2015-05-25 12:17:01

Rajčica

Rajčica jednogodišnja povrtna biljka bliži srodnik krumpiru, koja spada u porodicu voća a ne povrća kako se učestalno smatra, pripada porodici pomoćnica. Naziva se još pomidor, paradajz, paradižnik, zlatna jabuka, tomat, jabučica. Dlakava i ljepljiva biljka naraste otprilike 1 metar, listovi su rascijepani, listići dugoljasti. Žuti cvjetovi skupljeni su u grozdove, plodovi su u početku zeleni, a sazrijevanjem poprimaju tamnocrvenu boju.  

Današnjim uzgojem dobilo se sorte rajčica raznih oblika i boja. Rajčica potječe iz Južne Amerike, a u Europi ju je prvi opisao liječnik i botaničar Mattioli 1554. godine. Ljekovito djelovanje nalazi se prije svega u plodovima, koji su bogati vitaminom C, karotinom, vitaminom B1, a ima i vitamina E. Uz vitamine u plodovima su sadržane i značajne količine mangana, željeza i bakra. Sok od rajčice snižava krvni tlak, a povisuje izlučivanje želučanih i crijevnih probavnih sokova, olakšava probavu. Preporučuje se u dijetama oboljelih od reumatičnih oboljenja, gihta, te srčanih i bubrežnih bolesti. Oprez je potreban radi alkaloida solanina, koji je i za ljude otrovan. Solanin je prisutan i u drugim pomoćnicama, a posebno u krumpiru.


Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac