2011-09-22 13:55:00

Europski dan bez automobila

EUROPSKI dan bez automobila, 22. rujna, ove se godine obilježava u više od 1500 europskih gradova, među kojima su i hrvatski, a njime se želi upozoriti da su gradovi zakrčeni automobilima, ozbiljno onečišćeni ispušnim plinovima i izloženi buci, te se građane želi potaknuti da više koriste bicikle i javni prijevoz i da se vrate pješačenju.

U hrvatskim će se gradovima na taj dan održati razne prigodne akcije, biciklijade i pješačenja, a uža gradska središta bit će zatvorena za automobile.

U Zagrebu će od 8 do 20 sati promet biti zatvoren u središnjoj zoni omeđenoj ulicama: Trg bana Josipa Jelačića - Jurišićeva - Palmotićeva - Boškovićeva - Andrije Hebranga - Gundulićeva - Ilica - Mesnička - Demetrova - Ilirski trg - Radićeva - Trg bana Josipa Jelačića. Tim područjem moći će voziti jedino interventna vozila, vozila javnog gradskog prijevoza i taksi.

Na Cvjetnom trgu i u Teslinoj nevladine udruge priređuju brojne akcije, kao što su spuštanje rubnjaka, doručak na asfaltu, ulično kazalište "Suđenje autu", a tradicionalna "Zagrebačka žbica" - vožnja biciklima, rolama...počet će s Cvjetnog trga u 18 sati i pod pratnjom policije odvijati se zagrebačkim ulicama.

Hrvatske željeznice 22. rujna organiziraju besplatni prijevoz prigradskim vlakovima na relaciji Dugo Selo - Savski Marof i na svim međurelacijama između tih dvaju krajnjih kolodvora.

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva na Dan bez automobila predstavit će mjerne postaje za praćenje kakvoće zraka. U Ministarstvu upozoravaju na problem onečišćenja zraka emisijom motornih vozila.

U Hrvatskoj je (kolovoz 2004.) bilo registrirano oko milijun i 737 tisuća motornih vozila, od toga oko 1,3 milijuna osobnih, 110.000 skutera i motocikala te oko 140.000 teretnih vozila. Na područje Policijske uprave zagrebačke (Zagreb i Zagrebačka županija) do 21. rujna ove godine registrirano je 472.205 motornih vozila, od toga osobnih 382.349. U Zagrebu je registrirano 326.000 motornih vozila. Najopterećenije su prometnice u Zagrebu brze prometnice (s četiri prometna traka). U centru Zagreba to su Zeleni val i Savska cesta.

Dan bez automobila prvi je put obilježen 1998. u Francuskoj, kada je 35 francuskih gradova odlučilo taj dan zabraniti vožnju automobilima, kako bi upozorili na probleme brojnosti vozila na cestama i obujma gradskog prometa u Europi.

Danom bez automobila, 22. rujna, završava i Europski tjedan kretanja koji se ove godine, pod motom "Sigurne ceste za djecu", od 16. do 22. rujna po treći put obilježavao u Hrvatskoj.


Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac