2018-04-20 07:15:00

Dan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje diljem svijeta obilježava se 22. travnja s ciljem uključivanja stanovništva u proces usmjeren prema zaštiti prirodnih resursa našeg planeta, a ove godine na temu “Kraj plastičnom onečišćenju”.

Plastika je sastavni dio našeg življenja, pokazala se izvrsnom u gotovo nebrojenim namjenama. No priča o plastičnim materijalima ima i tamnu stranu. Proces razgradnje iznimno je dugotrajan, opasan po okoliš i životinje. Plastika se može reciklirati i nije joj mjesto u ekosustavu izvan funkcije za koju je namijenjena.

Od trovanja i ozljeđivanja morskog života do prisutnosti plastike u našoj hrani koja remeti rad hormona i uzrokuje bolesti opasne po život, rani pubertet, eksponencijalni rast plastike prijeti opstanku našeg planeta.

Kampanja za kraj plastičnog onečišćenja je odavno počela, a ciljevi uključuju ukidanje plastike s jednom uporabom, promicanje alternativnih materijala i 100% recikliranja plastike te mijenjanje ljudskog ponašanja u vezi s plastikom.

Zemlja može bez nas, ali mi bez nje ne možemo. Hoćemo li naš dom čuvati ili ne ovisi o nama samima.

Nekoliko stvari za očuvanje planete Zemlje koje možeš sam/a napraviti: (pročitaj pod više)

Nekoliko stvari za očuvanje planete Zemlje koje možeš sam/a napraviti:

Plastične vrećice zamijeni platnenim Isključi električne uređaje kad ih ne koristiš Uvijek zatvori vodu dok pereš zube Ugasi svjetlo kad izlaziš iz prostorije Umjesto plastičnih čaša koristi staklene. Izbjegavaj plastične tanjure, posude i pribor za jelo, a koristi one obične koji se peru Obične baterije zamijeni onima koji se pune Kad god možeš umjesto papirnatih ručnika koristi kuhinjske krpe Razvrstavaj otpad i odlaži ga u predviđene kontejnere Ako imaš tu mogućnost, uvijek kupuj organsku hranu koja nije tretirana kemikalijama ili sredstva za higijenu koja nose oznaku da su od prirodnih sastojaka Posadi drvo ili uzgajaj kućne biljke ako živiš u zgradi jer one potiču pročiščavanje zraka Zamijenite stare žarulje s LEDicama Upotrebljavaj javni prijevoz kad god možeš Doniraj staru odjeću i stvari umjesto da baciš

Izvor: https://www.dalmacijadanas.hr/danas-je-dan-planete-zemlje-fokus-je-na-zagadenju-plastikom


Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac