2011-06-09 13:58:19

Sok crvenog kupusa kao indikator

  Pribor i kemikalije: Plastična posuda, rezač za kupus, cjedilo za čaj, 2 veće staklene čaše, 5 malih staklenih čaša, 6 epruveta, 3 plastične žličice, stakleni štapić, drveni stalak za epruvete, mikser, zaštitne rukavice, zaštitne naočale. Jedan limun, limunska kiselina, soda bikarbona, Vim (sredstvo za čišćenje), Tok-tok (sredstvo za odštopavanje cijevi, 10%-tna vodena otopina NaOH).


Postupak :

Izribano je pola male glavice crvenog kupusa. Na izribani kupus dodano je 200 ml vode i sve je dobro promiješano. Kupus je procijeđen kroz cjedilo za čaj. Zaostali kupus na cjedilu je bačen.
Sok crvenog kupusa može poslužiti kao indikator i za kiseline i za lužine. Njegova je boja ljubičasta, a ovisno o kiselosti ili lužnatosti otopine mijenja boje prema prikazanom:

 KISELO crveno
rozo
NEUTRALNO ljubičasto
plavo
LUŽNATO zeleno
žuto

 

 


Pripremanje otopina uzoraka

Otopina 1.
Iscijeđen je sok jednog limuna, te je oko 8 cm3 tog soka stavljeno u epruvetu.
Otopina 2.
Mala žličica limunske kiseline otopljena je u 50 cm3 vode, te je oko 8 cm3 te otopine stavljeno u drugu epruvetu.
Otopina 3.
Mala žličica sode bikarbone otopljena je u 50 cm3 vode, te je oko 8 cm3 te otopine stavljeno treću epruvetu.
Otopina 4.
Mala žličica Vima otopljena je u 50 cm3 vode, te je oko 8 cm3 te otopine stavljeno u četvrtu epruvetu.
Otopina 5.
Oko 8 cm3 otopine Tok-toka dodano je u petu epruvetu.

U svaku pripremljenu epruvetu s otopinama dodano je malo soka crvenog kupusa, te su promatrane promijene boje indikatora (crvenog kupusa). 


Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac