preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac

O sportu

Od nedavno, na ovim stranicama moći čete čitati o sportu.

Ne o najnovijim događajima iz sporta, već od neobičnim sportovima pod kategorijom Neobični sportovi i općenito o svakom sportu na kategoriji Fair play. Pod kategorijom klubovi pišemo o nama najmilijima i onima manje milijima klubovima.

Nogomet

Nogomet

Nogomet je sport u kojemu se dvije ekipe od 11 igrača natječu na travnatoj površini. Cilj igre je postizanje više golova od vašeg protivnika. Nogomet se igra s loptom. U nogometu igrač ne smije dirati rukom loptu jedino ako je golman. Golman nosi rukavice i smije izači do 16 metara. Svi igrači smiju se kretati po igralištu, ali pravilo zaleđa ograničava napadačke kretnje ovisno o položaju lopte i protivničke obrane.

Prvi nogometni klub stvoren je 1863. u Engleskoj.

Zanimljivosti

Na Božić 1914., u jeku Prvog svjetskog rata, njemački i engleski vojnici su sklopili primirje i odigrali nogometnu utakmicu.

Jedna momčad na Madagaskaru je 2002. postigla 149 autogolova u jednoj utakmici u znak prosvjeda na kontroverznu sučevu odluku utakmicu prije koja im je odnijela naslov prvaka.

Najveći nogometni stadion na svijetu nalazi se u Sjevernoj Koreji i ima kapacitet od 150.000 gledatelja.

Niželigaški švedski igrač Kenneth Kristensen je 2002. prodan iz Vindbjarta u Floey u zamjenu za svoju težinu u škampima.

izradio: Niko Cindrić


Rukomet

Cilj igre je loptom pogoditi gol, tj. postići pogodak i imati bolji rezultat od protivničke ekipe. Igra se po dva poluvremena od po 30 ili 20 minuta (ovisno o dobi igrača), i momčad koja postigne više golova je pobjednik. Igrači smiju rukama dodirivati loptu i dodavati se međusobno, kao i šutirati prema golu. Svaki igrač smije napraviti do tri koraka držeći loptu u ruci, dok za svaki sljedeći korak mora loptu voditi odbijajući je od poda, ili je mora dodati suigraču da bi postigao gol. Svi igrači se slobodno kreću po cijelom terenu, osim u prostoru 6 m ispred oba gola. U tom prostoru smije stajati samo po jedan član obrambene momčadi koji se naziva vratar (golman). Ostali igrači smiju iznad prostora od 6 m loptu pokušati uhvatiti ili dodati samo u skoku, dakle za vrijeme leta.

 

Dvije osnovne faze igre za svaku momčad su faza napada i faza obrane. U fazi napada igrači najčešće koriste formaciju s dva bočna igrača (lijevo i desno krilo), tri vanjska igrača (lijevi vanjski, srednji vanjski i desni vanjski) te pivot ili centar. U obrani se koristi nekoliko različitih varijanti, koje označavaju način postavljanja tj formacije obrambenih igrača ispred svog prostora od 6 m. Tako se recimo koriste obrana 6-0 (šesti igrača u ravnini ispred crte od 6 m), zatim 5-1 (pet igrača u liniji te jedan ispred njih koji pokušava ometati organizatora igre protivničke momčadi), zatim 4-2 a rjeđe se koristi i formacija 3-2-1.

izvor: https://hr.wikipedia.org/wiki/Rukomet

izradio: Niko Cindrić

 

Košarka

Košarka je sport u kojem dva tima sastavljena od pet igrača koji pokušavaju ostvariti što više poena  ubacivanjem lopte kroz obruč koša pod organiziranim pravilima. Kada se to dogodi govori se o košu. Do bodova se dolazi ubacivanjem lopte kroz obruč koša pod uvjetom da je lopta kroz obruč prošla odozgo. Momčad koja na kraju utakmice ostvari više bodova pobjednik je. Koš zabijen unutar luka vrijedi 2 boda, iza luka vrijedi 3 (trica), a slobodno bacanje vrijedi 1 bod. Dok je natjecateljska košarka isključivo dvoranski sport koji se odvija na terenu za košarku, manje regulirane vrste košarke mogu se igrati i kao vanjski sport na podlogama različitim od parketa, koji je standard za natjecateljsku košarku. James Naismith, kanadski liječnik osmislio je košarku u prosincu 1891.

Košarka – Wikipedija

 

Zanimljivosti

1. Kao prvi koševi su se koristile korpe za breskve sa netaknutim dnom, te su igrači morali vaditi loptu iz korpe nakon svakog koša. Prvi koš sa mrežom je napravljen u ranim 1900-im.

1. Najpraznovjerniji igrač košakre je Jason Terry, koji svaku noć prije utakmice spava u dresu tima koji će sljedeći igrati. On je osvojio NBA naslov igrajući za Dallas Mavericks, 2011. godine.

2. Nijedan drugi sport nema toliko povreda kao košarka, a najučestalija povreda je uganuće gležnja. Igrači najviše propuštaju utakmice zbog inflamacije koljena koja se javlja nakon povrede.

3. Igrač sa najviše poena u karijeri je Kareem Abdul-Jabbar, koji je za 20 odigranih NBA sezona uspio osvojiti čak 38,387 poena.

10 zanimljivih činjenica o košarci - Požeška kronika

 

Odbojka

Odbojka je sport s loptom u kojem se dvije suparničke momčadi natječu na terenu s razapetom mrežom na sredini. Cilj igre je prebaciti loptu preko mreže u protivničko polje na način da je protivnik ne uspije održati u zraku i vratiti natrag preko mreže na dozvoljen način prije nego što padne na teren. Na desnoj strani ide 1, ispred njega je broj 2, u sredini je broj 6, ispred njega je 3, na lijevoj strani je 5, ispred njega je 4. William G. Morgan (1870. – 1942.), rođen u državi New York ostao je zapisan u povijesti kao stvoritelj odbojke, koju je originalno nazvao "Mintonette". Morgan je diplomirao na Springfield Collegeu gdje je upoznao James Naismitha, koji je 1891. godine izmislio košarku. Godinu dana nakon što je diplomirao, Morgan odlazi na Holyoke (Massachusetts), gdje dobiva mjesto direktora fizičkog odgoja. To mjesto mu je omogućilo direktan utjecaj na vježbe za rekreaciju, te razvoj športa.

 

 

 

Zanimljivosti

 

  1. Prije imena odbojka ili na engleskom "volleyball", ovaj sport nosio je naziv mintonette.
  2. Godine 1900. napravljena je prva lopta posebno namijenjena odbojci
  3. Za vrijeme meča igrači i igračice odbojke u prosjeku skaču 300 puta.
  4. Ovo je jedini olimpijski sport u kojem je zabranjeno nositi puno odjeće na sebi.                                                                                                                                            Odbojka – Wikipedija            10 stvari koje niste znali o odbojci na pijesku - Ordinacija.hr                                                                                                                                                                                                                                                                                              izradio: Niko cindrić

 

Vaterpolo

Vaterpolo je ekipni vodeni šport u kojem sudjeluju dvije ekipe s po sedam članova (jedan od njih je vratar). Uz nogomet, najstariji je momčadski šport koji se pojavio na programu Olimpijskih igara - 1900. godine u Parizu. Cilj igre je postići što više pogodaka. Utakmica se igra 32 minute, a podijeljena je na četiri četvrtine, od kojih svaka traje 8 minuta. Na početku svake četvrtine po jedan igrač iz svake momčadi pliva od gola prema sredini igrališta na kojemu je lopta; onaj igrač koji prvi dopliva do lopte osvaja ju na taj način i njegova momčad prva kreće u napad.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Vaterpolo

 

Zanimljivosti

-Vaterpolo je uveden na Olimpijske igre 1900.godine.

- Pravila vaterpola je napisao škotski novinar i trener plivanja William Wilson (1844.-1912.).

- Mađarski vaterpolo trener Béla Komjádi, 1928. godine izumio je dodavanja zvana ''air pass'' ili ''dry pass''. To je dodavanje kada igrač suigraču dodaje loptu zrakom bez da je lopta dodirnula u površinu vode.

-Postoje razne verzije vaterpola, a svaka od njih ima svoja pravila.

-Vratar je jedini igrač koji može primiti loptu sa dvije ruke unutar peterca.

- Princ William bio je kapetan svoje vaterpolo reprezentacije na Sveučilištu St. Andrew.

https://www.sportilus.com/sportopedia/vaterpolo-zanimljivosti/

Izradio: Niko Cindrić

Golf

Golf je jedan od najstarijih sportova u povijesti. Zna se da se golf razvio u Škotskoj u 14. stoljeću, no postoje i mnoge starije igre u različitim zemljama koje su prethodile razvoju golfa. U Rimskom Carstvu za vrijeme Cezara igrala se igra zvana paganica'. Prema legendi, igrala se sa savijenom palicom i kožnatom loptom, a zadatak je bio ugurati loptu u rupu u zemlji. Međutim, tadašnja lopta je bila promjera 10 do 18 centimetara, što nije ni približno današnjoj. U Nizozemskoj se spominje igra zvana Kolf ili Kolven, a u Francuskoj, u 12. stoljeću, igrala se igra chole. U Engleskoj, u 14. stoljeću, spominje se igra Cambuca, pravilima vrlo slična paganici. Postoji i dokument iz 1363. godine kojim je zabranjeno igranje u dane blagdana svih "ispraznih" igara na čijem je popisu bila cambuca i club ball. U Hrvatskoj se spominje igra pod nazivom prasičkanje kod koje su štapom pokušavali ubaciti kamen u neku rupu.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Golf

 

 

 

Zanimjivosti

-Najduže golf igralište je u Massachusettsu, a dužine je 7600 metara.

-Prve golf loptice koje su se koristile u 16. stoljeću bile su izrađene od drveta.

-Oko 25 % svjetskih golf igrača su žene.

- The Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews je osnovan 1854. godine, te je najstariji Američki nogomet (engl. football) je natjecateljski timski šport izrazito popularan u SAD-u. Cilj igre je prenijeti loptu prema završnoj zoni protivničkog tima i tako osvojiti bodove. Lopta se prenosi tako što se nosi uza sebe, ili bacanjem i dodavanjem od jednog do drugog člana vlastitog tima. Bodovi se mogu osvojiti na različite načine, uključujući prenošenje lopte preko gol-crte, bacanjem lopte igraču koji je prešao gol-crtu ili šutiranjem kroz vratnice gola. Pobjednik je tim koji ima najviše bodova nakon isteka vremena.aktivni golfski klub na svijetu.

-U Zagrebu je 1927. godine osnovan prvi golf klub u Hrvatskoj- golf klub ''Zagreb''.

-336 je udubljenja (dimple) na američkoj golf loptici, dok ih je na britanskoj 330.

-Izraz ''Caddy'' ( nosač štapova), dolazi od francuske riječi ''cadet'', što znači mlađi sin.

Izradio: Niko Cindrić

Američki nogomet

 

Američki nogomet (engl. football) je natjecateljski timski šport izrazito popularan u SAD-u. Cilj igre je prenijeti loptu prema završnoj zoni protivničkog tima i tako osvojiti bodove. Lopta se prenosi tako što se nosi uza sebe, ili bacanjem i dodavanjem od jednog do drugog člana vlastitog tima. Bodovi se mogu osvojiti na različite načine, uključujući prenošenje lopte preko gol-crte, bacanjem lopte igraču koji je prešao gol-crtu ili šutiranjem kroz vratnice gola. Pobjednik je tim koji ima najviše bodova nakon isteka vremena.

