2013-03-06 12:45:47

Kako se proizvodi čokolada

Glavni sastojci čokolade su kakao  masac , masnoća koja se dobije iz sjemena kakaoa i nema čokoladni okus te sam kakao u tekućem stanju koji joj daje okus i boju. Kakao maslac čokoladi daje čvrstoču na sobnoj temperaturi, ali se ipak lako topi u ustima.  

Mahune kakaova rastu na kakaovcu. Kakaovac potječe iz Srednje i Južne Afrike, a danas se uzgaja u svim zemljama ekvatorskoga pojasa. Čokolada je poslastica koja se dobiva mješanjem kakaove mase s većom ili manjom količinom šećera. Ispržite zrnje kakaoa. Ovaj proces je sličan prženju zrna kave, osim što zahtijeva delikantnije uslove : 5 do 35 minuta na 120 stupnjeva do 160 C. Na početku morate pržiti zrnjevlje svek dok ne počnu pucati tada završavate sa pečenjem. Poslije uzmete kakao prah i otopite ga a nako toga ulijete ga u kalup i ostavite ga da e ohladi.


Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac