred obilja hrane. Čine štetu. Podatak da je izazivač (crne) kuge bakterija Yersinia pestis, koja živi u buhama parazitima crnog štakora, i da štakori mogu biti prenositelji još nekoliko ljudskih parazita. Mogu se držati i kao kućni ljubimci (obično se drže smeđi štakori) Inteligentni su te se vole igrati igračkama, a ponašanje im nije isto kao i kod štakora u divljini. Ženke su manje od mužjaka i aktivnije su.

 

[više]

Vrane

Autor: Mateja Jurčić, 23. 6. 2011. 17:24

Vrane su porodica ptica koje žive širom svijeta i sastavljene su od 23 roda i preko 120 vrsta. Od toga rod gavrana  Vrane su velike do vrlo velike vrapčarke snažne građe, sa snažnim nogama, a kod svih vrsta osim jedne postoje dlakicama pokrivene nosnice. Mnoge vrane umjerenih područja su uglavnom crne ili plave; međutim, neke su crno-bijele, neke imaju plavo ljubičast odsjaj a mnoge tropske vrste su jarkih boja. Spolovi su vrlo slični po boji i veličini. U ovu porodicu spadaju najveće vrapčarke.

[više]

Kakapo

Autor: Vanja Hasanac, 20. 6. 2011. 15:26

Kakapo Strigops habroptila, je vrsta noćnog papagaja endemičnog za Novi Zeland. Jedina je vrsta roda Strigops.

 

 

Ima zelenožuto perje sa malenim pjegicama i pernate diskove oko očju, poput sova, velik siv kljun, kratke noge, velika stopala i relativno kratka krila i rep. Jedinstven je na više načina: jedini je papagaj na svijetu koji ne može letjeti, najteži papagaj (2-4 kg težak, a oko 60cm dug), noćni, biljojed je, spolni dimorfizam se odražava u veličini tijela, a mužjak ne brine o mladuncima. Vjerojatno je jedna od ptica koje najduže žive (prosječna dužina života je 95 godina, a maksimalna 120 godina).

 

[više]

Crkavica

Autor: Vanja Hasanac, 18. 5. 2011. 15:15

Crkavica ili bijela crkavica  je maleni strvinar Starog svijeta koji živi od jugozapadne Europe i sjevera Afrike do juga Azije.

Odrasle crkavice su obično duge 85 cm od kljuna do vrha repa, sa rasponom krila od 1,7 metara. Teške su 2,1 kilogram.Odrasli su bijele boje, sa malo crnog perja na krilima i repu. Zbog svojih navika - čekanja na svoj red kod strvina na obično prašnjavom tlu - perje se brzo uprlja, pa je prije mitarenja više bež boje nego čisto bijele. Crkavice se također ponekada "boje" zemljom kao i kostoberine, nakon čega njihovo perje bude pomalo ružičasto; odatle potiče njemački naziv za ovu pticu, Schmutzgeier ("blatnjavi lešinar"). Koža na licu je žuta i postane narančasta za vrijeme sezone parenja, i na njoj nema perja. Rep je oblika dijamanta i u letu je stoga uočljiv. Međutim, oblik repa znači da je crkavica sporo leti i loše manevrira.Ptići su tamnosmeđi i postepeno postaju svjetliji dok ne postanu odrasli sa pet godina 

[više]

Hijacintna ara

Autor: Vanja Hasanac, 18. 5. 2011. 15:11

Hijacintna ara  je vrsta papige pokrivena plavim perjem. To je izrazito velika leteća papiga u svijetu, a također je i ara. Nalik je kakapu, neobičnoj ptici iz Novog Zelanda koja može biti i teža od 3,5 kilograma. U smislu naziva, ova vrsta "označava" bilo koju drugu veliku vrstu papige. Generalno, može se čak i zamjeniti s vrlo sličnom vrstom, indigo arom, koja živi u rijetkim područjima Brazila. Hijacintna ara je također vrlo popularna kao kućni ljubimac.

[više]

Sundski gavijal

Autor: Vanja Hasanac, 18. 5. 2011. 15:05

Sundski gavijal ili često i lažni gavijal  je vrsta iz porodice pravih krokodila, iako se u novije vrijeme ovaj njegov status osporava, i moguće je da će ga znanstvena zajednica iz ove premjestiti u porodicu gavijala. Oblik njihove duge i uske gubice doveo je i do ovog imena, a prema novijim istraživanjima, moguće je da je doista srodniji s gavijalima nego s pravim krokodilima. 

Sundski gavijal može doseći dužinu do pet metara. Gubica mu je neobično uska i izdužena, a kako u gornjoj tako i donjoj čeljusti ima brojne uske i šiljaste zube. Njegovo svjetlije do tamno smeđe tijelo je obilježeno tamnijim prugama i pjegama. Vidljive su kako kod mladih, tako i kod odraslih životinja. 

[više]

Zinova burnica

Autor: Vanja Hasanac, 18. 5. 2011. 15:03

Zinova burnica  je mala morska ptica iz porodice zovoja. Prije je smatrana podvrstom nježno obojene burnice, ali se ispostavilo da te vrste nisu uopće slične. Zinova burnica blisko je povezana s Feinom burnicom, pticom koja je također odvojena od nježno obojene burnice.

Ime je dobila po Paulu Alexanderu Zinu, portugalskom ornitologu, koji je na njezinu očuvanju radio u drugoj polovici 20. stoljeća.

Ima siva leđa i krila. Donja strana krila je tamna, a trbuh je bijel. Duga je 32-34 cm, s rasponom krila 80-86 cm. Teška je 200-230 grama. Jako nalikuje Feinoj burnici, ali ima tanji crni kljun.Ima jako brz i nagao let. Hrani se planktonskom hranom s površine oceana. 

[više]

Smeđa krastača

Autor: Mateja Jurčić, 13. 5. 2011. 17:01

Smeđa krastača rasprostranjena je širom Europe osim u Irskoj i nekim sredozemnim otocima. Odrasli primjerci mogu narasti do 18  cm. Njihova koža može biti od smeđe do zelene boje i ima bradavičast izgled. Kao zaštitu od grabežljivaca izlučuju bufagin, supstancu koja okusom odvraća većinu predatora. Jež i bjelouška su na ovu supstancu neosjetljivi. Premda odrasli primjerci provode najviše vremena na kopnu, ženke odlaze u stajaće vode i u njih polažu jajašca u karakterističnim nizovima nasuprot nakupinama kakve ostavlja obična žaba. Jaja liježu u proljeće s time da ženke pokušavaju jaja izleći u istoj vodi u kojoj su se i same izlegle.

[više]

Lastin rep

Autor: Mateja Jurčić, 13. 5. 2011. 16:56

Lastin rep je leptir selac iz porodice lastinrepaca. Zabilježeno je 37 podvrsta.Na prednjim krilima odrasle jedinke prevladava žuta boja i crni široki rub. Stražnja krila su šiljasto produljena u tamni repić. Raspon krila je 7,5  cm pa se ubraja među najveće europske leptire. Stanište mu je sjeverno područje Europe i Azije, rasprostranjen je i u Americi. U Hrvatskoj nastanjuje planinske vrhove i prijevoje, zaštićen je zakonom o zaštiti prirode.

[više]

Bjeloglavi sup

Autor: Mateja Jurčić, 6. 5. 2011. 19:17

 Bjeloglavi sup je vrsta ptica grabljivica iz porodice jastrebova. Pripada pot porodici strvinara starog svijeta. Ptica ima relativno malu glavu koju u letu drži spuštenu prema dolje, vrlo velika krila koja djeluju trokutasto i kratak rep koji izgleda kao odrezan. Krila su mu puno šira, a rep kraći nego kod kostoberine. Mlade ptice su tamnije od odraslih životinja. Odrasli imaju bijelo paperje na glavi i vratu i bjelkast namreškani "okovratnik". Bjeloglavi sup je velika ptica s rasponom krila od 2,40 - 2,80  m. Duljina ptice je oko 100  cm , a može doseći masu između 6 i 13  kg.

 

 

[više]

Aligator

Autor: Ivan Turjak, 14. 4. 2011. 10:25

Aligatori su obitelj, koja spada u red krokodila. Krokodili, uz red kornjača, podred guštera i podred zmija čine razred gmazova. Aligatori su vrlo slični obitelji pravih krokodila. Ova obitelj ima dvije potobitelji, prave aligatore i kajmane..... 

[više]

Jeleni

Autor: Mateja Jurčić, 8. 4. 2011. 23:04

Jeleni su porodica životinja iz reda parnoprstaša (Artiodactyla). Porodica obuhvaća 45 vrsta, između ostalih jelene, srne, sobove i losove, a nastanjuju i Europu. Najupadljivije obilježje ove porodice je rogovlje koje kod različitih vrsta ima vrlo različite oblike, i uglavnom ih imaju samo mužjaci. Rogovi ove porodice bitno se razlikuju od rogova šupljorožaca. Građeni su od koštane supstance, i svake godine rastu iznova, dok su kod šupljorožaca trajni, i neprekidno rastu cijeli život. Neke vrste su samotnjaci, ali većina vrsta živi u grupama čija veličina ovisi o vrsti i okolišu. 

[više]

Zlatovrane

Autor: Mateja Jurčić, 8. 4. 2011. 14:06

Zlatovrane su porodica ptica iz reda modrivrana. Po izgledu podsjećaju na vrane, ali po boji i ponašanju su slične ostalim pripadnicima reda mordrivrana. Ova porodica se sastoji od dva roda, Coracias i Eurystomus. Zlatovrane žive u toplijim krajevima Starog svijeta. U Africi živi najviše vrsta, a vjeruje se da ova porodica odatle i potiče. Zlatovrana je selica, razmnožava se u Europi i zimuje u Africi, a Eurystomus orientalis se također seli s većine svog areala zimi. Druge vrste su stanarice ili se sele samo djelomično. Ovo su ptice otvorenih staništa s drvećem ili drugim mjestima odakle se mogu bacati na plijen. Zlatovrane podsjećaju na vrane po veličini i građi, budući da su duge 25 do 27  cm. 

[više]

Cibetke

Autor: Vanja Hasanac, 23. 2. 2011. 11:05

Cibetke i genetke  su porodica iz reda zvijeri, a svrstana je u natporodicu mačkolikih životinja. To su male do srednje velike zvijeri, s točno 30 vrsta koje žive u Africi i Euroazije. 

Najveći broj vrsta ove porodice živi u južnoj i jugoistočnoj Aziji, gdje je raširena od Indije preko južne Kine do Indonezije i Filipina. Pored toga, živi u cijeloj Africi i na Arapskom poluotoku. Samo jedna vrsta iz ove porodice, sitno pjegava genetka, koja inače nastanjuje područje oko Atlasa, živi i u jugozapadnoj Europi. Inače, žive uglavnom u šumama, a ponekad i u grmovitim područjima i savanama. 

[više]

Narval

Autor: Vanja Hasanac, 23. 2. 2011. 10:44

Narval zbog svog najupadljivijeg obilježja, velike kljove, često nazvan i jednorog ili jednorogi kit, vrsta je kita iz podreda kitova zubana. Zajedno s belugom čini porodicu bijelih kitova. Postoji mogućnost bliske srodnosti i s iravadskim dupinom. To je životinja izrazito vezana za Arktik, rijetko ju se može sresti južnije od 70° sjeverno. 

Narvali žive u čitavom Arktičkom oceanu zadržavajući se uvijek u blizini plovećeg leda. Najčešći su oko Grenlanda, u Baffinovom i Hudsonovom zaljevu kao i duž obala Sibira. Rjeđe ih se sreće oko Aljaske i u Čukotskom i Istočnosibirskom moru. Danas se pretpostavlja da su narvali istočno od Grenlanda i zapadno od njega dvije snažno odvojene populacije.

