2011-01-14 12:17:09

ZANIMLJIVA BILJKA «STEVIJA»

Pročitali smo u časopisima da se potiče poljoprivrednike na uzgoj biljke stevije. Neke podatke o toj biljci saznali smo s Interneta. Gospođa Jadranka Berić, diplomirana inženjerka agronomije koja radi u Poljoprivredno-savjetodavnoj službi RH, nabavila nam je tri sadnice stevije. 

Stevija ima svježe lišće ugodnog slatkog okusa zbog glikozida steviozida, čiji je ekstrakt 200-300 puta slađi od šećera. Posušeno lišće stevije je 40 puta slađe od šećera i naročito je dobro da je koriste osobe koje boluju od šećerne bolesti.

Pročitali smo da se stevija može se koristiti:

u proizvodnji sladoleda, keksa i kolača jer stevija ostaje stabilna i na 200 ºC salatama, jelima od sira, tjesteninama, itd. juhama, umacima, raznim predjelima u konzerviranju povrća i voća umjesto šećera, jer ne fermentira.

Stevija je ljekovita biljka. Odlična je za dijabetičare jer redovito uzimanje stevije stimulira rad gušterače (stvara se više inzulina).

Redovitim korištenjem stevije pospješuje se djelovanje enzima u cijelom organizmu, smanjuje se razina “lošeg” kolesterola (LDL-a) i razina glukoze u krvi. Učestalim korištenjem stevije smanjuje se visoki krvni tlak, pospješuje se prokrvljenost (mikrocirkulacija krvi) u cijelom tijelu.

Ova biljka ima još mnogo ljekovitih svojstava.

     I moj je tata nabavio steviju.  Za sada je uzgajamo u posudi  za cvijeće.

Ivan Bazijanec  8.b 


Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac