2017-10-20 07:00:00

Dan jabuka

Tradiciju održavanja Dana jabuka 20. listopada započela je godine 1990. u Londonu organizacija Common Ground s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju. Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati.

Jabuka pozitivno utječe i na funkcioniranje bubrega, jetre i žuči. Zbog kalcija i fosfora koji sadržava, jabuka dobro utječe na izgradnju kostiju i zubi, pomaže pri sprječavanju karijesa čak bolje nego pranje zubi. Budući da sadrži mnogo kalija, potiče izlučivanje suvišne tekućine iz organizma pa uz ostalo na taj način pogoduje i mršavljenju. Zahvaljujući karotinu štiti i od utjecaja štetnih UV-zraka.

Jeste li znali?

jabuka pripada porodici ruža jabuka se bere uglavnom ručno jabuka u vreći krumpira sprječava klijanje New York se naziva još i The Big Aplle od drveta jabuke izrađuju se "čarobni štapići" drvo jabuke može rađati i do 100 godina najveća ikad ubrana jabuka na svijetu bila je teška 1,5 kg danas ima preko 8000 sorti jabuka jabuka čisti zube najspominjanije voće u literaturi podcijenjeno, dragocjeno voće

Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac