2011-02-17 14:07:52

Ispitivanje kiselosti i lužnatosti otopina pomoću crvenog kupusa

 

Pribor  kemikalije:

epruvete, stalak, sok crvenog kupusa, ocat, soda bikarbona, limunov sok, sok jabuke, razna sredstva za čišćenje, sapun, deterdžent, destiliranu vodu.

 

Opis pokusa i zapažanja: U epruvetama smo pripremili otopine navedenih tvari. U svaku epruvetu smo dodali nekoliko kapi soka crvenog kupusa. U otopinama se pojavila određena boja. Ljubičasta je ostala jedino u destiliranoj vodi. U kiselinama se pojavila crvena boja, a u lužinama zelena i žuta.

Zaključak:  Dodatkom soka crvenog kupusa zaključili smo da su: ocat, limunov, jabučni sok  neka sredstva za čišćenje kiseline. Lužine su: otopine sode bikarbone, sapuna, deterdženta i sredstva za čišćenje pećnica. Destilirana je voda neutralna otopina.

Pomoću univerzalnog lakmus papira odredili smo pH vrijednosti navedenih otopina.

                                                                                                  Ivana Klarić, 7.b 

 

Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac