preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac

Hrvatski jezik

Razmišljajući o lektirama u kojima se spominje energija, izvori energije i sl. nemoguće se ne sjetiti Don Quijota viteza koji se borio s vjetrenjačama, autora Miguela de Cervantesa Saavedra.

Kratak sadržaj:

U malenom selu u Španjolskoj, živio je plemić Alonso Quijano. Potaknut svojom krajnje dosadnom i jednoličnom svakodnevicom, počinje čitati viteški roman i to ga počne izrazito zanimati. Potaknut tim zanimanjem, spazi čari ostalih viteških romana i nakon mnogo čitanja, previše se uživi u njih. Od toliko maštanja i čitanja, poremeti mu se um te odluči i sam postati vitez, nazvavši se Don Quijote od Manche.

Nastojao je sve više nalikovati glavnim junacima viteških romana pa je zbog toga i odabrao djevojku u koju će biti zaljubljen, baš kao i svi ostali viteški junaci. Bila je to neka seljanka iz obližnjeg mjesta, no on ju je opisao kao što su opisane plemenite dame viteških romana.

Jednog dana odluči napustiti svoj dom te je nakon par sati jahanja došao do neke lokalne gostionice. Međutim, njemu se ta gostionica učinila poput nekog dvorca, a gostioničar poput viteza. Zamolio ga je da proglasi vitezom, a gostioničar je, spreman na šalu, na to pristao. Tako je, barem u svojoj glavi, Don Quijote, odnosno Alonso postao pravi vitez.

Doživljava svakakve pustolovine, tipične za viteza, pa čak i ima pravoga konjušara, siromašnog seljaka Sancha Panzu kojeg vodi sa sobom na putovanja. Borio se sa svojim znancem Sansonom Carrascom, koji se u dogovoru sa svećenikom i Alonsovim brijačem, pretvarao da je vitez kako bi ga u dvoboju pobijedio, i tako odvratio od tih ludorija. No, Don Quijote, odnosno Alonso, pobjeđuje u tom dvoboju pa po njegovoj naredbi lažni vitez treba živjeti skitničkim životom.

Nakon par mjeseci, Alosno ponovo susreće Sansona Carrasca, koji se ovaj put predstavlja kao drugi vitez, vitez od Bijelog Mjeseca te ga ovaj put pobjeđuje. Tada se Alonso odriče svoje viteške titule, po Sansonovoj naredbi na godinu dana. Tu godinu dana Alonso odluči provesti kao pastir, no vrativši se na selo, on naglo oboli.

Začuđujuće, na bolesničkom pomazanju on se odriče svih svojih viteških lutanja i viteške titule te ne umire kao Don Quijote, vitez od Manche, već kao Alonso Quijano.

Oglasna ploča
 
Drugi obr. mat. 2023.
 
Udžbenici 2023./2024.
 
Sigurniji internet

 
Upisi u SŠ
 
Poruka tjedna

Izgovorene riječi ponekad bole, ali češće bole one neizgovorene...

 
Javni poziv ponude
Priloženi dokumenti:
Obrazac-Skola u prirodi 2018..docx

 
Anketa
Koji je tvoj omiljeni predmet?

 
Školski list Breza

Breza 13

Breza br. 12

Skolski list Breza

 
Eko paket

 
"Skockali" smo se...

 
CARNet
 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

 
Linkovi...
 
Na današnji dan

 
Raspored sati

 
 > Arhiva  > Međunarodna godina održive energije  > energija u nastavi  > Hrvatski jezik
CMS za škole logo
Osnovna škola Slavka Kolara Hercegovac / Braće Petr 2, HR-43284 Hercegovac / os-skolara-hercegovac.skole.hr / ured@os-skolara-hercegovac.skole.hr
preskoči na navigaciju