2011-09-15 17:39:20

U restoranu

 

U pravilu se vilica drži u lijevoj, a nož u desnoj ruci. Žlica je u desnoj. Ako si ljevak, slobodno promijeni raspored držanja. Kad jedeš salatu, kajganu, špagete, morske plodove ili kolače, vilicu smiješ držati u desnoj ruci. Kad praviš stanku dok nešto pričaš ili piješ sok, vilicu i nož stavi u položaj kazaljki na satu na sedam sati i 20 minuta. Žlicu polažeš otprilike kao kada je kazaljka na satu pet sati. Kad si gotov s jelom, nož i vilicu polažeš usporedno, i to u položaj koji bi na satu pokazao pet sati. Ubrus ide na krilo. Obično se cijeli ubrus raširi, a potom se dio koji ti je preko koljena presavije prema trbuhu. Tijekom jela brišeš se tim presavijenim dijelom.Tekst sa stranice: www.tportal.hr


Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac