preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac

Kako se to radi?

Kako se proizvodi čokolada

Autor: Gabrijela Gladoić, 6. 3. 2013.

Glavni sastojci čokolade su kakao  masac , masnoća koja se dobije iz sjemena kakaoa i nema čokoladni okus te sam kakao u tekućem stanju koji joj daje okus i boju. Kakao maslac čokoladi daje čvrstoču na sobnoj temperaturi, ali se ipak lako topi u ustima.  

Mahune kakaova rastu na kakaovcu. Kakaovac potječe iz Srednje i Južne Afrike, a danas se uzgaja u svim zemljama ekvatorskoga pojasa. Čokolada je poslastica koja se dobiva mješanjem kakaove mase s većom ili manjom količinom šećera. Ispržite zrnje kakaoa. Ovaj proces je sličan prženju zrna kave, osim što zahtijeva delikantnije uslove : 5 do 35 minuta na 120 stupnjeva do 160 C. Na početku morate pržiti zrnjevlje svek dok ne počnu pucati tada završavate sa pečenjem. Poslije uzmete kakao prah i otopite ga a nako toga ulijete ga u kalup i ostavite ga da e ohladi.








Oglasna ploča
 
Drugi obr. mat. 2024.
 
Udžbenici 2024./2025.
 
Sigurniji internet

 
Upisi u SŠ
 
Poruka tjedna

Izgovorene riječi ponekad bole, ali češće bole one neizgovorene...

 
Javni poziv ponude
Priloženi dokumenti:
Obrazac-Skola u prirodi 2018..docx

 
Anketa
Koji je tvoj omiljeni predmet?





 
Školski list Breza

Breza 13

Breza br. 12

Skolski list Breza

 
Eko paket

 
"Skockali" smo se...

 
CARNet
 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

 
Linkovi...
 
Na današnji dan

 
Raspored sati

 
 > Zabavi se i nauči  > Kako se to radi?
CMS za škole logo
Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac / Braće Petr 2, HR-43284 Hercegovac / os-skolara-hercegovac.skole.hr / ured@os-skolara-hercegovac.skole.hr
preskoči na navigaciju