Američki nogomet se razvio od ragbija u SAD krajem 19. stoljeća. U susjednoj Kanadi se u isto vrijeme razvio i kanadski football koji se u nekim pravilima razlikuje od američkog. Iako je prva profesionalna utakmica američkog nogometa odigrana još 1895. godine, taj je šport tek sredinom 20. stoljeća počeo stjecati svoju današnju popularnost. 1960-ih je po broju gledatelja uspio premašiti dotada najpopularniji šport, Baseball.

Američki nogomet – Wikipedija

 

Pravila

Američki nogomet pravila definiraju sve aspekte ove igre. To se odnosi i na karakteristike terena. Igralište na kojem se odvijaju utakmice američkog nogometa dugo je 110 metara, a široko 49 metara. Na svakom kraju igrališta nalazi se završna zona u kojoj se nalaze dva stupa koja predstavljaju gol kroz koji mora proći lopta kada se izvodi udarac nakon postignutog polaganja. Krajnja zona je 9 metara u dužini iza krajnje crte igrališta. Američki nogomet pravila igralište dijele na dijelove od 4,6 metara, međusobno odjeljenja bijelom linijom.

Na sredini terena i na svakoj polovici terena postavljene su dvije isprekidane linije koje su međusobno razmaknute 5,6 metara. Podloga terena je travnata, te ona može biti prirodna ili umjetna. Ovako velike dimenzije terena posljedica su samih obilježja američkog nogometa, koji zahtjeva puno prostora. Na dimenzije terena utjecao je i broj igrača koje ima svaka momčad na terenu. Navedene karakteristike terena omogućuju igračima izvođenje raznih napadačkih i obrambenih akcija.

Američki nogomet pravila - Arz.hr

 

Kriket

Kriket je sport u kojem se loptica udara palicom ili batom, sličan bejzbolu. Globalno gledano, kriket je drugi najveći šport na svijetu.

Igra se na većem travnjaku (najmanje 60 m × 80 m) s ucrtanim poljem (približno 20 m × 3 m), bez vremenskog ograničenja.

Kriket je najpopularniji u zemljama bivšeg Britanskog Carstva, tj. Ujedinjenom Kraljevstvu i članicama Commonwealtha. Prvi kriket klub osnovan je 1666. u engleskom gradiću St. Albansu.

Najuspješnija reprezentacija međunarodnog kriketa je Australija koja je osvojila sedam jednodnevnih međunarodnih trofeja, uključujući pet Svjetskih prvanstava, više od bilo koje druge zemlje i bila je najviše ocijenjena Test strana više od bilo koje druge zemlje.

Postoje različiti formati u rasponu od Twenty20, koji se igra nekoliko sati s tim da se svako kolo sastoji od 20 serija, do Test utakmica, koji se igraju pet dana s neograničenim preokretima, a momčadi svaka udarajući po dva kola neograničene dužine.

 

Pravila

Kriket je igra koju igraju dvije jedanaesteročlane momčadi. Momčadi se smjenjuju u ulozi udarača i čuvara polja. Tijekom svakog kola udaračka strana nastoji osvojiti bodove trčanjem između vrata; čuvari polja nastoje srušiti vrata.Koliko puta pretrče udaljenost između vrata, toliko bodova osvajaju za svoju ekipu. Nakon što je svih 11 igrača jedne ekipe sudjelovalo u igri kao udarači, uloge ekipa se mijenjaju.

Svi ostali igrači iz udaračke ekipe se u kolu nalaze izvan terena i ulaze u igru tek kad jedan od udarača „ispadne“.

Bacač ekipe u polju baca ukupno šest lopti (to se zove serija) s jedne strane terena udaraču koji se nalazi na drugoj strani trkališta. Iza njega i njegovih vrata stoji čuvar vrata koji kao jedini iz svoje momčadi ima pravo nositi rukavice za hvatanje. Ostalih devet igrača tima u polju su raspoređeni po cijelom igralištu.

Na kraju trkališta na kojem se baca lopta stoji jedan od dvoje sudaca; drugi se nalazi u blizini udarača, ali udaljen otprilike 20 metara.

Nakon svake serije dolazi do promjene bacača i lopta se baca s druge strane terena.

Utakmica se sastoji od jednog ili dva kola za svaku stranu. Igra se isključivo ljeti i to po suhim vremenskim uvjetima.

Kriket – Wikipedija

Stolni tenis

 

Pravila

Stolni tenis je sport u kome se natječu dva (ili četiri) igrača koji lopticu udaraju reketom na stolu za stolni tenis.

Dimenzije stola su 2,74 x 1,525 m, stol je visok 76 cm. Dvije polovice stola dijeli mrežica visoka 15,25 cm koja viri (produžava se) s obje strane stola za 15,25 cm.

Po starim pravilima igralo se do 21, a svaki igrač je servirao za redom 5 puta. Danas se igra do 11 bodova, za redom se servira dva puta, pa je igra postala brža i zanimljivija.

Igra se na tri ili četiri dobivena seta, do 11. Razlika mora biti dva boda, dakle 12:10, i tako dok se ne postignu dva boda razlike.

Promjenama pravila je također loptica povećana s 38 na 40 mm i otežana - s 2,5 na 2,7 grama.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Stolni_tenis

 

Hrvatska povijest

Stolni tenis se je u Hrvatskoj prvi puta igrao davne 1902. godine u Donjem Miholjcu, gdje je u Narodnoj čitaonici postavljen prvi stol za stolni tenis. U svojim počecima to je bila više društvena igra negoli sport. Prvo ime za stolni tenis bilo je ping-pong, zatim sobni tenis, table tennis, tenis na stolu i tek poslije drugog svjetskog rata iz upotrebe su izašla sva ostala imena, a ostao je stolni tenis.

 

Poslije prvog svjetskog rata stolni tenis se igra u Zagrebu, prvo u zgradi na igralištu HŠK Concordije, zatim u HAŠK-u, te drugim mjestima. U Čakovcu je Geza Legenstein u kavani Royal 1925. osnovao prvu stolnotenisku sekciju u Hrvatskoj, 1927.

https://www.hsts.hr/povijest-saveza

Izradio: Niko Cindrić

Tenis

Teniski teren je ravna površina koja je na sredini odjeljena mrežom visine 107 cm na rubovima, koja je na sredini nešto niža - 91 cm. Dimenzije terena se razlikuju za pojedinačnu odnosno igru parova, ali je uobičajeno da na jednom terenu postoje oznake za obje varijante. Još se na terenu sa svake strane ističu po dva servisna polja, u koja je, ovisno na koju se stranu servira, prilikom servisa potrebno ubaciti lopticu.

Moderni reket je napravljen od kompozitnih materijala (karbon, kevlar, različite legure željeza i aluminija) dok je ranije uglavnom bio od drveta. Reket se sastoji od ručke i glave reketa. Na glavi reketa su razapete žice, koje su danas također uglavnom od umjetnih materijala. Žice se napinju na različitu napetost (tvrdoću), ovisno o snazi i tehnici tenisača.

 

Natjecanja

Tenis se igra na amaterskom i profesionalnom nivou, uglavnom na turniskom principu, po sustavu ždrijeba i eliminacija. Tenis se profesionalno igra na turnirima čiji sudionici dobivaju novčane nagrade. Profesionalne turnire organiziraju i za njih propisuju pravila dvije organizacije: ATP koja brine o muškom tenisu te WTA koja brine o ženskom tenisu. Ti su turniri u većini slučajeva odvojeni, osim u slučaju Grand Slam turnira. Svaki nastup tenisača i tenisačica na profesionalnim turnirima se boduje, te se onda dobiva rang-lista koja pokazuje trenutni plasman pojedinca u svjetskom tenisu.

Grand Slam

  • Australian Open (otvoreno prvenstvo Australije)
  • Roland Garros (French Open, tj. otvoreno prvenstvo Francuske)
  • US Open (otvoreno prvenstvo SAD-a)

Tenis – Wikipedija

Izradio: Niko Cindrić

Biljar

Biljar ili bilijar opsežan je pojam koji označava širok spektar igara za čije je odigravanje potreban stol prekriven posebnim platnom, štap (ke) i određen broj kugli. Natjecanje može biti pojedinačno („jedan na jedan“) ili u parovima. Igrači(ce) za pomicanje kugli služe se isključivo vrhom štapa prema jasno određenim pravilima. Usprkos višestoljetnoj popularnosti biljara kao omiljene zabave i razbibrige, profesionalno doba nastupilo je tek sredinom 20. stoljeća. Osim u posebnim klubovima namijenjenim igranju raznih inačica biljara, stolovi posvećeni neformalnoj igri uz mnogo opuštenija pravila nalaze se u povećem broju kafića.

Tri su glavne podjele igre, zasnovane na svojstvima stola:

  • karambol - zajednički naziv za igre na stolu bez rupa (džepova) na kojem igrač u jednom udarcu nastoji vlastitom kuglom pogoditi protivničku i zajedničku;
  • igre na stolovima s rupama - u ovu kategoriju spadaju popularne osmica i devetka, kao i desetkastraight pool i ostale inačice;

 

Povijest

Povjesničari su složni oko činjenice da se biljar razvio na prijelazu iz četrnaestog u petnaesto stoljeće od igara koje su se odvijale na travi (odatle učestala uporaba zelene boje na biljarskim stolovima), odakle se zaključuje da su, slikovito rečeno, sportska „rodbina“ biljara golf i kroket, a „svojta“ kuglanje i boćanje. Biljar je u zatvoreni prostor prvi premjestio francuski vladar Luj XI. davne 1470. godine, a ta igra prelazi Atlantik početkom devetnaestog stoljeća.

Otprilike u isto vrijeme, 1813. godine, prvi put spominje se biljar u Hrvatskoj; igralo se na prvom katu zagrebačke kule Lotrščak. Hrvatski biljarski savez osnovan je 1992. godine, a prvi turnir organiziran je 1993. godine i nazvan „Croatia Cup“. HBS je aktivan i organizira natjecanja u svim inačicama biljara.

 

Biljar – Wikipedija

Izradio: Niko CIndrić

 

Oglasna ploča
 
Drugi obr. mat. 2022.
 
Udžbenici 2022./2023.
 
Upisi u SŠ
 
Poruka tjedna

Izgovorene riječi ponekad bole, ali češće bole one neizgovorene...

 
Javni poziv ponude
Priloženi dokumenti:
Obrazac-Skola u prirodi 2018..docx

 
Anketa
Koji je tvoj omiljeni predmet?

 
Školski list Breza

Breza 13

Breza br. 12

Skolski list Breza

 
Sigurniji internet

 
Eko paket

 
"Skockali" smo se...

 
CARNet
 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Kalendar
« Veljača 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

 
Linkovi...
 
Na današnji dan

 
Raspored sati

 
web stranice

Klikom na slike pogledajte web stranice  "E za sve" i "Sigurnost i zaštita na internetu"

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 8. 2012.

Ukupno: 5495041
 
 > Školska enciklopedija  > Sport
CMS za škole logo
Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac / Braće Petr 2, HR-43284 Hercegovac / os-skolara-hercegovac.skole.hr / ured@os-skolara-hercegovac.skole.hr
preskoči na navigaciju