preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac

Breza

Kratak sadržaj:

Mlada Janica udala se za postarijeg momka Marka Labudana, sina Kate Labudanke i Mike Labudana. Živi po seoskim običajima u njegovoj kući zajedno s njegovim roditeljima. Dolazi iz vrlo siromašne obitelji. Janica je rodila djevojčicu. Nekoliko dana je ležala u krevetu i onda su je potjerali na pašu. Vrijeme je bilo jesensko, prohladno i kišno. Janica je sva dolazila mokra, prozebla i razboljela se. Dolazile su mnoge seoske babe, liječile je svim i svačim, ali nije bilo pomoći. Doktora nisu htjeli zvati jer bi ga skupo platili. Janici je bilo sve gore i počela je buncati. Zatim joj je umrlo dijete. Marko nije volio ženske bolesti, pomoći joj ionako nije mogao pa mu se nikako nije dalo ući u sobu k Janici. Gotovo više od ženine bolesti Marka muči što će kod Žugečića uskoro biti svatovi gdje je on pozvan da bude barjaktar. Žugečići inače ne zovu bilo koga, oni su ipak bogataši, ali Marko je bio u svim svatovima glavni barjaktar i želi predvoditi te svatove. Janica je umrla i tek tada je Marko ušao u sobu i ugledao ju. Sutradan je Janica bila pokopana. Osam dana nakon sprovoda, bili su Žugečićevi svatovi. Marka muči treba li ići budući da mu je nedavno umrla žena. Ipak je otišao, napio se, plesao s tuđim curama i na kraju potukao s momcima sa Žugečić-brda. U želji za osvetom, krenuo je kući po pušku. Na putu kući ugledao je Janicu. Stajala je sva u bijelom, visoka i vitka. Sav se ukočio sve dok nije svanulo. Tada je shvatio da to nije bila Janica već stablo breze. Sutradan je Marko uzeo sjekiru, stao pod brezu, a onda su mu ruke zadrhtale. Nije imao snage posjeći tako visoku, vitku i nježnu brezu.

Glavni likovi: Marko Labudan, Janica

Sporedni likovi: Mika i Kata Labudan, Jaga (žena Markovog brata), seoske babe, svatovi

Karakterizacija likova:

Janica se svojim izgledom razlikuje od ostalih djevojaka u selu. Za razliku od njih, ona je visoka, vitka, nježna, plavih očiju, crvenkaste kose. Udala za Marka, živi u siromašnoj obitelji. Umrla je mlada. („Tanka je ona i slabašna. Ali visoka i strojna. Pa dok druge cure i snaše teško koračaju kao medvjedi, u njenom hodu ima nešto ritma, možda čak i elegancije. Oči su joj plave, plavlje od jasnog neba, a za kosu rekoše neki da je crvenkasta, a neki da je zlatna ili pozlaćena. Svakako, izvrsno je pristajala onom okruglom, bijelom lišcu i onim nasmijanim, malim usnicama.“

„…vidiš li kako je tanana, pa visoka, pa fina, kao breza! …što je breza među bukvama i grabrima, to ti je ta djevojka među tim vašim glomaznim curetinama!“)

Marko je seoski momak, nešto stariji od ostalih neoženjenih, a razlikuje se i po tome što je lugar. Bio je zgodan i cijenjen. Bijaše svjetski čovjek, bio je i u Americi, pa prošetao po cijelome svijetu, za svjetskog rata bio godinu dana žandar, pa šumski radnik. Volio je krupne, jake žene i Janica se nije uklapala u njegov tip žene, ali na nagovor nadšumara ipak ju je oženio. Osjeća krivnju, svjestan je kako nije dovoljno učinio za svoju ženu.

(„…no lugarski šešir s perjanicom izvrsno mu pristajao, a puška koju je nemarno prebacio preko ramena, davala mu služben karakter i znatnu važnost u selu. Mnogoj curi, mnogoj udovici, a i udatoj ženi zapelo bi oko za onu perjanicu, pa za one uvijek propisno zavinute plave brkove i za one oštre sokolove oči.“)

Mika Labudan je Markov otac. Pijanac, zagorčao je život mladoj snahi. Bio je škrt.

Kata Labudanka je Markova majka. Siromašna i ukorijenjena u tradicionalni način života.  Tjerala je Janicu da više radi.

Mjesto radnje: selo Bikovac ("...šef kuće broj 27, na Labudan-brdu, a u selu Bikovcu...")

Vrijeme radnje: jesen neke godine između dva svjetska rata ("...ali eto udariše jesenske kiše, hladne i beskrajne"...)

Oglasna ploča
 
Drugi obr. mat. 2023.
 
Udžbenici 2023./2024.
 
Sigurniji internet

 
Upisi u SŠ
 
Poruka tjedna

Izgovorene riječi ponekad bole, ali češće bole one neizgovorene...

 
Javni poziv ponude
Priloženi dokumenti:
Obrazac-Skola u prirodi 2018..docx

 
Anketa
Koji je tvoj omiljeni predmet?

 
Školski list Breza

Breza 13

Breza br. 12

Skolski list Breza

 
Eko paket

 
"Skockali" smo se...

 
CARNet
 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Kalendar
« Ožujak 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

 
Linkovi...
 
Na današnji dan

 
Raspored sati

 
 > Školski projekti  > 50 godina smrti Slavka Kolara  > Breza
CMS za škole logo
Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac / Braće Petr 2, HR-43284 Hercegovac / os-skolara-hercegovac.skole.hr / ured@os-skolara-hercegovac.skole.hr
preskoči na navigaciju