2022-06-17 12:54:14

Posjet članova Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata PP Garešnica

Danas su našu školu posjetili pripadnici Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Policijske postaje Garešnica. Učenicima 8. razreda predstavili su nedavno izdanu knjigu Policijska postaja Garešnica u Domovinskom ratu 1991. - 1996., prikazali su kratak film i održali predavanje o početcima Domovinskog rata na našem području, organiziranju obrane, zauzimanju pojedinih obrambenih položaja, oslobodilačkim akcijama, uspjesima koje su postigli, ali i o gubitcima koje su pretrpjeli. Pripremili su i malu izložbu fotografija, medalja, povelja, priznanja i ostalih odličja, kao i predmeta iz Domovinskog rata. Napomenuli su da je bitno oprostiti i gledati u budućnost, ali da se nikako ne smije zaboraviti ono što se dogodilo u našoj domovini.

Suradnja Udruge s osnovnim školama na području Grada Garešnice i okolice traje već nekoliko godina. Posljednje dvije godine nije bilo moguće realizirati ovaj projekt, ali se današnjim posjetom suradnja nastavlja.

Osim predavanja i izložbe, za učenike je organiziran literarni natječaj  na temu Domovinskog rata pri čemu se autor/i najboljih radova i nagrađuju. Ove godine najbolji literarni rad napisala je Valentina Mihalić i kući ponijela zaista vrijednu nagradu - prijenosno računalo. Valentinin rad možete pročitati u priloženoj datoteci. Svi su učenici dobili spomenutu knjigu.

Zahvaljujemo članovima Udruge na volji i želji da mladim generacijama, živom riječju i svojim iskustvom, prenesu dio naše povijesti na koju smo ponosni i bez koje danas ne bismo živjeli u slobodnoj i samostalnoj državi.


Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac