preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac

Glazbeni instrumenti

Glasovir

Autor: Luka Kunješić, 16. 5. 2024. 09:27

Glasovir ili klavir glazbeni je instrument s tipkama koji zvuk proizvodi udarom batića povezanog s tipkom u žicu ugođenu na odgovarajući ton. Standardni opseg mu je od tona A u subkontri do tona C u petoj oktavi, no neki modeli mogu proizvoditi i dublje tonove. Literatura za glasovir u pravilu se piše u dva usporedna crtovlja; donje crtovlje se za lijevu ruku piše u bas-ključu, dok je gornje za desnu ruku u violinskom ključu. Zbog velikih tehničkih i muzičkih mogućnosti glasovir je instrument s vrlo bogatom glazbenom literaturom.

[više]

Flauta

Autor: Luka Kunješić, 25. 4. 2024. 09:23

Flauta je glazbeni instrument koji spada u obitelj drvenih puhačkih instrumenata, ujedno je i najpokretniji instrument u toj skupini.

[više]

Brač

Autor: Luka Kunješić, 18. 4. 2024. 09:24

Tambura je narodni trzalački instrument. Ona je tradicionalna, a ne autohtona kulturna tekovina južnih Slavena i drugih naroda u jugoistočnoj Europi, kako su je donijeli Turci u XIV. i XV stoljeću

[više]

Čembalo

Autor: Luka Kunješić, 11. 4. 2024. 09:34

Čembalo (kratica od clavicembalo) je žičani instrumenti s tipkama, na kojemu se ton dobiva trzanjem žice, a ne udarcem batića o žicu kao na glasoviru zbog čega se ne može kontrolirati glasnoća tona.[1] Ton se proizvodi pomoću tankog štapića na koji je utaknuta trzalica (plektrum) od ptičjeg pera ili od kože. Zvuk čembala je vrlo prodoran, rezak, jasan, gotovo srebrnastog karaktera i kratkog trajanja. Skladbe za čembalo najviše su skladali barokni skladatelji, poglavito Domenico ScarlattiJ. S. BachJean-Philippe RameauFrancois CouperinGeorg Friedrich Händel i drugi

[više]

Bas gitara

Autor: Luka Kunješić, 29. 2. 2024. 09:23

Električna bas-gitara (također zvana električni bas ili bas) električno je pojačan žičani instrument koji se svira prstima ili trzalicom. Izgled basa sličan je električnoj gitari, ali ima veće tijelo, duži vrat i tijelo te obično četiri žice naštimane oktavu niže.

[više]

Klarinet

Autor: Adriano Veseli, 1. 2. 2024. 09:28

Klarinet skraćeno Cl.drveni je puhački instrument s јednostrukim јezičkom od trske.

Prethodnika današnjeg klarineta moglo se čuti u narodnoj glazbi po nazivom šalmaj. Iako se prvi klarineti javljaju početkom 18.stoljeća, pravi procvat to drveno puhaće glazbalo doživljava u drugoj polovini stoljeća kad ulazi u sastav Mannheimskoga orkestra.

Početni dio mu јe usnik, kljunastog oblika, na čiјu se ravnu stranu, preko ulaznog otvora cijevi, naliježe јezičak, učvršćen na donjem kraјu obručem sa zavrtnjem ligatura ili obujmica. Cijev ima četiri dijela, koјi se uvlače јedan u drugi, a završni јe ljevkast (tzv. korpus) i po rubu optočen metalnim prstenom. Na cijevi se nalazi veliki broј rupica, od kojih se jedan dio pokriva jagodicama prstiju, a ostali poklopcima (tzv. klapnama) koje se pokreću složenim sustavom poluga.

[više]

Kontrabas

Autor: Luka Kunješić, 1. 2. 2024. 09:21

Kontrabas ili samo bas, te bajs ili berde[1] najveći je i najdublji gudači instrument u modernom simfonijskom orkestru.[2]

Notni zapis mu je najčešće pisan za oktavu više nego što zvuči kako bi se izbjeglo pretjerano korištenje pomoćnih crtica. Kontrabas je jedini moderni gudači instrument štiman u čistim kvartama umjesto u čistim kvintama, a žice se obično štimaju na E1, A1, D i G. Točno podrijetlo instrumenta još je stvar rasprave jer su učenjaci podijeljeni između obitelji viola (gamba) i violinske obitelji.

[više]

Tambura Samica

Autor: Adriano Veseli, 30. 11. 2023. 09:30

Tamburu samicu su u hrvatske krajeve s istoka donijeli Turci u doba svojih osvajanja. Kasnije su je proširili nomadi, a najviše se zadržala u predjelima Slavonije i Baranje.Samica je u prošlosti bila prisutna u raznim prigodama: čobani su njome kratili vrijeme dok su čuvali stoku na ispaši, svirala se na  i sijelu, po prelima i komušalištima, uz nju se pjevalo i veselilo prilikom završetka poljskih radova... U vremenu prije Paje Kolarića i razvoja tambure i tamburaške glazbe samica je bila čest pratilac lirske narodne pjesme i ples.

[više]

D bugarija

Autor: Luka Kunješić, 30. 11. 2023. 09:28

Bugarija je tradicijsko hrvatsko narodno glazbalo sa žicama. Slična je gitari i ima 4, 5 ili 6 žica. Tipično je glazbalo za pratnju akordima, pa stoga najčešće kontrira berdi, odnosno basu. Zavisno od veličine i ugodbe, zvuk bugarije je katkada "viši" od zvuka gitare.

 

[više]

Arhiva naših vijesti   
 


Oglasna ploča
 
Drugi obr. mat. 2023.
 
Udžbenici 2023./2024.
 
Sigurniji internet

 
Upisi u SŠ
 
Poruka tjedna

Izgovorene riječi ponekad bole, ali češće bole one neizgovorene...

 
Javni poziv ponude
Priloženi dokumenti:
Obrazac-Skola u prirodi 2018..docx

 
Anketa
Koji je tvoj omiljeni predmet?

 
Školski list Breza

Breza 13

Breza br. 12

Skolski list Breza

 
Eko paket

 
"Skockali" smo se...

 
CARNet
 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Kalendar
« Ožujak 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

 
Linkovi...
 
Na današnji dan

 
Raspored sati

 
 > Školska enciklopedija  > Glazbeni instrumenti
CMS za škole logo
Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac / Braće Petr 2, HR-43284 Hercegovac / os-skolara-hercegovac.skole.hr / ured@os-skolara-hercegovac.skole.hr
preskoči na navigaciju