 

[više]

Morž

Autor: Vanja Hasanac, 23. 2. 2011. 10:37

Morž  je jedina danas živuća vrsta iz porodice Morževa, morskih sisavaca iz reda zvijeri. Morževi su svrstani u natporodicu perajara. Postoje dvije podvrste, i obje žive isključivo na sjevernoj polutci u hladnim arktičkim vodama. Podvrsta O. r. rosmarus živi uz arktičke obale Atlantika, i nešto krupnija O. r. divergens, pacifička podvrsta koja živi uz arktičke obale Tihog oceana. 

[više]

Gavijal

Autor: Vanja Hasanac, 23. 2. 2011. 10:30

Gavijal poznat i pod imenom indijski gavijal je jedina danas živuća vrsta porodice Gavialidae, grupe gmazova nalik krokodilima s dugim, suženom čeljusti. Vrsta poznata pod imenom sundski gavijal nije član ove, nego porodice pravih krokodila. 

Gavijal živi danas isključivo u rijekama na sjevernom dijelu Indijskog potkontinenta, u sjevernoj Indiji, Pakistanu, Nepalu, Bangladešu, Butanu i Mijanmaru . No, fosili ovog i drugih rodova nađeni su od miocena i u Sjevernoj i Južnoj Americi, Africi i drugim dijelovima Azije... 

[više]

Iguana

Autor: Vanja Hasanac, 23. 2. 2011. 10:22

Iguane su rod gmazova čiji pripadnici nastanjuju tropske oblasti Kariba, Srednje i Južne Amerike. Rod iguana obuhvaća dvije vrste — Iguana iguana (zelena iguana) i Iguana delicatissima (mala iguana). Zelena iguana je rasprostranjenija i može se naći od južnog Brazila pa sve do Meksika i Floride i u dijelu doline Rio Grandea. Zelena iguana se često drži i kao kućni ljubimac. 

Zbog velikih razlika u izgledu (iguane u Peruu su često plave ; u Kostarici - crvene ; u drugim oblastima crne, pa čak i ljubičaste) od njihove prve klasifikacije pa do danas relativno je skoro "otkriveno" čak sedamnaest vrsta iguana. Na kraju se ispostavilo da su sve osim vrste Iguana delicatissima, zapravo inačice zelene iguane. 

[više]

Hijena

Autor: Mateo Cvek, 17. 2. 2011. 13:45

Hijene su općenito poznate kao strvinari, i nisu na "dobrom glasu". Tako ih je zoolog 

Alfred Brehm u 19. stoljeću opisao kao glupe, pakosne i kukavne životinje, i dalje: "Od svih zvijeri, hijene su najružnije građene i najodvratnije, a kad se na to nadoda i opaki karakter, to je dovoljno da ove životinje čini omraženim". Ovakvi su opisi u to vrijeme bili uobičajeni, dajući zapravo vrlo malo podataka o stvarnim osobinama hijena. Prema današnjim spoznajama, teško je dati bilo kakve podatke o zajedničkim osobinama svih hijena. Dok su prugasta i smeđa hijena doista prije svega strvinari, pjegava hijena aktivno lovi plijen, a svojim načinom života potpuno odstupa i od jednih i od drugih.

[više]

Morski pas

Autor: Antonio Grdanić, 10. 2. 2011. 13:41

Morski psi  su kralježnjaci iz razreda hrskavičnjača. To jest riba čiji škržni otvori su u obliku proreza te, zajedno sa ražama, drhtuljama, listovima i sličnim životinjama..... 

