2011-02-24 13:42:53 Zanimljivosti o hrani Što je tamnija boja voća i povrća, u njima je u pravilu više vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari.
Avokado ne sadrži kolesterol, ali u njemu ima puno vitamina E, snažnog antioksidansa koji ujedno štiti srce. Osim toga, bogat je folnom kiselinom i kalijem. Za voće sadrži puno masnoća, ali većinom su to nezasićene masne kiseline koje su dobre za zdravlje. Rajčica u stvari spada u porodicu bobičastog voća, a u 16. stoljeću smatrala se egzotičnim voćem pod nazivom "ljubavna jabuka .
Integralno brašno, žitarice, mahunarke su izvori "dobrih'' ugljikohidrata, koji pomažu šećer u krvi održati na normalnoj razini.
Obrano mlijeko sadrži jednako kalcija kao i punomasno – na vama je da izaberete koje ćete konzumirati.
Školjke su najbogatiji izvor cinka, prijeko potrebnog za imunitet, zacijeljivanje rana, zdravu kožu i plodnost. Kažu da su baš školjke bile omiljena hrana legendarnom zavodniku Casanovi!
IZVOR: http://www.trigon.hr/ |
Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac |