preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac

Terenska nastava

Na putu od škole do šume

Autor: Blaženka Šantalab, 6. 9. 2011. 20:34

Ponijeli smo: fotoaparate, centimetre, dalekozore, univerzalni pH metar, termometar, grabljice, loptice, destiliranu vodu.
 

Došavši u šumicu, Trupinski gaj dočekala nas je rampa sa upozorenjima. Da ne smijemo ložiti vatru unutar šume, da budemo tihi. Osjećaj u šumi bio je predivan premda je puhao vjetar, sjeveroistočnjak. Proljeće u šumi je predivno. Ušumi prevladava zelena boja. Oblaci su posvuda po nebu i predivne su bijele boje. U šumi prevladava svijetlost, a gdje je drveće gušće tamnije je. Osjeća  se svježi šumski miris. Neprestano se čuju  ptičice, sjenice, vrapčići,  jastrebovi i mnoge druge. U šumi ima puno divljači, ali na svu sreću mi se snjima nismo susreli. U našoj šumi prevladava hrast i obićan grab.

[više]

Zapažanja nakon dolaska

Autor: Blaženka Šantalab, 6. 9. 2011. 20:44

Došavši u šumu vidjeli smo djelove krčevina. Krčevine su dio šume gdje se ruše stabla. Na toj krčevini ostavlja se jedan ili dva stabla za prebivanje ptaca, najčešće bi to bili jastrebovi ili orlovi štekavci. Na jednom takvom hrastu dalekozorom smo vidjeli njihova gnijezda. Granje koje se sreže pri rušenju na stablima, stavlja se na sasječene panjeve da prirodno istrunu. Stablima na krčevina je deformirana krošnja radi šume. Krošnja osamljenih stabala je visoka i ne razvijena jer je taj hrast rastao u gustoj šumi. Nakon sječe počele su raste i niže grane.

[više]

Prizemni sloj

Autor: Blaženka Šantalab, 6. 9. 2011. 20:54

Šetajući kroz šumu u ruku smo uzeli malo zemlje. Promatrali smoje i mirisali. Kada smo je pomirisali osjetili smo miris vlažnosti i truleži. Tlo je bilo prekriveno jesenskim lišćem. Boja zemlje bila je smeđa. Zemlja je bila tvrda. Tlo je bilo djelomično osvijetljeno. Tamo gdje su krošnje drveća guste biljke u prizemnom sloju su rijetke. Na mjestima gdje između krošnje drveća prodire više sunca, grmlja i zeljastih biljaka ima više. Vidjeli smo mnogo mahovina na tlu i uz debla koje su na dodir nježne i mekane. Mnoge mahovine imaju još uvijek lanjske sporogone. Paprati su već razvile mlade listove. Na starim listovima paprati vidjeli smo soruse. Šumarice su prestale cvasti. Na tlu smo vidjeli mnogo žirova jer je to hrastova šuma.

[više]

Gnijezdo

Autor: Blaženka Šantalab, 6. 9. 2011. 20:52

Mnogo puta prošli smo šumskom stazom do izvora, ali nismo primjetili jedno posebno deblo, na jednom mjestu obojano narančastom bojom. Gospodin Spomenko koji radi u Hrvatskim šumama, nam je pokazao mali otvor u deblu. Rekao nam je da tu slijeću male ptice i da su u toj duplji napravili gnijezdo. Takva gnijezda rade ptice dupljašice, vjerojatno je to sjenica.

[više]

Izvor

Autor: Blaženka Šantalab, 6. 9. 2011. 20:49

Nakon što smo stigli u Trupinsko – pašijanski gaj i ispitali svojstva zemlje u šumi prošetali smo i do Izvora. Ondje smo vidjeli tablu koja nam je poručivala da

ŠUMA TREBA VODU

VODA TREBA ŠUMU,

A ČOVJEK TREBA OBOJE!

Izvor izvire više od 40 godina, a nalazi se ispod korijenja bukve. Izvor sve više presušuje no šumari su spas našli u novootkrivenom izvoru gdje voda izvire iz samoga srca zemlje. Voda se muti i zbog toga šumari kopaju rupe da bi postavili cijevi kako se voda ne bi mutila. Voda je hladna i bistra. Mi smo čuli da Izvor nazivaju i Izvorom ljubavi jer se ondje sastaju mladi, zaljubljeni parovi.

[više]

Ribnjak

Autor: Blaženka Šantalab, 6. 9. 2011. 20:42

Ribnjak je iskopan prije tri godine i nalazi se na najnižem području na jednom presjeku. Ribnjak je povezan protupožarnim putevima ili šljukaricama. Potreban je u slučaju požara i za prskanje šuma protiv gubara. Ribnjak je potreban i za životinje jer kilometrima nema vode i zbog toga se one dolaze napajati. Dosada je na ovim područjima viđeno 30 divljih svinja. Malo dalje od  ribnjaka nalaze se hranilišta za veću divljać i divlje svinje. U ribnjaku nema riba, ali ima malih različitih organizama. Voda se na mjestima crnila od mnoštva punoglavaca. Oko ribnjaka raste razno bilje kao što je: šaš i trska.                                                                     

[više]

 


Oglasna ploča
 
Udžbenici 2017.-18.
 
Javni poziv ponude
 
Upisi u SŠ
 
Školski list Breza

Breza 13

Breza br. 12

Skolski list Breza

 
Sigurniji internet

 
Eko paket

 
Citat tjedna

      ''Imanje vrijedi, znanje vrijedi više, ako propadne imanje, ostaje znanje.''

                                                                                (latinska)                                     
 
"Skockali" smo se...

 
Anketa
Moje najdraže godišnje doba je...

 
CARNet
Novosti i press kutak :: Novosti :: Vijesti
22.09.2017. 09:29
Webinar: The Complete Beginner’s Guide to Interactive Student Notebooks
U četvrtak, 28. rujna 2017. godine od 19 do 20 sati Hrvatsko udruženje profesora engleskog u suradnji s CARNetom održat će webinar pod nazivom The Complete Beginner’s Guide to Interactive Student Notebooks. Webinar je prvenstveno namijenjen učiteljima i nastavnicima engleskog jezika, ali i učiteljima i nastavnicima drugih predmeta koji bi htjeli promijeniti praksu korištenja uobičajenih bilježnica u svojoj nastavi.

21.09.2017. 13:47
CARNet potpisao ugovor za izradu 72 e-lektire
Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet u sklopu nacionalnog pilot projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“ potpisala je Ugovor o nabavi usluge izrade 72 e-lektire. Ugovor je potpisan s dobavljačem Bulaja naklada d.o.o., a potpisali su ga ravnatelj CARNeta Goran Kezunović i direktor Bulaja naklade d.o.o. Zvonimir Bulaja. 

15.09.2017. 13:39
Razvoj generičkih kompetencija učenika u projektu ATS2020
Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet poziva sve zainteresirane na prezentaciju pokusne primjene modela projekta ATS2020 (Assesment of Transversal Skills 2020), koja će se održati u petak 22. rujna 2017. godine u prostorijama CARNeta, Josipa Marohnića 5, Zagreb. 

 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Kalendar
« Rujan 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

 
Linkovi...
 
Raspored sati

 
web stranice

Klikom na slike pogledajte web stranice  "E za sve" i "Sigurnost i zaštita na internetu"

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 8. 2012.

Ukupno: 5032003
 
 > Arhiva  > Čudesna šuma predmeta  > Terenska nastava
CMS za škole logo
Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac / Braće Petr 2, HR-43284 Hercegovac / os-skolara-hercegovac.skole.hr / ured@os-skolara-hercegovac.skole.hr
preskoči na navigaciju