preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac

Kako se to radi?

Pšenica

Autor: Gabrijela Gladoić, 16. 1. 2013.

Pšenica je najrasprostranjenija žitarica na svijetu. Rodu Triticum pripada oko 20 vrsta, od kojih je najraširenija obična pšenica. (T. oestivum ssp. vulgane), koja se uzgaja u nekoliko tisuća sorti, čiji se broj stalno povećava. Svijetska proizvodnja pšenice 1980 iznosila je 444,5 mil. t.

Pšenica je najrasprostranija žitarica na svijetu. Ima je i u našem kraju, zavičaju. Ratari je siju u jesen a žanje se u ljeti. Poslije žetve ratari je odvoze u mlingdje se pšenica proizvodi u brašno. Ima više vrsti brašna: oštro, glatko, krušno i kukuruzno koje se radi od kukuruza. Prirodi pšenice veoma variraju u pojedinim rajonima i zemljama u svijetu i kreću se od 0.6 t do 6 i više tona po hektaru. Najveći svijetski proizvođaći pšenice je sssr, ali s velikom oscilacijama u pojedinim godinama. Veliki uvoznici su neke zemlje europe ( Velika Britanija,  SR Nijemačka , Belgija) zatim Indonezija, Kina, Pakistan...itd. Indija je ranijeveliki uvoznik pšenice, sve više zadovoljava svoje potrebe porastom vlastite proizvodnje.








Oglasna ploča
 
Drugi obr. mat. 2024.
 
Udžbenici 2024./2025.
 
Sigurniji internet

 
Upisi u SŠ
 
Poruka tjedna

Izgovorene riječi ponekad bole, ali češće bole one neizgovorene...

 
Javni poziv ponude
Priloženi dokumenti:
Obrazac-Skola u prirodi 2018..docx

 
Anketa
Koji je tvoj omiljeni predmet?





 
Školski list Breza

Breza 13

Breza br. 12

Skolski list Breza

 
Eko paket

 
"Skockali" smo se...

 
CARNet
 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

 
Linkovi...
 
Na današnji dan

 
Raspored sati

 
 > Zabavi se i nauči  > Kako se to radi?
CMS za škole logo
Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac / Braće Petr 2, HR-43284 Hercegovac / os-skolara-hercegovac.skole.hr / ured@os-skolara-hercegovac.skole.hr
preskoči na navigaciju