2014-04-11 12:08:51

Koraba

Koraba (korabica, koleraba) je višegodišnja biljka; sorta kupusa.

Ime dolazi od njemačkih riječi kupus i repa. Koraba je vrlo često povrće u zemljama njemačkog govornog područja i drugdje.

Koraba je nastala umjetnom selekcijom lateralnog meristema rasta, a njezini srodnici su: kupus, brokula, cvjetača, kelj, raštika i dr. Svi oni potječu od iste vrste divljega kupusa.

Okus i tekstura korabe slični su brokuli ili kupusu, ali su blažeg i slađeg okusa. Mlada stabljika može biti svježa i sočna kao jabuka, iako mnogo manje slatka. Sazrijeva 55-60 dana nakon sjetve. Približna težina je 150 g. Može se čuvati do 30 dana, a da ne propadne.

Koraba se jede sirova ili se kuha. Postoji nekoliko kultivara korabe kao što su: White Vienna, Purple Vienna, Grand Duke, Gigante (ili "Superschmelz"), Purple Danube i White Danube.

Neke vrste se uzgajaju kao hrana za stoku.


Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac