2013-05-22 12:50:36

Kako se proizvodi sapun

Sapun (ili safun) je anionski surfaktant koji se upotrebljava za pranje i čišćenje, dajući površinski aktivan anion u vodenom rastvoru. Sapuni su alkalne soli viših masnih kiselna.

Saponifikacija se izvodi u kotlu, gdje se rastopljenoj masnoći dodaje jedan dio natrijum hidroksida, pri temperaturi 100 C koja se postepeno povećava do 130 °C. Najprije nastaje emulzija masti i luga, a nastavkom saponifikacije nastaje sapunski lijepak, kada se dodaje ostatak baze. Nakon dovoljnog kuhanja uz miješanje, dodaje se natrijum klorid (ili njegov zasićeni rastvor), pri čemu nastaju dva sloja. Gornji sloj sadrži sapun i elektrolite a donji sloj sadrži vodu, kuhinjsku sol, bazu i nečistoće. Sirovi sapun se odvoji i dalje prerađuje na razne načine. Osim postupka vruće saponifikacije, postoji i postupak hladne saponifikacije, koji se koristi kada masti i ulja sadrže dosta nižih ili nezasićenih masnih kiselina. Kod hladnog postupka saponifikacija se izvodi na temperaturi 30 - 35 °C u otvorenim kotlovima. Sirovi sapun se mora sušiti, jer sadrži veću količinu vode. Osušeni sapun se na pilir-mašinama prevodi u oblik rezanaca ili pahuljica, a zatim vodi na prese, gdje se istiskuje kroz odgovarajuće otvore. Tako dobivena sapunska traka se siječe i dalje obrađuje u odgovarajući oblik.


Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac