preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac

Na leđima delfina

KRATAK SADRŽAJ:

Macan Buzdovan dojurio je iz škole noseći mami radosnu vijest. Peti razred ide na more i ima mjesta za još troje učenika četvrtog razreda, a on silno želi ići. Mama je bila u društvu tete Julke, susjede Mande i još jedne nepoznate gospođe. Rekla mu je da ne može ići jer još nije dobio svjedodžbu za četvrti razred, a i previše je vragolast da bi išao. Mladen (Macan Buzdovan) je bio tužan što neće vidjeti more., no nije morao dugo tugovati jer ubrzo se ukazala druga prilika za odlazak na more. Barba Ive, tatin prijatelj i kum iz Primorja, poslom je došao u njihovo mjesto i čuo je za Macanovu nevolju. Pozvao ga je k sebi na more.  Majka se protivila, ali je barba obećao da će ga čuvati njegova majka, koja je jako stroga, pa je popustila. Macan se je jako veselio pa je otrčao to svima reći.  

Stigao je dan polaska, Macan je bio uzbuđen. Ukrcali su se na vlak i krenuli. Dugo su se vozili i Macan je bio sve nestrpljiviji. Barba Ive mu je opisivao Istru s planinom Učkom, Volosko, Opatiju, Lovran, otok Krk. Pričao mu je o borbama s Mlećanima i druge zgode. Konačno su stigli do mora. Do barba Ivinog sela morali su ići brodom. U moru je ugledao delfine i poželio zajahati na jednom. Kada su došli do bake Lucije, Ivine mame, Macan je vidio dvije koze Bilu i Milu. Baka Lucija ih je svaki dan vodila na pašu, a jarca je zatvorila i nije ga puštala jer je bio jako divlji. Mladen je jarcu smislio ime: Rogo Bradić i obećao da će ga jednom izvesti na pašu. Macan je imao usnu harmoniku kojom je dozivao dupine.

Jednog jutra baka Lucija je rano ujutro išla u Rijeku po namirnice. Macan je odlučio izvesti jarca na pašu. Čvrsto ga je zavezao za rogove i primio uže. Jarac je poludio i potrčao po livadi i povukao Macana. Macan nije uopće puštao. Jarac je trznuo glavom i Macan ga je zajahao. Kada je to vidjela neka gospođa u selu, odmah je potrčala baki Luciji. Baka Lucija je zakasnila na brod pa je čekala autobus. Baka se brzo vratila i pozvala jarca koji je pojurio nizbrdo pri čemu je Macan pao. Kad se probudio, ležao je u krevetu sav razbijen. Oporavljao se nekoliko dana i pri tome mu se dogodilo nešto neobično, ni sam nije bio siguran je li bio san ili java.

Opet je jahao na jarcu, ali je jarac skakao za grančicama brsta po litici, a Macan odletio s jarčevih leđa u more. U moru se pojavio delfin i zaplivao svom snagom s Macanom na leđima. Na otvorenom moru je bila utrka jedrilica. Svi su se čudili kako ih ovaj dječak sve stiže, a nema ni jedra ni motora. U ruci je nosio zastavu. Odjednom se ukazao morski pas. Macan ga je htio probosti kopljem, ali delfin se izmakne, uroni u dubinu, a Macan ne padne u more, nego s kreveta na pod.

GLAVNI LIK: Macan

SPOREDNI LIKOVI: mama, Macanove sestre Zora i Mira, tata, teta Julka, susjeda Manda, barba Ive, baka Lucija

KARAKTERIZACIJA GLAVNOG LIKA:

Macan-sportski tip, izdržljiv, spretan, pametan, pomalo nestrpljiv, nestašan, malen, zvrckast, smiješan, drag, nestašan, neozbiljan, lažljiv. („…već to iz škole juri Mladen, to jest naš junak poznati macan Buzdovan. Juri on što ga noge nose, sve se petama u tur udara, a prašina se za njim diže. Juri on kao da hoće osvojiti državno prvenstvo.“)

VRIJEME RADNJE: ljetni praznici („Mora da je bio vrlo dobar i pametan onaj koji je izmislio praznike! Kako se divno živi o praznicima!“)

MJESTO RADNJE: otočić u Hrvatskom primorju (“Vidjeli su dobar dio Hrvatskog primorja… barba Ive je rekao da se zovu Volosko, Opatija, Lovran“)

Oglasna ploča
 
Drugi obr. mat. 2023.
 
Udžbenici 2023./2024.
 
Sigurniji internet

 
Upisi u SŠ
 
Poruka tjedna

Izgovorene riječi ponekad bole, ali češće bole one neizgovorene...

 
Javni poziv ponude
Priloženi dokumenti:
Obrazac-Skola u prirodi 2018..docx

 
Anketa
Koji je tvoj omiljeni predmet?





 
Školski list Breza

Breza 13

Breza br. 12

Skolski list Breza

 
Eko paket

 
"Skockali" smo se...

 
CARNet
 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

 
Linkovi...
 
Na današnji dan

 
Raspored sati

 
 > Školski projekti  > 50 godina smrti Slavka Kolara  > Na leđima delfina
CMS za škole logo
Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac / Braće Petr 2, HR-43284 Hercegovac / os-skolara-hercegovac.skole.hr / ured@os-skolara-hercegovac.skole.hr
preskoči na navigaciju