preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac

Izumi i znanstvenici

Josip Belušić

Autor: Vid Raić, 9. 6. 2015. 12:09

Belušić je rođen u okolici Labina u Istri a živio u malom mjestu Županićima, selu na rubu nekadašnje austro-ugarske monarhije. Bio je profesor u Kopru na carskoj i kraljevskoj školi. 1889. godine na Svjetskoj izložbi u Parizu, na kojoj je postavljen i glasoviti Eiffelov toranj, Belušić je predstavio svoj izum nadjenuvši mu prvotno ime "Velocimetar", a kasnije ga je preimenovao u 'Controllore Automatico per Vetture'. U godini održavanja Svjetske izložbe pariški municipij raspisao je javni natječaj na koji je prijavljeno više od 120 uređaja, a upravo se 'velocimetar' pokazao najpreciznijim i najkvalitetnijim pa je u lipnju 1890. godine donesena odluka o njegovom prihvaćanju. Francuska akademija izumitelja ga je pohvalila i nagradila diplomom i zlatnom medaljom, ujedno ga proglasivši i počasnim članom. Belušićev uređaj mjerio je brzinu, odnosno stajanje kola, vremensko trajanje vožnje i stajanje vozila, broj putnika te vrijeme silaska i ulaska putnika. Školovao se u Pazinu, vjerojatno kod svećenika koji su prvi uočili njegov talent za prirodne znanosti. Studij je nastavio u Beču. Danas nije poznato kako je Belušićev izum završio.

 
[više]

Marcel Kiepach

Autor: Stjepan Tot, 12. 5. 2015. 12:02

Marcel pl. Kiepach  bio je izumitelj, čudo od djeteta. Njegovi radovi pokrivaju područja elektronike, magnetizma, akustike, prijenosa zvučnih signala i transformatora.

Potomak je vlastelinske obitelji Kiepach, koja je došla u Križevce početkom 19. stoljeća i općenito utjecala na povijest grada. Studirao je gospodarske znanosti u Berlinu i elektrotehniku u Charlottenburgu.

 

[više]

Ante Nižetić

Autor: Stjepan Tot, Vid Raić, 5. 5. 2015. 12:01

Izumio je 1960-ih ribarske mreže od sintetskog materijala. Zahvaljujući tom njegovom izumu, zamijenilo se dotadašnje skupe pamučne, koje su za razliku od umjetne tvari, bile prirodne i podložne djelovanju organizama koji su ih izjedali te ih tako brzo trošili, otežavali održavanje. Kao takve su imale kratak rok trajanja i ribari su morali ih u dosta manjem vremenu ih otplatiti.

Bio je još jednim od Hrvata koji je otišao u Ameriku na obale Tihog oceana. Vrlo brzo je uvidio da se sintetski materijal osim na kopnu može dobro iskoristiti i na moru. Njegove mreže i Puratićevo vitlo su revolucionirali ribarstvo. Od onda se moralo uložiti znatno manje novca, nije bilo preteško rukovati, a investicija je dugo donosila prinose. Pored toga, sintetski materijal bio je slabije vidljiv morskim organizmima što je uvišestručilo ulov.

 

[više]

Petar Mišković

Autor: Stjepan Tot, Vid Raić, 28. 4. 2015. 12:15

Petar Mišković  bio je hrvatsko-američki izumitelj i hidrauličar. Poznat je kao izumitelj parne perilice rublja i parne kupelji. Nema dvojbe o njegovom hrvatskom podrijetlu. Smatra se zapravo hrvatskim izumiteljem koji je samo živio u SAD-u.

[više]

Blaž Baromić

Autor: Stjepan Tot, Vid Raić, 21. 4. 2015. 12:11

Blaž Baromić - osnivatelj prve poznate hrvatske glagolske tiskare u Senju.

Ne zna se točna godina njegova rođenja, ali se pretpostavlja da je to bilo prije godine 1450. u Vrbniku. Vrbnik je u to doba jedno od naših najvećih glagolskih središta, gdje je Baromić još kao dijete sigurno mogao doći u doticaj s rukopisnim glagolskim

liturgijskim kodeksima, misalima i brevijarima. Vrbnički glagoljaši, poznati po brižljivome čuvanju glagoljičke pismenosti, sigurno su mogli udahnuti u Baromića onu ljubav i poštovanje koje su i oni gajili prema glagoljici. Budući da se i sam Baromić odlučio zarediti, u samostanu je svakodnevno imao pristup prekrasnim rukopisnim glagolskim knjigama.

[više]

Ante Maglica

Autor: Stjepan Tot, 7. 4. 2015. 12:11

Ante Maglica (New York, 1930.) - američki izumitelj hrvatskog podrijetla, ujedno vlasnik i osnivač američke tvrtke Mag Instrument Inc. koja proizvodi baterije Maglite.


Ante Maglica (eng. (Anthony "Tony" Maglica), premda je rođen u New Yorku, djetinjstvo je proveo na dalmatinskom otoku Zlarinu. Obitelj mu se vratila iz SAD-a zbog velike ekomonske krize, a otišli su ponovno u SAD 1950

[više]

Petar Dragić

Autor: Vid Raić, 7. 4. 2015. 12:00

Petar Dragić (Crikvenica, 1873.) je hrvatski izumitelj. Bio je ribar.

Rodio se je u Crikvenici 1873. godine u obitelji ribara. I sam je pošao obiteljskim stopama te je postao ribarom. Zbog loših gospodarskih uvjeta, napustio je Hrvatsku i otišao u Ameriku sa samo 20 godina. Ondje je naišao na osobe koje su prihvatile njegove zamisli i koje su pružile novčanu potporu za to. Njegova je zasluga što se u ribarstvo uvelo velike brodove koji su imali takvu veličinu i snagu da mogu potezati mreže koje je izumio. Izumio je mrežu plivaricu (purse seine net), preteču današnjih divovskih mreža.

Njegova ribarska flota je plovila po sjevernom dijelu Tihog oceana. Plovila je od Beringovog mora na sjeveru sve do njegove matične luke, San Pedra.

[više]

Otto Lilienthal

Autor: Vid Raić, 10. 2. 2015. 12:24

Velika i bitna zasluga Lilienthalovog eksperimentiranja je utvrđivanje zakonitosti da uzgon ovisi o zakrivljenosti krila i napadnom kutu krila u odnosu na struju zraka. Svoja mjerenja je crtao kao polarni dijagram kakav i danas koristimo.

[više]

Franjo Hanaman

Autor: Vid Raić, 3. 2. 2015. 12:17

Franjo Hanaman se rodio u hrvatskoj obitelji kao drugo dijete Gjure Hanamana i Emilije Mandušić.[1] Pučku školu završio je u Brčkom 1887. godine, a maturirao je 1895. u Zemunu na Realnoj gimnaziji. Nakon mature otišao je studirati u Beč, gdje je 1899. diplomirao na Kemijskom odjelu Tehničke visoke škole. Slijedeće godine postaje asistentom dr. Georga Vortmanna na katedri analitičke kemije, gdje upoznaje dr. Alexandera Justa, znanstvenika koji ga je zainteresirao za rad na poboljšanju električne žarulje s metalnom žarnom niti. U travnju 1903. godine dr. Just i Hanaman su u Beču zaštitili svoj prvi postupak za dobivanje volframovih žarnih niti (postupak supstitucije) patentom D. R. P. No. 154262. Patent je nazvan Verfahren zur Herstellung von Glühlkörpern aus Volfram oder Molybdän für elektrische Glühlampen. Žarulje s nitima dobivenim ovim postupkom trošile su samo oko 1,5 W po jednoj Hefnerovoj svijeći, za razliku od žarulja s ugljenom niti, koje su trošile 3-4 W. Glavni nedostatak žarulja s volframovim nitima dobivenih tim postupkom bila je krhkost niti.

[više]

Faust Vrančić

Autor: David Raić, Vid Raić, 13. 1. 2015. 12:26

Faust Vrančić (lat. Faustus Verantius) najvažniji je konstruktor i tehnički pisac u Hrvata na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće. Rođen je godine 1551. u Šibeniku. Još kao dječak otišao je u Ugarsku svome stricu biskupu Antunu Vrančiću.

Početno humanističko obrazovanje stječe u Požunu kod očeva brata Antuna Vrančića, uglednoga diplomata, humanista, nadbiskupa ostrogonskoga i primasa Ugarske, a zatim u Padovi studira filozofiju i pravo.

 

[više]

Ivan Vukić

Autor: David Raić, Vid Raić, 13. 1. 2015. 12:17

Ivan Vukić, u dokumentima i kao Giovanni Biagio Luppis poznat i kao Ivan Luppis ili Ivan Lupis (Rijeka, 28. siječnja 1813. - Torriggia, 11. siječnja 1875.), sin Ferdinanda i Ivane Lupis rođene Perić (Perich), pomorski časnik austro-ugarske mornarice rodom iz Rijeke.

[više]

Alexandar Graham Bell

Autor: David Raić, Vid Raić, 16. 12. 2014. 15:34

Rođen je kao Alexander Bell u Edinburghu, Škotska (kasnije je usvojio i ime Graham kao znak poštovanja prema Alexanderu Grahamu, porodičnom prijatelju). Njegova porodica bila je upoznata sa učenjima govorništva: njegov pradjed u Londonu, ujak u Dublinu, te otac, Alexander Melville Bell, u Edinburghu, bili su poznati govornici.

[više]

Parobrod

Autor: David Raić, Vid Raić, 9. 12. 2014. 12:17

Parobrod je brod pogonjen uz pomoć vodene pare. Vodena para se dobiva iz kotlova na kruta ili tekuća goriva. Pogon može biti s bočnim kotačima i lopaticama (prvotni oblik), propelerima ili turbinama.

Prvi parobrod koji je plovidbom donosio dobit je 1803. sagradio (a 1809. patentirao) Amerikanac Robert Fulton. Međutim, prvi parobrodi su nastali još i prije, potkraj 18. stoljeća.

 

[više]

Parni stroj

Autor: David Raić, Vid Raić, 9. 12. 2014. 12:03

Parni stroj je toplinski stroj s vanjskim izgaranjem koji entalpiju vodene pare pretvara u mehanički rad. Jednostavnije rečeno, parni stroj je stroj koji energiju vodene pare koja se proizvodi u parnim kotlovima pretvara u mehanički rad.

Prvi parni industrijski stroj koji je radio u praksi konstruirao je njegov izumitelj Thomas Newcomen u Tiptonu u Staffordshireu 1712. godine u Engleskoj. Taj je stroj crpio vodu iz rudnika Conevgre Colliery vlasništvo grofa Dudleyja više od 30 godina.

[više]

Leonardo da Vinci

Autor: David Raić, Vid Raić, 25. 11. 2014. 12:30

Leonardo da Vinci bio je talijanski slikar, arhitekt, izumitelj, glazbenik, kipar, mislilac, matematičar i inženjer.

On je bio najveći genij renesanse, čovjek koji utjelovljuje renesansni ideal svestrana čovjeka - višestruko nadarena čovjeka neutažive znatiželje i žudnje za novim spoznajama. Osim u umjetnosti, dao je doprinose anatomiji, botanici, geologiji, matematici, optici, mehanici, astronomiji, hidraulici, niskogradnji, tehnici proizvodnje oružja, urbanistici.

[više]

Ivan Vučetić

Autor: David Raić, Vid Raić, 25. 11. 2014. 12:20

Ivan Vučetić rodio se u Hvaru gdje je živio i radio do 1884. godine kada je u dobi od 26 godina emigrirao u Argentinu, gdje je nakon četiri godine stupio u Centralni ured policije u La Plati. Kao argentinski državljnin promijenio je ime u Juan Vucetich.

[više]

Brača Mirko i Stevo Seljan

Autor: Ana Stepić, 22. 5. 2013. 12:57

Godine 1898., Mirko je osvojio naslov "Champion of Globetrotter" prešavši pješice put od Petrograda do Pariza za samo 110 dana. S bratom Stjepanom pošao je 1899. na put oko svijeta. U službi cara Menelika II. bio je guverner južnih provincija Etiopije. Braća su provela geomorfološka, klimatološka i etnografska istraživanja područja Rudolfova i Stefanijina jezera (tu su osnovali Seljanville).

[više]

Robert Fulton

Autor: Ana Stepić, 6. 3. 2013. 13:38

Robert Fulton  SAD, 14. studenog 1765. - New York, 24. veljače 1815), američki inženjer.

Rođen je na farmi u Little Britainu kod Pennsylvanije. Imao je tri manje sestre: Isabellu, Elizabeth i Mariju, te mlađeg brata Abrahama. Njegov otac, također Robert Fulton, koji je rođeni Irac, emigrirao je u Pennsylvaniju gdje se oženio s Mary Smith.

 

 

[više]

James Prescott Joule

Autor: Josip Duvnjak, 28. 9. 2011. 17:05

James Prescott Joule (Salford, pored Manchestera, 24. prosinca 1818. - Sale, 11. listopada 1889.), engleski fizičar.

Joule je proučavao prirodu topline te je povezao sa mehaničkim radom. To je dovelo do teorije o čuvanju energije (Prvi zakon termodinamike). Mjerna jedinica za energiju, džul (J) dobila je ime po njemu. Radio je i s istaknutim fizičarom Lordom Kelvinom razvijajući tabelu (skalu) za temperaturu i otkrio je vezu između toka trenutnog rada kroz otpor i toplinu, te se to danas zove Jouleov zakon.

[više]

Andre Marie Ampere

Autor: Josip Duvnjak, 28. 9. 2011. 17:00

André-Marie Ampère (Lyon, 20. siječnja 1775. - Marseille, 10. lipnja 1836.), francuski fizičar i matematičar

Najznačajniji su njegovi pionirski radovi iz elektromagnetizma. Utvrdio je da se kružni tok električne struje ponaša kao magnet. Za linearne tokove električne struje našao je zakon prema kojemu se dva paralelna vodiča međusobno privlače kad kroz njih teče struja istog smjera, a odbijaju ako su struje protivne. Time je udario temelje elektrodinamici.

Po njemu je mjerna jedinica za jakost električne struje nazvana Amper

[više]

Albert Einstein

Autor: Martina Kolarić, 2. 6. 2011. 13:55

Albert Einstein (Ulm, 14. ožujka 1879. - Princeton, 18. travnja 1955.)

Einstein je teorijski fizičar, prema jednom izboru najveći fizičar uopće.Rođen je u 14. ožujka 1879. godine u Ulmu, u Njemačkoj, a preminuo je 18. travnja 1955. godine u Princetonu u New Jerseyju, u Sjedinjenim Američkim Državama.

Albert Einstein formulirao je posebnu i opću teoriju relativnosti kojima je uveo revoluciju u modernu fiziku. Pored toga, doprinio je napretku kvantne teorije i statističke mehanike. Iako je najpoznatiji po teoriji relativnosti (posebno po ekvivalenciji mase i energije E=mc2), Nobelova nagrada za fiziku mu je dodijeljena 1921. godine za objašnjenje fotoelektričnog efekta (rada objavljenog 1905. u Anno Mirabile ili „Godini čuda“) kao i za doprinos razvoju teorijske fizike. U narodu, ime „Einstein“ je sinonim za čovjeka visoke inteligencije ili za genija. 

[više]

Zasluženi za izradu računala

Autor: Martina Kolarić, 20. 4. 2011. 12:40

Blaise Pascal

( 19. lipnja 1623. - 19. kolovoza 1662. )

Francuski filozof, matematičar i fizičar.

Djelom "Pisma provinicijalu", u kojem napada jezuitsku dvoličnost i pred sud javnosti stavlja njihov moral, utjecao je na ukidanje jezuitskog reda. U nizu svojih djela naglašava kako tek na području osjećaja nestaju granice između sumnje i sigurnosti, koje muče racionalnog čovjeka. Njegov izvanredan matematički talent dolazi do izražaja u njegovoj 16. godini, kada je napisao svoje djelo o čuno sječnicama, u kojem je postavio svoje teorem šesterovrhu (Pascalov teorem). Konstruirao je stroj za zbrajanje, otkrio opće pravilo djeljivosti cijelih brojeva. Kao fizičar istraživao je tlak plinova i tekućina. Otkrio je da tlak zraka ovisi o temperaturi i vlazi i time udario temelje meteorologiji.

 

Gottried Wilhem von Leibniz

( 1. srpnja 1646. - 14. studenog 1716. )

Njemački matematičar i filozof.

 

 

[više]

Eduard Slavoljub Penkala

Autor: Alen Mihalić, 7. 4. 2011. 14:08

Penkala je rođen 20. travnja 1871. u Liptovskom Mikulášu (Liptószentmiklós), u Mađarskoj (danas Slovačka). Poljsko-nizozemskog je podrijetla. Jedan je od najznačajnijih izumitelja s početka 20. stoljeća. Nakon mature 28. rujna 1892. i završetka studija na sveučilištima u Beču i Dresdenu, diplomirao je na Kraljevskoj visokoj tehničkoj školi u Dresdenu 25. ožujka 1898. i pisao doktorsku disertaciju s područja organske kemije. Nakon ženidbe izabrao je Zagreb kao boravište svoje obitelji i nastanio se na današnjem Trgu kralja Tomislava br. 17. Ovdje je počela njegova blistava karijera. Prihvatio je državnu službu i 14. lipnja 1904. položio službenu prisegu. S vremenom je svom imenu pridodao Slavoljub i postao naturalizirani Hrvat.   Njegov opus obuhvaća od 70 do 80 izuma s područja mehanike, kemije, fizike, aeronautike (zrakoplovstva) itd. Već 1903. godine patentira "Termofor" u Budimpešti, Beču i drugdje. Usporedno s time radi na izumima mehaničke olovke i nalivpera. Prvu mehaničku olovku na svijetu patentira 24. siječnja 1906. godine. Već 1907. godine patentira prvo nalivpero na svijetu s čvrstom tintom i to 31. svibnja 1907. godine. Patenti su prijavljeni u više od 35 zemalja svijeta. U tom vremenu inženjer Slavoljub Penkala stalno povećava proizvodnju i iz svoje radionice na Trgu kralja Tomislava 17, seli u Prašku ulicu br. 3. Sve veća potražnja tržišta povećava proizvodnju i već 1906. godine počinje suradnja između Edmunda Mostera i ing. Slavoljuba Penkale, koja dovodi do stvaranja poduzeća Penkala-Moster. Zajednički počinju graditi novu tvornicu u današnjoj Branimirovoj ulici, koju 1911. godine završavaju i stvaraju zajedničko dioničko društvo Penkala-Edmund Moster d.d. Usporedo s tvornicom u Zagrebu drugi član obitelji Moster zajedničkim kapitalom otvara drugu tvornicu u Njemačkoj, u Berlin

[više]

Tomas Alva Edison

Autor: Alen Mihalić, 3. 2. 2011. 13:51

Thomas Alva Edison (Milan, Ohio, 12. veljače 1847. - West Orange, 18. listopada 1931.),američki izumitelj i tehničar. Kao samouk u mladosti je počeo stvarati i objavljivati tehničke izume. Osnovao je u Menlo Park 1876. godine, nedaleko od New Yorka, glasoviti laboratorij u kojem je radio do smrti, a u njemu 1884. godine radio i Nikola Tesla na usavršavanju dinamo-stroja.

[više]

Alessandro Volta

Autor: Alen Mihalić, 20. 1. 2011. 13:49

 sAlessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta , talijanski fizičar, jedan od osnivača elektrostatike.                Volta se rodio i školovao u talijanskom gradu Como. Voltini roditelji, Filippo Volta i Maria Maddalena su ga poslali na školovanje u isusovačku školu s ciljem da postane odvjetnik. Međutim, mladi Volta se više zanimao za električne pojave, pa je tako još kao mladi student napisao pjesmu na latinskom "De vi attractiva ignis electrici ac phaenomenis inde pendentibus", u kojoj je opisao svoje oduševljenje električnim pojavama. 1774. godine je postao profesor fizike u svojem rodnom gradu, a 1779. godine imenovan je profesorom na Sveučilištu u Paviji. 1791. godine bio je primljen za člana Royal Society Cluba u Londonu. 1794. godine se oženio Teresom Pelegrini, kćerkom grofa Ludovica Pelegrinija.

[više]

Braća Wright

Autor: Alen Mihalić, 13. 1. 2011. 14:02

Braća Orville (Dayton, Ohio, 19. kolovoza 1871. - Dayton, 30. siječnja 1948.) i Wilbur Wright (Melville, Indiana, 16. travnja 1867. - Dayton, 30. svibnja 1912.) američki su konstruktori i graditelji aviona te pioniri zrakoplovstva; izgradili su prvi avion s motorom.Braća Wright su bili prvi ljudi koji su 17. prosinca 1903. godine uspjeli poletjeti sa svojim avionom Flyer I preletjevši 37 metara. Let je trajao samo 12 sekundi. Sljedeće dvije godine letjeli su u blizini Daytona 105 puta i tako prikupili nova iskustva. Brzo su odustali od ležeći položaja upravljanja i ugradili sjedište pored motora.Orville uspijeva 20.rujna 1905. godine izvesti prvi kružni let spustivši se na mjesto uzlijetanja, a 1. prosinca Wilbur leti s putnicima. Unatoč svemu njihov prvi javni let radi loših vremenskih prilika završava nakon par "skokova" aviona . Američki novinari proglašavaju ih lažljivom braćom, a njihov avion utopijom. 

 

Braća Wright su bili prvi ljudi koji su 17. prosinca 1903. godine uspjeli poletjeti sa svojim avionom Flyer I preletjevši 37 metara. Let je trajao samo 12 sekundi. Sljedeće dvije godine letjeli su u blizini Daytona 105 puta i tako prikupili nova iskustva. Brzo su odustali od ležeći položaja upravljanja i ugradili sjedište pored motora.

Orville uspijeva 20.rujna 1905. godine izvesti prvi kružni let spustivši se na mjesto uzlijetanja, a 1. prosinca Wilbur leti s putnicima. Unatoč svemu njihov prvi javni let radi loših vremenskih prilika završava nakon par "skokova" aviona . Američki novinari proglašavaju ih lažljivom braćom, a njihov avion utopijom. 

        

[više]

Zlata Bartl - Teta Vegeta

Autor: Alen Mihalić, 16. 12. 2010. 13:41

Zlata Bartl rođena je u veljači 1920. godine u Sarajevu, u  Bosni i Hercegovini. Kako je živjela, skromno i samozatajno, tako nas je i napustila u svojoj 89 godini.  Zlata Bartl bila je voditeljica tima koji je u Podravkinom  istraživačkom laboratoriju krajem 1950.-ih godina izumio najpoznatiji Podravkin proizvod Vegetu. U Sarajevu je završila pučku školu i gimnaziju, a 1938. godine u Zagrebu je upisala tadašnji Mudroslovni (filozofski) fakultet. Po završetku studija prihvatila je posao profesorice na školi u Sarajevu, iako su njeni interesi, kao što je sama znala reći, bili drugačiji: "Privlačila me anorganska kemija, a život me je nekako uvijek vodio sve dalje od nje".Igrom slučaja, 1955. godine krenula je na službeno putovanje u Zagreb gdje će se zadržati zbog vremenskih neprilika. Naime, veliki snijeg koji je pao te godine blokirao je prometnice i prof. Bartl ostala je u Zagrebu.

[više]

Isaac Newton

Autor: Martina Kolarić, 23. 11. 2010. 09:57

Isaac Newton se zapravo rodio na Božić, 25. prosinca 1642.  u zaselku Woolsthorpe u okrugu Lincolnshire u Engleskoj (gdje se tada još koristio Julijanski kalendar). Rođen je kao nedonošče, ali je ipak uspio preživjeti. Njegova se majka uskoro preudala, pa je o malom Isaacu skrbila baka. Još dok je pohađao osnovnu školu, Isaacov je ujak William Esconty uočio kako njegov nećak nije običan dječak već da posjeduje nesumnjive crte izuzetne nadarenosti. Newton je veoma rano pokazao i vještinu u izradi raznovrsnih naprava kojima je zarađivao i svoje prve honorare. Umjesto da s vršnjacima uživa u dječjim nepodopštinama, mali je Isaac konstruirao mehaničke lutke, fenjere kojima je plašio praznovjerne seljake, drveni sat koji se sam navijao, mlin kojega je pokretao miš te još mnogo toga. 

[više]

Pitagora

Autor: Alen Mihalić, 23. 11. 2010. 09:19

Pitagora je rođen na grčkom otoku Samosu, kao sin bogatog i zaslužnog trgovca s kojim je mnogo putovao. Na tim se putovanjima mladi Pitagora susreo s mnogim učiteljima i misliocima iz onog vremena koji su ga poučavali filozofiji i znanost i. Često se pokazuje kao "pravi" matematičar. On je vrlo važna osoba koja je doprinijela razvoju matematike, iako u biti znamo malo o njegovom matematičkom radu. Jedan od tih učitelja bio je i glasoviti Tales iz Mileta. Kaže se da je Pitagora posjetio Talesa u Miletu kada mu je bilo između 18 i 20 godina. U to je vrijeme Tales bio star čovjek i njegova su otkrića utjecala da se Pitagora još više zainteresira za matematiku i astronomiju, te je savjetovao Pitagoru da otputuje u Egipat gdje će još više naučiti o područjima koja ga zanimaju.  U to je vrijeme Tales bio star čovjek i njegova su otkrića utjecala da se Pitagora još više zainteresira za matematiku i astronomiju, te je savjetovao Pitagoru da otputuje u Egipat gdje će još više naučiti o područjima koja ga zanimaju.  U to je vrijeme Tales bio star čovjek i njegova su otkrića utjecala da se Pitagora još više zainteresira za matematiku i astronomiju, te je savjetovao Pitagoru da otputuje u Egipat gdje će još više naučiti o područjima koja ga zanimaju.  U to je vrijeme Tales bio star čovjek i njegova su otkrića utjecala da se Pitagora još više zainteresira za matematiku i astronomiju, te je savjetovao Pitagoru da otputuje u Egipat gdje će još više naučiti o područjima koja ga zanimaju.  

[više]

Agatha Christie

Autor: Martina Kolarić, 28. 10. 2010. 14:16

 Dame Agatha Mary Clarissa Christie(Torquay, 15. rujna 1890. - Winterbrook House, 21. siječnja 1976.) je britanska spisateljica kriminalističkih romana, a pisala je i ljubavne romane pod pseudonimom Mary Westmacott. Nazivana je i "kraljica krimića", a po njoj se dodjeluje i nagrada Agatha - Nagrada za kriminalistički roman. 

Agatha Christie je najpoznatiji autor kriminalističkih romana u svijetu i najprodavaniji autor uz Shakespearea. Njene knjige prodane su u više od milijardu primjeraka na engleskom jeziku, i više od milijardu primjeraka na 45 drugih svjetskih jezika (do 2003). Primjer njenog uspjeha je prvo mjesto na ljestvici najprodavanijih autora svih vremena u Francuskoj s preko 40 milijuna primjeraka na francuskom (do 2003), gdje joj je najbliži konkurent s oko 22 milijuna primjerka Émile Zola. 

[više]

Gregor Mendel

Autor: Martina Kolarić, 28. 10. 2010. 13:43

 

 

 

 

Gregor Mendel rođen je 22. srpnja 1822. godine kao Johann Mendel, u malom selu Haizendorfu, Moravska (tada dio Austro-Ugarske, a danas Češke. Lokalni učitelj i svećenik uočili su Johannovu inteligenciju te mu pomogli da nastavi školovanje. U slučaju da se priključi augustinijancima - crkvenom redu koji se bavi podučavanjem, crkva bi mu platila školovanje.  ..    bMladi Mendel se zaredio 1843. u samostanu grada Brûnna.Poštujući augustinijanska pravila, izabrao je i novo ime - Gregor.

 

[više]

James Watt

Autor: Alen Mihalić, 21. 10. 2010. 13:43

James Watt (Greenock, Škotska, 19. siječnja 1736. - Heathfield kraj Birminghama, 19. kolovoza 1819.), škotski izumitelj i inženjer.  

Godine 1765. izumio je parni stroj novog tipa koji je imao kondenzator i uređaj za isisvanje zraka i kondenziranje pare. Godine 1769. patentirao je svoj parni stroj koji je za osiguranje broja okretaja imao centrifugalni regulator, što je zapravo bilo poboljšanje stroja kojeg je izradio Thomas Newcomen.

[više]

Galileo Galilei

Autor: Martina Kolarić, 13. 10. 2010. 18:23

Talijanski fizičar i astronom rođen 15. veljače 1564. u Pisi. Nakon završenih medicinskih studija posvećuje se izučavanju geometrije i Arhimedovih djela te postaje jedan od najvećih fizičara i astronoma. eć kao student otkrio je izokroničnost njihala promatrajući njihanje svijećnjaka u pisanskoj katedrali. Bio je profesor matematike u Pisi (1589.-1592.), Padovi (1592.-1610.), a od 1610. opet u Pisi. Za vrijeme boravka u Padovi uglavnom se bavi problemima mehanike: proučava slobodni pad, gibanje niz kosinu, horizontalni hitac, istražuje izokronizam, a zatim proučavajući toplinsko rastezanje tekućina, konstruira prvi termoskop. Istražuje i otkriva kako se može konstruirati dalekozor. Svoj je izum demonstrirao 1609. na vrhu zvonika sv. Marka u Veneciji. Izumom dalekozora započinje plodni period Galilejevih astronomskih istraživanja i slijede jedno za drugim značajna otkrića: mliječni se put raspao u golem broj zvijezda slabog sjaja; mjesečeva površina pokazala se izbrazdana dolinama i brijegovima; oko Jupitera kruže četiri mjeseca; Venera pokazuje faze kao i Mjesec; na Sunčevoj površini pokazuju se pjege.

[više]

Nikola Tesla

Autor: Martina Kolarić, 8. 10. 2010. 13:31

 

Bio je znanstvenik i inovator svjetskog glasa. Rođen je u Smiljanu 10.srpnja 1856. godine.

Radio je u području elektrotehnike i radiotehnike, te je izumio okretno magnetsko polje i višefazni sustav izmjeničnih struja.

 

 

 

[više]

Ludwig van Beethoven

Autor: Alen Mihalić, 7. 10. 2010. 14:07

 

Bio je njemački skladatelj. Rođen je 16. prosinca 1770.godine u Bonnu.Općenito ga se smatra jednim od najvećih skladatelja u povijesti glazbe, i bio je ključna figura u prijelaznom periodu između klasične i romantične ere u zapadnoj klasičnoj glazbi.  

Njegova glazba i ugled nadahnjivali su, a ponekad i punili nesigurnošću iduće generacije skladatelja i glazbenika.Iako je prvenstveno poznat kao skladatelj, Beethoven je također bio slavljeni pijanist. Rođen u Bonnu u Njemačkoj, u dvadesetim godinama života preselio se u Beč, učeći glazbu s Josephom Haydnom i brzo stječući ugled pijanista virtuoza. Unatoč postupnom gubljenju sluha u mladosti, Beethoven je nastavio proizvoditi značajna remek-djela kroz cijeli život, čak i kad je bio potpuno gluh. Bio je također jedan od prvih skladatelja "slobodnjaka" - organizirajući pretplatničke koncerte, prodavajući skladbe izdavačima i stječući financijsku potporu od bogatih pokrovitelja, radije nego da traži stalno zaposlenje bilo od crkve ili aristokratskih dvorova.

 

 

  

    

[više]

Wolfgang Amadeus Mozart

Autor: Martina Kolarić, 7. 10. 2010. 13:43

 

 Bio je austrijski skladatelj. Rođen je 27. siječnja  1756.godine u Salzburgu. Mozart je, prema ocjeni mnogih, jedan od najgenijalnijih skladatelja u povijesti glazbe. W. A. Mozart je bio čudo od djeteta, dječak koji je prije poznavao note nego slova. Sa svoje tek navršene tri godine počeo je skladati, a s pet održavati koncerte. S navršenih sedam godina Wolfgang putuje Europom i održava iznimno zapažene klavirske koncerte. S devet godina piše prvu operu “Bastien i Bastiena”, a s trinaest dobiva mjesto koncertnog majstora u orkestru salzburškog nadbiskupa. Nezadovoljan svojim statusom u orkestru, 1777. godine odlazi s majkom u Pariz u kojem boravi do majčine smrti. Nakon majčine smrti 1788. seli u Beč. U Beču upoznaje Constanzu Weber koja mu uskoro postaje supruga. 

Usprkos ogromnom talentu, Mozart u Beču živi u neimaštini. Godine 1772. sklada operu “Otmica iz Saraja”, a zatim i operu “Figarov pir” koja u kratkom vremenu osvaja Europu, no Mozartu ne donosi značajniju zaradu. Mozart je skladao s iznimnom lakoćom te je iza sebe ostavio izniman opus kojeg čine 19 opera, stotinjak violinskih, klavirskih sonata, gudačkih kvarteta i kvinteta, 25 klavirskih koncerata, osam violinskih koncerata i 49 simfonija.
Njegovo najveće djelo bila je “Čarobna frula”, koja je tada poplavila cijelu Europu I danas nema kazališta u kojem nije izvedena.Umro je u Beču, 5. prosinca 1791. u 35. godini života.

[više]

 


Oglasna ploča
 
Udžbenici 2018.-19.
 
Poruka tjedna

Izgovorene riječi ponekad bole, ali češće bole one neizgovorene...

 
Javni poziv ponude
Priloženi dokumenti:
Obrazac-Skola u prirodi 2018..docx

 
Upisi u SŠ
 
Školski list Breza

Breza 13

Breza br. 12

Skolski list Breza

 
Sigurniji internet

 
Eko paket

 
"Skockali" smo se...

 
Anketa
Moje najdraže godišnje doba je...

 
CARNet
Novosti i press kutak :: Novosti :: Vijesti
07.12.2018. 15:30
Održan Strateški forum o digitalnom sazrijevanju škola
U organizaciji Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET i Ministarstva znanosti i obrazovanja, održan je Strateški forum pod nazivom "Digitalno sazrijevanje škola". Na Forumu su uz pomoćnicu ministrice znanosti i obrazovanja, prof. Lidiju Kralj sudjelovali i Ádám Horváth iz mađarskog Centra za digitalnu pedagogiju i metodologiju i Borut Čampelj iz Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta u Sloveniji.

04.12.2018. 09:01
Najava: Strateški forum "Digitalno sazrijevanje škola"
Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja organizira Strateški forum pod nazivom "Digitalno sazrijevanje škola", koji će se održati u srijedu, 5. prosinca 2018. godine s početkom u 15 sati u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

03.12.2018. 08:40
NATO vježba "Cyber Coalition 2018"
Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET sudjelovala je u jedanaestoj po redu NATO vježbi zaštite NATO i nacionalnih računalnih sustava pod nazivom "Cyber Coalition 2018". 

 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

 
Linkovi...
 
Raspored sati

 
web stranice

Klikom na slike pogledajte web stranice  "E za sve" i "Sigurnost i zaštita na internetu"

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 8. 2012.

Ukupno: 5185792
 
 > Zabavi se i nauči  > Izumi i znanstvenici
CMS za škole logo
Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac / Braće Petr 2, HR-43284 Hercegovac / os-skolara-hercegovac.skole.hr / ured@os-skolara-hercegovac.skole.hr
preskoči na navigaciju