[više]

Kljunorošci

Autor: Mateja Jurčić, 29. 1. 2011. 13:57

Kljunorošci su porodica ptica iz reda modrivrana. Po građi tijela i izgledu su slični tukanima, ali su nesrodni. Ta sličnost se može pripisati konvergentnoj evoluciji. Po Sibley-Ahlquistovoj taksonomiji kljunorošci se svrstavaju u zaseban red Bucerotiformes. Ove ptice su jedine ptice na svijetu kojima su prva dva vratna pršljena spojena, vjerojatno zbog vrlo velikog kljuna karakterističnog za ovu porodicu. Dugačak je i zakrivljen nadolje, a vrhovi vilica se spajaju točno pa tako formiraju "kliješta". Unutarnji oštri rubovi nazubljeni. Mnoge vrste na kljunu imaju kacigu koja je u svom najjednostavnijem obliku samo greben, a kod ostalih se razvila u posebnu strukturu koja može biti raznih oblika. Ponekada je čak i veća od samog kljuna. Kod mladih jedinki je ova kaciga uvijek djelomično razvijena, a kod odraslih mužjaka je veća i potpunija nego kod ženki. 

[više]

Pilari

Autor: Mateja Jurčić, 29. 1. 2011. 13:47

Pilari su porodica ptica iz reda modrivrana. Daleki su srodnici vodomara i, kao i oni, imaju samo jedan prst usmjeren prema natrag.Pilari su srednje velike ptice koje se hrane kukcima i uglavnom žive u paru. Većina vrsta je duga 28-45  cm (zajedno sa repom), ali najmanja je duga samo 17  cm. Imaju relativno težak kljun. Sve vrste imaju žarko zelen gornji dio tijela, a neki imaju zelenu ili smeđu kapu. Mješavina zelenih i smeđih nijansi na donjem dijelu tijela zavisi od vrste. Većina ima crnu šaru preko oka, a neki imaju crnu pjegu na prsima. Mužjaci i ženke slično izgledaju. Hrane se uglavnom kukcima, ponekad gušterima, zmijama, žabama i bobicama. Oglašavaju se ispuštanjem raznih zvižduka i kreštanja, koji se čuju daleko.

[više]

Arhiva naših vijesti   
 


Oglasna ploča
 
Drugi obr. mat. 2020.
 
Upisi u SŠ
 
Udžbenici 2020./2021.
 
Poruka tjedna

Izgovorene riječi ponekad bole, ali češće bole one neizgovorene...

 
Javni poziv ponude
Priloženi dokumenti:
Obrazac-Skola u prirodi 2018..docx

 
Anketa
Koji je tvoj omiljeni predmet?

 
Školski list Breza

Breza 13

Breza br. 12

Skolski list Breza

 
Sigurniji internet

 
Eko paket

 
"Skockali" smo se...

 
CARNet
CARNET
20.01.2021. 14:13
Objavljeni novi CARNET-ovi e-Škole digitalni sadržaji
Da neki predmeti poput fizike i matematike ne moraju uvijek biti teški i nerazumljivi dokazuju e-Škole digitalni sadržaji. Izrađeni su kako bi učenicima i nastavnicima olakšali učenje i poučavanje te ... The post Objavljeni novi CARNET-ovi e-Škole digitalni sadržaji appeared first on CARNET .

15.01.2021. 14:02
Istraživanje tržišta – poziv na sastanak
U sklopu II. faze programa ,,e-Škole: Cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće" Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET ... The post Istraživanje tržišta – poziv na sastanak appeared first on CARNET .

14.01.2021. 16:24
Prethodno savjetovanje – Nabava aplikacije za upravljanje školskom mrežom
Hrvatska akademska i istraživačka mreža-CARNET objavila je prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima za nabavu aplikacije za upravljanje školskom mrežom. Prethodno savjetovanje objavljeno je 13. siječnja 2021., a rok za ... The post Prethodno savjetovanje – Nabava aplikacije za upravljanje školskom mrežom appeared first on CARNET .

 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Kalendar
« Prosinac 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

 
Linkovi...
 
Na današnji dan

 
Raspored sati

 
web stranice

Klikom na slike pogledajte web stranice  "E za sve" i "Sigurnost i zaštita na internetu"

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 8. 2012.

Ukupno: 5354576
 
 > Taj čudni svijet  > Životinjsko i biljno carstvo
CMS za škole logo
Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac / Braće Petr 2, HR-43284 Hercegovac / os-skolara-hercegovac.skole.hr / ured@os-skolara-hercegovac.skole.hr
preskoči na navigaciju