2011-02-17 14:07:52 Ispitivanje kiselosti i lužnatosti otopina pomoću crvenog kupusa
Pribor kemikalije: epruvete, stalak, sok crvenog kupusa, ocat, soda bikarbona, limunov sok, sok jabuke, razna sredstva za čišćenje, sapun, deterdžent, destiliranu vodu.
Opis pokusa i zapažanja: U epruvetama smo pripremili otopine navedenih tvari. U svaku epruvetu smo dodali nekoliko kapi soka crvenog kupusa. U otopinama se pojavila određena boja. Ljubičasta je ostala jedino u destiliranoj vodi. U kiselinama se pojavila crvena boja, a u lužinama zelena i žuta. Zaključak: Dodatkom soka crvenog kupusa zaključili smo da su: ocat, limunov, jabučni sok neka sredstva za čišćenje kiseline. Lužine su: otopine sode bikarbone, sapuna, deterdženta i sredstva za čišćenje pećnica. Destilirana je voda neutralna otopina. Pomoću univerzalnog lakmus papira odredili smo pH vrijednosti navedenih otopina. Ivana Klarić, 7.b |
Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac |