preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac

Svoga tela gospodar

Kratak sadržaj:

          U Bikovski Vrh je stiglo pismo. Rijetko dođe pismo tamo, a kada dođe, to je najčešće od člana obitelji koji je na odsluženju vojske. Kako su u selu najčešće nepismeni ljudi, pismo koje je stiglo u obitelj Pavunčec, čitao je policajac Mato. Svi susjedi su se skupili kako bi čuli što piše. Iz njihove je obitelji Iva na odsluženju vojske. U pismu piše da stiže kući i da mu trebaju poslati novaca za put, pozdravlja sve iz obitelji, samo ne svoju suprugu Rožu koja se na to jako rastuži.

          Dok je Iva Pavunčec bio tek sedamnaestogodišnjak zapala ga je dužnost čuvati na livadi junicu Rumenku da se napase. Iva je otišao u hlad i tamo je zaspao. Rumenka je otišla na susjedovu djetelinu i kada se napasla, otišla je sama kući. Ivin djed, Markan, vidio je kako se njihova najbolja krava napuhnula. Podignula se cijela panika. Ivin otac, Jakob, morao je ubiti Rumenku. Kada se Iva probudio i vidio da Rumenke nema, znao je da se nešto dogodilo, a sve njegovom krivnjom pa je otišao i sakrio se kod susjeda. U njegovoj siromašnoj obitelji bila je velika šteta i žalost izgubiti kravu koja je davala obilje mlijeka. Od onda su morali krpati kraj s krajem.

         Jakob je otišao u susjedno selo k svom starom prijatelju Juri Batinjanu. On je bio bogat, imao je pet-šest krava, novi krov i dvije neudane kćeri. Jure je hvalio svoje kćeri, a Jakob pomno slušao i ništa nije rekao. Kada je Jakob došao kući, ispričao je Bari što je vidio i o čemu razmišlja. Tako su Bara i on odlučili oženiti sina za stariju Jurinu kćer. Roža je bila 7 godina starija od Ive, šepava i ne baš lijepa, ali je bila veoma radišna i dobra. Jure je pristao na udaju kćeri, a Jakob će od njih za uzvrat dobiti dobru kravu i četiri tisuće forinti. Svadba je obavljena, Jakob je dobio što je tražio, samo je Iva bio ljut što ga je otac oženio zbog vlastitog interesa.

         Prošlo je četiri godine, u koje Iva nije ni taknuo svoju suprugu Rožu. Stalno je ponavljao da je on svoga tela gospodar. Zatim je otišao u vojsku. Prije no što se trebao vratiti kući, Roža je otišla seoskoj vračari i kupila od nje nekakav napitak od kojeg se on trebao zaljubiti u nju. Vratio se Iva, a u to vrijeme je bio dan sv. Martina i svi su se okupili na sajmu. Roža je pokušala usipati Ivi napitak u piće, i uspjela je, ali je Iva to vidio. Razljutio se i nekoliko puta ju i udario. Kada su išli kući, Iva je vikao kako on nije budala koju će ona začarati i kako je on svoga tela gospodar, tukao ju i dalje. Jakob je stao u njenu obranu, ali se ona usprotivila i tražila Ivu da je tuče i dalje jer makar tako može osjetiti da je njegova žena.

Glavni likovi:  Roža i Iva Pavunčec

Sporedni likovi: Jakob i Bara Pavunčec, Jure Batinjan, Marko, pandur Mato Domitrović, Marena, prijateljica Rožina     

Karakterizacija glavnih likova:

Iva - mlad, lijep i stasit dečko. Zbog nezgode s kravom morao se oženiti djevojkom koju nije htio. Poštovao je njenu vrednoću i dobrotu, ali to nije pokazivao. Nije ju tukao, ali ju je varao i nikada s njom nije bio kao muž. Iz vojske se vratio kao pravi muškarac, hrabar i snažan. Kada je vidio da ga želi začarati babskim vradžbinama, gubi živce i istuče ju. („Iva objesio tužno svoj kukasti nos, otegnuo usko i dugačko lice (sav je na ćaću!), pa ni glasa da dade od sebe. …Promijenio se mnogo. Razjačao se, udebljao, uozbiljio. Vidjelo se, dečko drži do sebe.“)

Roža - starija cura, imala je 24 godine, nije bila lijepa i šepala je. Bila je kćer bogataša i Ivin otac ju je uzao za snahu zbog novca, unatoč Ivinom protivljenju. Bila je veoma dobra i radišna, povučena, poslušna i šutljiva. („Curetina velika, koščata, ali nekud „nesklavurna“. Prsa joj kao daska, a lice otegnulo kao Litanija svih svetih. Kao da će zaplakati. Govori tiho i cmizdravo, rekao bi trbuh je boli…Lijeva joj noga ima nekako zavrnuto stopalo, pa sve misliš zapet će onim opankom o desnu nogu…njezino otegnuto, žuto lice s očima niti bijelim, niti plavim, već nekud ispranim, kao da se stalno čudilo.“)

Mjesto radnje: Bikovski Vrh („Za čas ugleda malu i bijelu crkvicu što je kano glava šećera sjela na vrh Bikovskoga Vrha, a u tu župu i Iva Pavunčecov spada.“)

Vrijeme radnje: jesen („Vinogradi već obrani, a kukuruz upola. Jesen.“) 

Oglasna ploča
 
Drugi obr. mat. 2023.
 
Udžbenici 2023./2024.
 
Sigurniji internet

 
Upisi u SŠ
 
Poruka tjedna

Izgovorene riječi ponekad bole, ali češće bole one neizgovorene...

 
Javni poziv ponude
Priloženi dokumenti:
Obrazac-Skola u prirodi 2018..docx

 
Anketa
Koji je tvoj omiljeni predmet?

 
Školski list Breza

Breza 13

Breza br. 12

Skolski list Breza

 
Eko paket

 
"Skockali" smo se...

 
CARNet
 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

 
Linkovi...
 
Na današnji dan

 
Raspored sati

 
 > Školski projekti  > 50 godina smrti Slavka Kolara  > Svoga tela gospodar
CMS za škole logo
Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac / Braće Petr 2, HR-43284 Hercegovac / os-skolara-hercegovac.skole.hr / ured@os-skolara-hercegovac.skole.hr
preskoči na navigaciju